Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 12 Ιουνίου 2023

Εδαφικά οφέλη για τους Ουκρανούς, σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις

Εδαφικά οφέλη για τους Ουκρανούς, σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ενέτειναν την αντεπίθεσή τους το Σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενοι ότι παραβίασαν την άμυνα της Ρωσίας και απελευθέρωσαν τουλάχιστον τρία χωριά στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απελευθέρωσε το Blahodatne, το Neskuchne και το Makarivka στην περιοχή του Donetsk, σηματοδοτώντας ρήγμα σε τουλάχιστον ένα στρώμα ρωσικών οχυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Παρασκευή ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια ουκρανική στρατιωτική προώθηση, αλλά απέτυχε να παραβιάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και είχε σοβαρές απώλειες.

Το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε χωριστά ότι μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού είχε προχωρήσει στην πρώτη γραμμή γύρω από την ανατολική πόλη Avdiivka τις τελευταίες ημέρες και κατέλαβε μια ρωσική θέση, χωρίς να δωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέστρεψε τουλάχιστον επτά άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής και πέντε οχήματα Bradley αμερικανικής κατασκευής σε διάστημα 48 ωρών ενώ απέκρουσε τις ουκρανικές επιθέσεις, αν και Ρώσοι bloggers ανέφεραν ότι η Ουκρανία είχε διασπάσει ένα μέρος της ρωσικής γραμμής νότια της πόλης.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως οι πρώτες γραμμές άμυνας των Ρώσων έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν τους Ουκρανούς αρκετά, ώστε η Μόσχα να μπορεί να εντοπίσει πού σχεδιάζει το Κίεβο την κύρια ώθησή του και να αναπτύξει εφεδρεία εκεί ακριβώς.

Από την άλλη, οι Ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να δυσκολέψουν τις ρωσικές εφεδρείες να συμμετάσχουν στον αγώνα στοχεύοντας στα σημεία υλικοτεχνικής υποστήριξης και στα σημεία διοίκησης και συγκεντρώσεως στρατευμάτων με πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Μεταξύ των δυτικών στρατευμάτων, μόνο οι ΗΠΑ είναι ικανές για το είδος της περίπλοκης επίθεσης που επιχειρεί το Κίεβο, αλλά η Ουκρανία δεν διαθέτει την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ, δήλωσε ο FranzStefan Gady, αμυντικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο.

ΠΗΓΕΣ: FT Ukraine claims to have breached Russian defenses in south-east

Reuters Ukraine says it retakes village in ‘first results’ of counterattack

Reuters Russia says it hits Leopard tanks, U.S. Bradley vehicles in Ukraine

WSJ Ukraine’s offensive begins with ground gained, Tanks Lost

Bloomberg Kyiv says two villages recaptured by its forces

CNN Ukrainian forces have taken villages and advanced on several fronts

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube