Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Διπλωματική κινητικότητα: Εντείνονται οι πιέσεις της Κίνας στην Ουκρανία να μπει σε διάλογο με τη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κίνας-Ουκρανίας

Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov και την ομάδα του στο περιθώριο της συνόδου Shangri-La στη Σιγκαπούρη

Η Κίνα σταδιακά εντείνει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες για την επίλυση του Ουκρανικού
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu παρέτεινε πρόταση στον Ουκρανό ομόλογό του το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 να χρησιμοποιήσει «όλα τα δυνατά μέσα» προσέγγισης των δύο πλευρών προκειμένου να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στη Ουκρανία ενώ δεσμεύτηκε επίσης να διευρύνει τη συνεργασία των δύο πλευρών όσον αφορά αμυντικά ζητήματα με το Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό των Ενώπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.
Ο Li συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov και την ομάδα του στο περιθώριο της συνόδου Shangri-La στη Σιγκαπούρη, με την Κίνα να συνεχίζει να πιέζει για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης παρά τους στενούς πολιτικούς και οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε την Κίνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο από το Πεκίνο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Volodymyr Havrylov κατά τη διάρκεια συνέντευξης.
«Είναι έτοιμοι για επικοινωνία για να επεκτείνουν τις επαφές μεταξύ της ουκρανικής και κινεζικής στρατιωτικής ηγεσίας», δήλωσε ο Havrylov μετά τις συνομιλίες του με Κινέζους αξιωματούχους.
«Ελπίζω ότι θα αναπτυχθεί κάποια δυναμική μετά τη συνάντηση».

Η παρέμβαση

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Xi Jinping.
Η πρόταση του Πεκίνου περιλαμβάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει όλοι επειδή θα βοηθούσε ουσιαστικά τη Ρωσία να εδραιώσει εδαφικά κέρδη.
Νωρίτερα το Σάββατο (3/6), ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Prabowo Subianto, υπερασπίστηκε με πάθος μια νέα ειρηνευτική πρόταση για την Ουκρανία που θα αφήσει τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν κατοχυρώσει τις θέσεις τους επί Ουκρανικού εδάφους, επισημαίνοντας ότι τα ασιατικά κράτη γνωρίζουν το κόστος του πολέμου εξίσου καλά ή καλύτερα από τα ευρωπαϊκά ομολόγους τους.
Αυτή η προσφορά απορρίφθηκε από τον Reznikov, ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης νωρίτερα ότι «ακούγεται σαν σχέδιο Ρωσίας, όχι ινδονησιακό σχέδιο».
«Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, μετά από αυτό θα διαπραγματευτούμε με το καθεστώς του Κρεμλίνου ή με νέο ηγέτη», πρόσθεσε.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης σε επαφή με την αμερικανική αντιπροσωπεία «σε πολλές περιπτώσεις» κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Σιγκαπούρη, είπε ο Χαβρίλοφ, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης μεταξύ του Reznikov και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.
«Έχουμε την πλήρη υποστήριξή τους», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αφοπλίσει τη Χαμάς και θα αποστρατιωτικοποιήσει τη Γάζα, αν δεν το κάνουν τα ξένα στρατεύματα

«Στο τέλος της ημέρας, η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί», υποσχέθηκε. «Αν το κάνουν ξένα στρατεύματα, τέλεια. Αν δεν το κάνουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ «έχει περισσότερη δουλειά» να κάνει στη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης δοκίμων στη σχολή αξιωματικών Bahad 1 στο νότιο Ισραήλ.

«Εάν η Χαμάς συνεχίσει να παραβιάζει ρητά την εκεχειρία, θα υποστεί ισχυρές επιθέσεις όπως πριν από δύο ημέρες και χθες», απειλεί. «Αποφασίζουμε και ενεργούμε όποτε είναι απαραίτητο για να απομακρύνουμε τις άμεσες απειλές από τις δυνάμεις μας». «Αποφασίζουμε και ενεργούμε», τονίζει, εν μέσω επικρίσεων ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε απογοητευτικές απαντήσεις στις θανατηφόρες επιθέσεις της Χαμάς εναντίον στρατευμάτων του Ισραηλινού στρατού.

«Στο τέλος της ημέρας, η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί», υποσχέθηκε. «Αν το κάνουν ξένα στρατεύματα, τέλεια. Αν δεν το κάνουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς».

Πηγή: Times of Israel 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Μαυρίδης: Η κατοχή επιτακτικός λόγος για περιορισμούς στην αγορά γης από ξένους

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης ανέλυσε την αρχή της ενιαίας αγοράς καθώς και τις εξαιρέσεις που βασίζονται στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, όπως αυτές έχουν διευκρινιστεί μέσα από περιπτώσεις και αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από την προσχώρηση των κρατών-μελών στην ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλητής με θέμα «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις αγοραπωλησίες ιδιοκτησίας γης από υπηκόους τρίτων χωρών, με αναφορές στην περίπτωση της Κύπρου» ήταν ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής και Δημογραφικής Πολιτικής της Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης ανέλυσε την αρχή της ενιαίας αγοράς καθώς και τις εξαιρέσεις που βασίζονται στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, όπως αυτές έχουν διευκρινιστεί μέσα από περιπτώσεις και αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από την προσχώρηση των κρατών-μελών στην ΕΕ. Όπως επεσήμανε, μεταβατικές περίοδοι και εξαιρέσεις που αφορούν την αγορά ακινήτων, δασικών εκτάσεων και γεωργικής γης έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στη Δανία, τη Μάλτα, την Κροατία και άλλες χώρες. Γενικότερα, οι περιορισμοί μπορούν να αιτιολογηθούν με επίκληση λόγων ασφάλειας, δημόσιας τάξης, εθνικής άμυνας, προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, λειτουργίας κρίσιμων υποδομών κ.ά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα περιορισμών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου, με την παράνομη και συνεχιζόμενη κατοχή, αποτελεί το πιο έκδηλο παράδειγμα επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όμως, όπως υπογράμμισε, δεν έχει υπάρξει κανένας ουσιαστικός περιορισμός στην απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από ξένους, γεγονός που επιβάλλει την άμεση και αποτελεσματική ρύθμισή του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ουκρανικές επιθέσεις με drones εναντίον ενεργειακών υποδομών και της Μόσχας

Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν συνολικά 100 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύκτας, εκ των οποίων έξι πάνω από τη Μόσχα και τα υπόλοιπα πάνω από 11 περιφέρειες και την Κριμαία, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στο Telegram.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ουκρανία στοχοθέτησε σήμερα με drones ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία, προκαλώντας προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, ενώ στόχος της επίθεσης έγινε και η Μόσχα για τρίτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν συνολικά 100 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύκτας, εκ των οποίων έξι πάνω από τη Μόσχα και τα υπόλοιπα πάνω από 11 περιφέρειες και την Κριμαία, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στο Telegram.

Το Κίεβο έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματά του με drones εναντίον της Μόσχας και άλλων ρωσικών περιφερειών, εξηγώντας ότι στόχος του είναι να πλήξει ενεργειακές, βιομηχανικές και στρατιωτικές υποδομές προκειμένου να υπονομεύσει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας και να αποδείξει στους Ρώσους ότι ο πόλεμος δεν είναι πλέον μακριά τους.

Δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων και λιπαντικών στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, έγινε στόχος ουκρανικού drone με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεργκέι Ακσιόνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν θύματα και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει στο σημείο.

Από την πλευρά της η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας Rosaviatsiya επεσήμανε ότι τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας και πολλά άλλα σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για ένα διάστημα στη διάρκεια της νύκτας για λόγους ασφαλείας.

Στη Δημοκρατία της Μαρίι Ελ, στο ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας περίπου 800 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, σημειώθηκαν πλήγματα σε μία βιομηχανική εγκατάσταση, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Πιο νότια στην περιφέρεια Ουλιάνοφσκ πυρκαγιά ξέσπασε σε σημείο όπου έπεσαν drones, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Αλεξέι Ρουσκίχ. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος αυτών των ουκρανικών πληγμάτων, αν και ανεπίσημα κανάλια στο Telegram ανέφεραν ότι το Κίεβο προσπάθησε να στοχοθετήσει πετρελαϊκή υποδομή.

Η Ουκρανία εκτόξευσε επίσης drones με στόχο τη βιομηχανική ζώνη Μπουντιόνοφσκ στην περιφέρεια Σταυρούπολη της Ρωσίας, σχολίασε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βλαντίμιρ Βλαντιμίροφ στο Telegram. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες του κατέρριψαν δύο drones πάνω από την περιφέρεια που βρίσκεται στη νότια Ρωσία.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν «σημαντικές» ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα, διευκρίνισε ο Βλαντιμίροφ.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στόχος της επίθεσης αυτής ήταν το χημικό εργοστάσιο Stavrolen που ανήκει στον ρωσικό όμιλο Lukoil. Με βάση τον ρωσικό και τον ουκρανικό Τύπο, το εργοστάσιο αυτό είναι ένα από τα βασικά στη Ρωσία που παράγουν πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο.

Τις δύο προηγούμενες νύχτες η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 35 ουκρανικά drones πάνω από την περιοχή της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν ανέφερε ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή8 λεπτά πριν

«Άμυνα ή «γενοκτονία»; – Όταν ο Φρίντριχ Μερτς επισκέπτεται την Τουρκία και τα ζητήματα δημοκρατίας, ένταξης στην ΕΕ και Κατάστασης στη Γάζα αναδεικνύονται

Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκεί πλέον πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο παραμένει περισσότερο ζητούμενο παρά πραγματικότητα....

Γενικά θέματα44 λεπτά πριν

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αφοπλίσει τη Χαμάς και θα αποστρατιωτικοποιήσει τη Γάζα, αν δεν το κάνουν τα ξένα στρατεύματα

«Στο τέλος της ημέρας, η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί», υποσχέθηκε. «Αν το κάνουν ξένα στρατεύματα, τέλεια....

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ1 ώρα πριν

Ερντογάν-Μερτς: Σύμπλευση με αιχμή την αμυντική συνεργασία

Στην καρδιά των σημερινών δηλώσεων Τούρκου προέδρου – Γερμανού καγκελάριου κυριάρχησε η αμυντική σύμπραξη και η ανάγκη άρσης των περιορισμών...

Ο Τραμπ ασκεί πολιτική πίεση στην Ευρώπη Ο Τραμπ ασκεί πολιτική πίεση στην Ευρώπη
Απόψεις1 ώρα πριν

Ο Τραμπ ασκεί πολιτική πίεση στην Ευρώπη

Γράφει η Βίκυ Αναστασίου Το ζήτημα της Ευρώπης να εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, είναι ένας σημαντικός προβληματισμός για τον...

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ2 ώρες πριν

Η Αρμενία ορίζει στρατιωτικό ακόλουθο στην Κύπρο – Ποια η σημασία

Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη σε ζητήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, ειρηνευτικών αποστολών, στήριξης γυναικών στο στράτευμα, καθώς και στην ενίσχυση της...

Δημοφιλή