Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter.

«Κάλεσα τους ηγέτες της Σερβίας Aλεξάντερ Βούτσιτς και του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες για επείγουσες συναντήσεις, για την εξεύρεση διεξόδου από την τρέχουσα κρίση», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση και νέες εκλογές στο βορρά με τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή και την Ε.Ε.».

Στις αρχές του μήνα, οι αρχές του Κοσόβου δήλωσαν πως είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίζεται από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών στις 14 Ιουνίου προκάλεσε νέα κρίση. Η Πρίστινα αντιδρώντας επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από την Σερβία και απαγόρευσε την είσοδο στο Κόσοβο φορτηγών που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακολούθησε ο αποκλεισμός όλων των συνοριακών διαβάσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Χθες, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακάλεσε μερικώς την προηγούμενη απόφαση επιτρέποντας και την είσοδο σερβικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία δεν παράγονται στην Σερβία.

Ναυτεμπορική