ΗΠΑ , Κίνα , Σαουδική Αραβία 9 Ιουνίου 2023

Μπλίνκεν σε Σ. Αραβία: Δεν ζητάμε να επιλέξετε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μπλίνκεν σε Σ. Αραβία: Δεν ζητάμε να επιλέξετε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Πηγή: twitter.com/SecBlinken

Οι ΗΠΑ επιχειρούν ολική επαναφορά στον Κόλπο

Η Ουάσινγκτον δεν ζητεί ούτε από τη Σαουδική Αραβία ούτε “από κανέναν” να “επιλέξει” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ριάντ, προσπαθώντας να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με την ισχυρή μοναρχία του Κόλπου παρά τις πολλές διαφορές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, σημαντικό εταίρο προ πολλού, με τον οποίο η Ουάσινγκτον διατηρεί μερικές φορές τεταμένες σχέσεις, κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεγάλη αντίπαλος των ΗΠΑ, η Κίνα ενίσχυσε τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις στη Μέση Ανατολή, περιοχή που κατά παράδοση είναι υπό αμερικανική επιρροή, με το Πεκίνο μάλιστα να έχει εποπτεύσει την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο μεγάλων αντιπάλων της περιοχής, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

“Δεν ζητάμε από κανέναν να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν. “Εμείς προσπαθούμε απλά να δείξουμε τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας”, τόνισε.

Ο Σαουδάραβας ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της χώρας του και του Πεκίνου θα “μεγαλώσουν πιθανότατα” με το Ριάντ να διατηρεί παράλληλα “μια συνεργασία ισχυρής ασφάλειας με τις ΗΠΑ”.

“Δεν συμμερίζομαι αυτό το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε πολλαπλές συνεργασίες και δεσμεύσεις, όπως συμβαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, επέμεινε ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε επίσης να αμβλύνει άλλα σημεία διαφωνιών, ειδικά σε σχέση με το συριακό καθεστώς, με το οποίο η Σαουδική Αραβία εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις έπειτα από μια και πλέον δεκαετία μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, αυτή η εξομάλυνση είναι ο “μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές προκλήσεις” στη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα ότι “δεν αξίζει” η εξομάλυνση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ αλλά “μοιράζονται τους ίδιους στόχους” με τους Σαουδάραβες, δήλωσε ο Μπλίνκεν επικαλούμενος μια καλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην κατεστραμμένη χώρα τους.

Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και απέρριψε “κάθε πίεση” στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube