Weather Icon
Μπαλουχιστάν , Πακιστάν 3 Ιουνίου 2023

Απογυμνώστε το Πακιστάν από τα πυρηνικά! Είναι ένα ανεύθυνο κράτος που συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Διαδηλώσεις από το Κίνημα “Ελευθερώστε το Μπαλουχιστάν” σε όλη την Ευρώπη

Απογυμνώστε το Πακιστάν από τα πυρηνικά! Είναι ένα ανεύθυνο κράτος που συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Διαδηλώσεις από το Κίνημα “Ελευθερώστε το Μπαλουχιστάν” σε όλη την Ευρώπη

Την Κυριακή 28 Μαΐου το κίνημα “Ελευθερώστε το Μπαλουχιστάν”  πραγματοποίησε διαδηλώσεις στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για να σηματοδοτήσει την “Αασρόχ” – την ημέρα πένθους στο Μπαλουχιστάν.

Οι ακτιβιστές του κινήματος του ελεύθερου Μπαλουχιστάν και μέλη της κοινότητας των Μπαλουχ συγκεντρώθηκαν έξω από τον κεντρικό σταθμό του Ανόβερου στη Γερμανία, την οδό Ντάουνινγκ 10 στο Λονδίνο και την πλατεία Νταμ στην Ολλανδία για να διαμαρτυρηθούν κατά των πυρηνικών δοκιμών του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Μαΐου 1998.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν διάφορα πανό και πλακάτ που ανέφεραν διάφορα συνθήματα σχετικά με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων της 28ης Μαΐου.

Οι ηγέτες των μπαλούχ, συμπεριλαμβανομένων των Αμπού Μπακρ Μπαλούτς, Ντανιάλ Μπαλούτς, Μπιμπάγκρ Μπαλούτς, Αμπντούλ Χαλίκ, Χουνταντάντ Μπαλούτς και Μουχάμαντ Μπακς Ράτζι Μπαλούτς, μίλησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία για να επισημάνουν τις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών του Πακιστάν στους κατοίκους του Τσαγκάι και του υπόλοιπου Μπαλουχιστάν.

Στις ομιλίες τους, οι ομιλητές καταδίκασαν έντονα τις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Είπαν επίσης ότι πολιτισμένα και δημοκρατικά έθνη του κόσμου καταστρέφουν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις κλειδώνοντάς τις για αποφασιστικούς σκοπούς, ενώ το Πακιστάν κατασκευάζει περισσότερα πυρηνικά όπλα για να δείξει τη στρατιωτική του δύναμη και την πολεμική φρενίτιδα, που είναι θέμα ανησυχίας και απειλής για την ειρήνη στην περιοχή.

Είπαν ότι η περιοχή Τσαγκάι του Μπαλουχιστάν υποφέρει από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τότε που πραγματοποιήθηκαν πυρηνικές δοκιμές. Η γεωργία καταστρέφεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν έχει υπάρξει βροχόπτωση, τα νεογέννητα παιδιά πάσχουν από διάφορες συγγενείς ασθένειες και αναπηρίες, οι μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης διαδεδομένες στην περιοχή και κυρίως οι άνθρωποι εκεί πάσχουν από καρκίνο και άγνωστες επικίνδυνες ασθένειες.

Ο χώρος πυρηνικών δοκιμών παραμένει εκτός ορίων για τα μέσα ενημέρωσης και τους διεθνείς παρατηρητές και δεν έχουν διεξαχθεί ανεξάρτητες έρευνες για να εξακριβωθεί η αιτία των αυξανόμενων ασθενειών στην περιοχή.

Το ολλανδικό τμήμα του κινήματος ελεύθερου Μπαλουχιστάν (FBM) πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πλατεία Νταμ στις 28 Μαΐου κατά των πυρηνικών δοκιμών του Πακιστάν στο έδαφος των Μπαλούτς την ίδια ημέρα το 1998. Οι ακτιβιστές του FBM φώναζαν συνθήματα κατά του Πακιστάν και χαρακτήρισαν τα πυρηνικά του όπλα “απάνθρωπα και αντιειρηνικά” προσθέτοντας ότι το Πακιστάν εκβιάζει τον κόσμο στο όνομα των βρώμικων πυρηνικών του.

Μιλώντας σε αυτή τη διαμαρτυρία, οι ομιλητές είπαν, ότι το Πακιστάν δεν ενδιαφέρεται για το τι συνέβη στο έθνος των Μπαλούχ και το χερσαίο και εναέριο περιβάλλον του λόγω πειραμάτων πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, το Πακιστάν συνεχίζει να εκβιάζει τον κόσμο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων που εάν το Πακιστάν δεν υποστηριχθεί οικονομικά, τα πυρηνικά του όπλα θα πέσουν στα χέρια θρησκευτικών εξτρεμιστών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν αναφέρει πάντα στις ενημερώσεις του Τύπου και επαναλαμβάνει την απειλή ότι άλλες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν το Πακιστάν να ξεπεράσει την οικονομική του κρίση επειδή μια χώρα με πυρηνικά όπλα δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια οικονομική κρίση, ανέφεραν οι ομιλητές.

Το Υποκατάστημα του Κινήματους ελεύθερου Μπαλουχιστάν στο Ηνωμένο Βασιλείο οργάνωσε επίσης διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην οδό Ντάουνινγκ 10 την Κυριακή.

Ένας μεγάλος αριθμός μελών από το Λονδίνο και άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολούθησαν την διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Μπαλουχιστάν, πανό και πλακάτ. Επίσης, φώναζαν συνθήματα κατά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Πακιστάν στο Μπαλουχιστάν.

Οι διαδηλωτές είπαν ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ότι ο κόσμος πρέπει να το πάρει στα σοβαρά και να απογυμνώσει το Πακιστάν από τα πυρηνικά του όπλα πριν πέσουν σε λάθος χέρια. Οι διαδηλωτές των Μπαλούτς προέτρεψαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να υποστηρίζει το Πακιστάν καθώς η ξένη βοήθεια που λαμβάνει το Πακιστάν από τη διεθνή κοινότητα χρησιμοποιείται εναντίον του λαού των Μπαλούτς.

Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, το FBM δήλωσε ότι ήταν ευθύνη του πολιτισμένου κόσμου να ασκήσει πίεση στο Πακιστάν να σταματήσει να κατασκευάζει περισσότερα πυρηνικά όπλα και να καταστρέψει τα προηγούμενα, καθώς είναι ένα ανεύθυνο κράτος που συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μπαλουχιστάν.

“Όσο μια οικονομικά ασταθής, χαοτική και ανεύθυνη χώρα όπως το Πακιστάν έχει τόσο επικίνδυνα πυρηνικά όπλα, η παγκόσμια ειρήνη θα παραμείνει σε κίνδυνο. Ένα απερίσκεπτο Πακιστανικό κράτος που υποφέρει από οικονομική κρίση και πολιτική αστάθεια μπορεί να πουλήσει τα πυρηνικά του όπλα σε τρομοκράτες ανά πάσα στιγμή”, ανέφερε η δήλωση.

Το κίνημα του ελεύθερου Μπαλουχιστάν στη δήλωσή του προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σαφή θέση σχετικά με τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν και να θέσει υπό όρους οποιοδήποτε δάνειο ή επιχορήγηση στο Πακιστάν για να εγκαταλείψει την πυρηνική του ικανότητα και να διαδραματίσει το ρόλο του στον αφοπλισμό του Πακιστάν, ώστε να διατηρηθεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube