ΗΠΑ , Ινδία 14 Ιουνίου 2023

Άντονι Μπλίνκεν: Η τροχιά της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ είναι γεμάτη υποσχέσεις! Ρεκόρ 181 δις δολαρίων στο εμπόριο

Άντονι Μπλίνκεν: Η τροχιά της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ είναι γεμάτη υποσχέσεις!  Ρεκόρ 181 δις δολαρίων στο εμπόριο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, ότι η πορεία της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ είναι γεμάτη υποσχέσεις.

Ο Μπλίνκεν μίλησε στο India Ideas Summit του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ινδίας στην Ουάσιγκτο.ν Η ετήσια σύνοδος κορυφής USIBC αποτελεί μέρος των Εμπορικών Επιμελητηρίων των ΗΠΑ και διεξάγεται ενόψει της επικείμενης κρατικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Narendra Modi στις ΗΠΑ στις 22 Ιουνίου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για τη μοναδική σχέση μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για την προώθηση της διαφάνειας, την προώθηση της πρόσβασης στην αγορά και την ενίσχυση των αντίστοιχων δημοκρατιών για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των πολιτών.

«Γνωρίζουμε ότι η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλες, περίπλοκες χώρες. Έχουμε βεβαίως δουλειά να κάνουμε για να προωθήσουμε τη διαφάνεια, να προωθήσουμε την πρόσβαση στην αγορά, να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες μας, να απελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό του λαού μας. Όμως, η πορεία αυτής της συνεργασίας είναι αδιαμφισβήτητη και είναι γεμάτη υποσχέσεις», είπε ο Μπλίνκεν.

Το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε το ρεκόρ των 191 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022, καθιστώντας τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας. Ο Μπλίνκεν μίλησε για αμερικανικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία στους τομείς της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών.

Οι ινδικές εταιρείες, από υπηρεσίες πληροφορικής έως φαρμακευτικά προϊόντα, έχουν επενδύσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας πάνω από 425.000 θέσεις εργασίας από την Καλιφόρνια μέχρι τη Γεωργία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη παραγγελία από την Air India του Ομίλου Tata για 220 αεροπλάνα από την Boeing.

«Μόλις αυτόν τον Φεβρουάριο, η Air India ανακοίνωσε μια ιστορική αγορά περισσότερων από 200 αεροσκαφών Boeing, τα οποία θα υποστηρίξουν περίπου ένα εκατομμύριο συν θέσεις εργασίας σε 44 στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Blinken.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει μια «μοναδική σύνδεση» μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ. Είπε ότι τα δύο έθνη βλέπουν βαθείς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών και σε εκπομπές ροής.

«Βλέπουμε ότι αυτό (Ινδία-ΗΠΑ) ορίζει τη σχέση ως μια μοναδική σύνδεση μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου, με ειδική υποχρέωση τώρα να δείξουμε ότι οι κυβερνήσεις μας μπορούν να προσφέρουν και να ενδυναμώσουν όλους τους πολίτες μας. Βλέπουμε όλα αυτά και τους βαθιά δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων μας που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών, σε ροές εκπομπών σαν να πρέπει να με παρακολουθούν να σταματήσω τον σεφ. Ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στο κοινό που το κάνουν αυτό. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ινδοαμερικανική διασπορά πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα και δυναμώνουν κάθε μέρα», είπε ο Μπλίνκεν.

 «Βλέπουμε τη σημασία της συνεργασίας σε μια κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων που προάγουν την ασφάλεια της υγείας, συνεργαζόμενοι με τους Quad εταίρους μας για να οικοδομήσουμε μια ελεύθερη, ανοιχτή, ασφαλή, ευημερούσα Ινδία -Ειρηνικός όπου οι άνθρωποι, τα αγαθά και οι ιδέες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και οι κανόνες εφαρμόζονται δίκαια. Έχω δει από κοντά την εποικοδομητική ηγεσία της Ινδίας σε αυτά τα ζητήματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και το βλέπω στη φιλόδοξη ατζέντα της στη φετινή G20», είπε ο Μπλίνκεν κατά την ομιλία του στη «India Ideas Summit».

Μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Είμαστε εδώ σχεδόν κυριολεκτικά, την παραμονή μιας ιστορικής κρατικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Μόντι πιστεύουμε ότι θα εδραιώσει περαιτέρω αυτό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε. καθοριστική σχέση του 21ου αιώνα».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μπλίνκεν εξέφρασε ακόμη και τα συλλυπητήρια στα θύματα του τρένου στην Οντίσα που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους.

Ο πρεσβευτής της Ινδίας στις ΗΠΑ, Ταραντζίτ Σινγκ Σαντχού, δήλωσε ότι η ταχύτητα και η κλίμακα του μετασχηματισμού της σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ ήταν “φαινομενική” . Κατά την ομιλία του στη «India Ideas Summit» που διοργάνωσε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ινδίας, είπε ότι ο Πρωθυπουργός, Ναρέτρα Μόντι, είναι ο τρίτος Ινδός ηγέτης που τιμάται για μια κρατική επίσκεψη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Σαντού είπε ότι ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ο μόνος Ινδός ηγέτης που θα απευθυνθεί δύο φορές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 21 Ιουνίου έως τις 24 Ιουνίου. Οι Ινδοαμερικανοί ετοιμάζονται να καλωσορίσουν θερμά τον Πρωθυπουργό Μόντι κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ .

ΠΗΓΗ: Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube