Weather Icon

Αντίδραση της Μόσχας! Απάντηση Πεσκόφ στον Πασινιάν για τη δήλωση περί Ουκρανίας – Οι απειλές καταστροφής της Αρμενίας και η αυτοπαγίδευση

Αντίδραση της Μόσχας! Απάντηση Πεσκόφ στον Πασινιάν για τη δήλωση περί Ουκρανίας –  Οι απειλές καταστροφής της Αρμενίας και η αυτοπαγίδευση

Ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Ρωσικής Προεδρίας απάντησε στον Αρμένιο πρωθυπουργό. Ο πόλεμος του 2020, η ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, οι εντάσεις που συνεχίζονται και οι τάσεις φυγής από τον ΟΣΣΑ.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Άμεση απάντηση από τον Ντμίτρι Πεσκόφ είχε η δήλωση του Νικόλ Πασινιάν γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Αρμενία δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και ανησυχεί για τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, προκαλώντας μια επιφυλακτική αντίδραση στην Μόσχα.

«Δεν είμαστε σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και η αίσθηση μας από αυτόν τον πόλεμο, από αυτή τη διένεξη, είναι ότι προκαλεί ανησυχία επειδή επηρεάζει άμεσα όλες μας τις σχέσεις», είπε ο Πασινιάν σε συνέντευξη του στην εκπομπή Prima News του CNN, προσθέτοντας ότι η Αρμενία αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Στη Δύση αναφέρουν ότι είμαστε σύμμαχος της Ρωσίας (…) στη Ρωσία βλέπουν ότι δεν είμαστε σύμμαχος τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, και αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν είμαστε σύμμαχος κανενός σ’ αυτήν την κατάσταση, το οποίο σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι» είπε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με αρμενικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, διευκρίνισε ότι στο θέμα της Ουκρανίας η χώρα επέλεξε μια πολιτική ελιγμών λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να εμπλακεί στην επίλυση άλλων προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ, δεν άφησε ασχολίαστη  τη δήλωση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ότι το Ερεβάν δεν είναι σύμμαχος της Μόσχας στην αντιπαράθεση με το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Πέσκοφ, το Κρεμλίνο θα θυμάται αυτή τη σοβαρή και σημαντική δήλωση. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν «ορισμένες αποχρώσεις» στις προσεγγίσεις της Αρμενίας για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι οποίες λαμβάνονται υπόψιν στη Μόσχα.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις εννοιολογικές μας συμμαχικές σχέσεις με την Αρμενία», δήλωσε ο Πέσκοφ.

Η σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, που έχουν ενισχυθεί περαιτέρω από την διαμάχη που έχει επί δεκαετίες με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός αυτόνομου θύλακα, με αρμενικό πληθυσμό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ως Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Το φθινόπωρο του 2020 ξέσπασε ο πόλεμος των 44 ημερών (ο δεύτερος μετά τον πρώτο του 1988-1994), όπου το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια της Τουρκίας απέσπασε το 75% των εδαφών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από ταπεινωτικό συμβιβασμό της Αρμενίας και του Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος υπέγραψε την τριμερή συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020. Παρά την συνθήκη ειρήνης οι εντάσεις συνεχίστηκαν και το Αζερμπαϊτζάν συνέχισε την επεκτατική πολιτική του, με εισβολή και παραμονή εδαφών στο κυρίαρχο έδαφός της Αρμενίας, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2022 ο διάδρομος του Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ βρίσκεται υπό αποκλεισμό, δημιουργώντας ανθρωπιστική κρίση σε 120.000 που κατοικούν στον αυτόνομο ορεινό όγκο.

Η Αρμενία είναι μέλος του υπό την αιγίδα της Μόσχας Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), που είναι μια στρατιωτική συμμαχία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι. Ωστόσο λόγω της διαμάχης με το γειτονικό κράτος, τον τελευταίο καιρό η Αρμενία δείχνει τάσεις απομάκρυνσης από τον ΟΣΣΑ, ένας οργανισμός ασφαλείας που στην ουσία είναι το… ρωσικό ΝΑΤΟ. Ο 

Ο Πασινιάν, ο οποίος θα παραστεί σήμερα στην ορκωμοσία του Ερντογάν, εκλέχτηκε πρωθυπουργός τον Μάιο του 2018, ως φιλοδυτικός ηγέτης. Ήταν μία μορφή αντίδρασης του αρμενικού λαού στο προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο. Παρά την αδυναμία της κυβέρνησής του να διαχειριστεί τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, ο Πασινιάν επανεκλέχτηκε στις πρόωρες εκλογές του 2021, οι οποίες προέκυψαν μετά από πιέσεις χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του, (καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα).

Αναλυτές που γνωρίζουν την περιοχή αναφέρουν, ότι ο Πασινιάν ίσως είναι ο καλύτερος ηγέτης των τελευταίων χρόνων στην Αρμενία. Διαδέχτηκε διεφθαρμένους πολιτικούς ταγούς, οι οποίοι απομύζησαν οικονομικά τη χώρα. Ωστόσο υπάρχει η άποψη που λέει, ότι πληρώνει την υπερβολική φιλοδυτική του στάση και την υποτιμητική του συμπεριφορά προς το Κρεμλίνο που με τη σειρά του οδήγησε σε τάσεις απαξίωσης της Αρμενίας, η οποία πλέον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να έχει δηλώσει ξεκάθαρα την επιθυμία, να φτάσει μέχρι το Ερεβάν και να διαλύσει την Αρμενία.

Σχόλιο: Η δήλωση Πασινιάν, ότι η Αρμενία αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία είναι ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του. Αν ο Αρμένιος πρωθυπουργός αισθάνεται παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο πλευρές, να δει το παράδειγμα του Ζελένσκι που οδήγησε τη χώρα του σε πόλεμο, με τις πλάτες της Δύσης και τώρα τη βλέπει να καταστρέφεται και να διαμελίζεται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube