Η προβληματική αναφορά για το Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία στο να κινητοποιηθεί διπλωματικά προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να βελτίωση του κειμένου.

Το διπλωματικό ντεμαράζ της Λευκωσίας ξεκίνησε από τα μέσα της εβδομάδας όταν έφτασε στα χέρια το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, έντονες διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με την αναφορά για το Κυπριακό που θα υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέλθει στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η ίδια πηγή επεσήμανε ακόμα ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και ο σκοπός είναι κοινός».

Επισήμως η Λευκωσία δεν θέλει να τοποθετηθεί ευθέως επί του κειμένου ενώ αποφεύγει επιμελώς να πει εάν δεν την ικανοποιεί το κείμενο όπως αυτό έχει δημοσιευθεί.  Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το τι αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για το Κυπριακό, και πως η αναφορά αυτή δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία, η διπλωματική πηγή σημείωσε πως υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και πως γίνεται προεργασία και πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το θέμα σε διάφορα επίπεδα.

Επεσήμανε ακόμη το γεγονός πως το θέμα συζητείται από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), θα συζητηθεί και από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στο Λουξεμβούργο, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται και σε διμερές επίπεδο μεταξύ Λευκωσίας και κρατών μελών της ΕΕ. Υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές προσπάθειες και υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη συζήτηση σε επίπεδο των αρχηγών των κρατών μελών, στις 29 και 30 Ιουνίου, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η παράγραφος που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρει συγκεκριμένα: «Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των ΗΕ».

Για την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κύριο ζητούμενο είναι η ενίσχυση του κειμένου κατά τρόπο ώστε αυτό να κινείται στην ίδια γραμμή με τις επιδιώξεις της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Ένας από τους στόχους της κυπριακής κυβέρνησης, είναι και η συμπερίληψη ενός λεκτικού που θα ανοίγει το δρόμο για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ.

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, και το οποίο προετοιμάζει την ατζέντα και το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιηθεί στις 29 – 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως το συνολικό προσχέδιο συζητήθηκε σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ή και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αν χρειαστεί. Εκτίμησε πως η μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή μεταξύ των ηγετών, παρά σε επίπεδο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης.

Δεν αποφάσισε ακόμα ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Της συνόδου κορυφής θα προηγηθούν οι χωριστές συσκέψεις των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων. Κατά τη σύνοδο ου Μαρτίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συμμετάσχει στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Στρασβούργο είχε λάβει πρόσκληση και από την πολιτική ομάδα Renew Europe για να παραστεί στη δική τους σύνοδο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο «Φ» ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει κανονικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και εάν θα λάβει μέρος και στη συνεδρία του της ομάδας Renew. Απαντώντας στο ερώτημα του «Φ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε λακωνικά: «Δεν έχει αποφασίσει ακόμα».

Φιλελεύθερος