Weather Icon

Aκροάσεις για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Aκροάσεις για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου πραγματοποίησε ακρόαση με θέμα “Προστασία του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

Στην ανακοίνωση που προηγήθηκε της ακρόασης αναφέρεται ότι ο διάδρομος του Λατσίν έχει αποκλειστεί εδώ και 7 μήνες και στις 23 Απριλίου το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και εγκατέστησε εκεί στρατιωτικό σημείο ελέγχου. Ορισμένοι διεθνείς παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, εργάζονται αυτή τη στιγμή για να μειώσουν τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου μεγάλης κλίμακας. Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η κατάλληλη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εθνοτικών Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να έχει έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης, ο βουλευτής Τζιμ Μακγκόβερν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915-1917 μόλις πριν από δύο χρόνια. Και παρόλο που αυτές οι φρικαλεότητες έγιναν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, πολλοί Αρμένιοι βρίσκουν ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση, είπε ο Μακγκόβερν.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η αζέρικη πλευρά μιλά για την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, επειδή το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως μέρος του. «Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία του άμαχου πληθυσμού, που σημαίνει χρήση όλων των δυνατών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους πολέμους και νέες φρικαλεότητες», τόνισε ο Μακγκόβερν.

Ένας άλλος ομιλητής, ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, να εφαρμόσει παγκόσμιες κυρώσεις βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι και να περιορίσει τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης, να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά, να κυνηγήσει τις προκλήσεις και να δημιουργήσει άλλα μοντέλα συνύπαρξης.

“Οι Επίτροποι θα πρέπει να επισκεφθούν και τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα επί τόπου”, δήλωσε ο Ρούμπιν.

Στην ακρόαση μίλησε επίσης ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αρμενία Τζον Έβανς. Ο Έβανς πιστεύει ότι θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε το άρθρο 907 του νόμου περί στήριξης της ελευθερίας, το οποίο απαγορεύει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Αζερμπαϊτζάν.

“Θα ήταν καλό να σταματήσει το Μπακού να πουλάει τουρκικά και ισραηλινά όπλα”, δήλωσε ο Έβανς.

Ζήτησε να συζητηθούν οι μελλοντικές ενέργειες του Μπακού με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στο υψηλότερο επίπεδο, τονίζοντας ότι η εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ είναι απαράδεκτη.

Ο βουλευτής Φρανκ Παλόνε προέτρεψε να μη σταματήσουμε εδώ και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να τερματιστεί επιτέλους αυτή η “στοχευμένη κρίση”. “Η χώρα μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο να σταματήσει αυτή η επιθετικότητα και η επιθετική συμπεριφορά και μπορεί να βοηθήσει τους αθώους πολίτες του Αρτσάχ να ζήσουν στα εδάφη τους χωρίς φόβο επίθεσης και να υποστηρίξει την προσπάθειά τους για αυτοδιάθεση”, δήλωσε ο Παλόνε. Ο Παλόνε προέτρεψε τη διοίκηση του Λευκού Οίκου να μην επιτρέψει το Αζερμπαϊτζάν να υπαγορεύσει τους όρους της τελικής συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν θα φέρει μια διαρκή ειρήνη. Ένας άλλος βουλευτής, ο Άνταμ Σιφ, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υφίσταται κατά καιρούς στην εθνοκάθαρση από το αυταρχικό Αζερμπαϊτζάν και αντιμετωπίζει την απειλή γενοκτονίας.

“Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ συνεχίζει να χρησιμοποιεί βία, απειλές και τρομοκρατικές ενέργειες για να δειώξει ή να εξοντώσει τους πολίτες του Αρτσάχ και να πάρει τον έλεγχο των αρμενικών εδαφών”, δήλωσε ο Σίφ.

Αναφέρθηκε επίσης στο Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο προϋποθέτει ότι όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξήγαγε δημοψήφισμα και ανακήρυξε την ανεξαρτησία του στις 10 Δεκεμβρίου 1991.

Είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν το λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να σταθούν στο πλευρό του για να επιτύχουν την αναγνώριση που αξίζουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ..

Ο βουλευτής είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παροτρύνουν το Μπακού να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους αιχμαλώτους πολέμου, να θεωρήσει το Αζερμπαϊτζάν υπεύθυνο για τον συνεχή αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν μέσω κυρώσεων και την αναστολή της βοήθειας.

 

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube