Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου θα παραστεί στην σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου,  στην οποία συμμετέχουν ηγέτες που είτε τηρούν ουδέτερη στάση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είτε υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες είναι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος είχε λάβει τη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας του και παραμένει εξαρτημένος από την υποστήριξη της Μόσχας. Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι ο Πούτιν προχώρησε στην κατάληψη της Κριμαίας το 2014 έχοντας επηρεαστεί από αυτό που έβλεπε ως αδράνεια των δυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η χώρα υποδοχής, Σαουδική Αραβία, επιθυμεί να αναδειχθεί ως ο οικονομικός και πολιτικός ηγέτης στην  περιοχή, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας πως το Ριάντ προσπαθεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις συγκρούσεις. «Ενώ το Ριάντ βλέπει τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ με τη Μόσχα ως κρίσιμη για τη σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου, προσπάθησε να επιτύχει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία, ο Ζελένσκι θα συναντήσει επίσης τον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξεκινώντας την πρώτη μου επίσκεψη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις και τους δεσμούς της Ουκρανίας με τον αραβικό κόσμο», έγραψε απαριθμώντας τις προτεραιότητες της επίσκεψής του: να συζητήσει μια φόρμουλα ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στη χώρα του, την προστασία της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ουκρανία και την επιστροφή των πολιτικών κρατουμένων από την Κριμαία, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι έφτασε στη Τζέντα με γαλλικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Πολωνία, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η επίσκεψή του είναι η πρώτη στον Κόλπο από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. Έπειτα θα αναχωρήσει για την Χιροσίμα, για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G7.

Ναυτεμπορική