REAL TIME |

Weather Icon

Ξεπούλημα της Αμμοχώστου: Εξαρτάται από την Τουρκία η πώληση των ξενοδοχείων

Ξεπούλημα της Αμμοχώστου: Εξαρτάται από την Τουρκία η πώληση των ξενοδοχείων

Πώς χάνεται η Αμμόχωστος

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η τύχη της ιδιωτικής συμφωνίας για αγοραπωλησία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών διαμερισμάτων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων εξαρτάται από τους χειρισμούς που θα γίνουν από πλευράς Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου. Το γεγονός ότι η συγκριμένη περιοχή παραμένει ως στρατιωτική ζώνη καθιστά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ακόμα και εντός της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», αδύνατη. Για να μπορεί να προχωρήσει η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων να αποχαρακτηριστεί ως στρατιωτική ζώνη. Και μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει κάτι ανάλογο. 

Το όλο θέμα κυριαρχεί στον τουρκοκυπριακό Τύπο (πηγή ΓΤΠ) με την προσοχή να στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις, την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και το «νομικό» καθεστώς των Βαρωσίων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της «επιτροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, έχει υποβληθεί αίτηση για τρία ξενοδοχεία και δύο διαμερίσματα στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου. Υπέδειξε πως πέραν αυτού δεν υπήρξε πώληση των περιουσιών, ενώ σημείωσε ότι έλειπαν κάποια έγγραφα τα οποία η «επιτροπή» έχει ζητήσει από τους αιτητές. Η Βετζχί ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του επιχειρηματία που υπέβαλε την αίτηση, λόγω του «αιτήματος της μυστικότητας που υπάρχει στην αίτηση». Είπε μόνο ότι ο επιχειρηματίας υπέβαλε την αίτηση μέσω των δικηγόρων του.

Η «επιτροπή» είναι και ο μόνος χώρος για υποβληθούν αιτήσεις για περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα υπέδειξε ο Ογουζχάν Χασίπογλου, γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Ο Χασίπογλου στις δηλώσεις του (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) υπέδειξε ταυτόχρονα πως δεν είναι δυνατή η επιστροφή περιοχών που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές και περιουσιών, που παραχωρήθηκαν σε «πολίτη» του ψευδοκράτους ή δόθηκε «τίτλος ιδιοκτησίας» γι’ αυτές. Το 96,5% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού, πρόσθεσε, έχει το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης και επομένως η επιστροφή είναι δυνατή για αιτήσεις που αφορούν μόνο το 3,5% της κλειστής πόλης.

«Όμως, αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πουλήσουν, η μοναδική αρχή να αποταθούν είναι πάλι η ΕΑΠ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, κάνοντας πώληση με απευθείας συμφωνία. Η πώληση με συμφωνία δεν έχει νομικό αντίκρισμα για τα ακίνητα που βρίσκονται στο πλαίσιο του νόμου με αριθμό 67-2005. Πρέπει οπωσδήποτε να αποταθούν στην ΕΑΠ και να πάρουν άδεια για την πώληση».

Ο Χασίπογλου εξήγησε επίσης ότι το να αγοράσει ένας επενδυτής από το ψευδοκράτος ακίνητες περιουσίες για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους αποτάθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και απέδειξαν ότι είναι οι προ του 1974 ιδιοκτήτες, είναι εφικτό μόνο κάτω από τον «νόμο», με αριθμό 13-2008, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νόμο 25-2018. «Ένας πολίτης της τδβκ, ο οποίος θέλει να αγοράσει το ξενοδοχείο ή τη γη ενός πολίτη ή μιας εταιρείας της νότιας Κύπρου μπορεί να συνάψει συμφωνία πώλησης με τον πολίτη της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου υπό τον όρο να λάβει άδεια από την ΕΑΠ. Αυτό είναι εφικτό με τον νόμο με αριθμό 13-2008. Για να μπορεί να πάρει άδεια από την ΕΑΠ, το ξενοδοχείο ή η περιουσία που θα πουληθεί πρέπει να δοθούν στην κατοχή του αγοραστή από την τδβκ, η περιουσία να μην είναι υπό την ιδιοκτησία οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου εκτός από το κράτος, με άλλα λόγια πρέπει να είναι περιουσία που ανήκει στο κράτος».

Μια στις δέκα αιτήσεις 

Στη σημασία του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού αναφέρθηκε και ο «πρόεδρος» της «βουλής» του κατοχικού καθεστωτος, Ζορλού Τορέ, μιλώντας στην τηλεόραση Κίπρις και κάνοντας λόγο για «πανικό» στην ε/κ πλευρά για το θέμα αυτό.

Αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί γύρω στις 7.000 αιτήσεις στην «επιτροπή» ο κ. Τορέ είπε ότι 600-700 από αυτές αφορούν περιουσίες στην περιοχή του Βαρωσιού. «Οι Ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν τα πράγματά τους, που βρίσκονται στην τδβκ», είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σιγά σιγά θα επιτευχθεί αλλαγή.

«Είναι σημαντική από την άποψη ότι ενόχλησε το υφιστάμενο στάτους κβο στην ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο «βουλευτής» του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Αρμαγάν Τζιαντάν την αγορά ξενοδοχείων στο Βαρώσι από Τ/κ επιχειρηματία. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube