Το γαλλικό κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηρίσει επισήμως τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner «τρομοκρατική» οργάνωση. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Ειδικότερα, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να εντάξουν τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner στον επίσημο κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, εγκρίθηκε με ομόφωνη υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα.

«Όπου κι αν εργάζονται, τα μέλη της Wagner  σκορπίζουν αστάθεια και βία», δήλωσε ο βουλευτής Μπέντζαμιν Χαντάντ. «Σκοτώνουν και βασανίζουν. Σφαγιάζουν και λεηλατούν. Εκφοβίζουν και χειραγωγούν σχεδόν με απόλυτη ατιμωρησία». Υπογράμμισε επίσης ότι τα μέλη της Wagner δεν είναι απλοί μισθοφόροι που υποκινούνται από την «όρεξη για χρήματα», αλλά «ακολουθούν μια ευρεία στρατηγική, από το Μάλι μέχρι την Ουκρανία, υποστήριξης των επιθετικών πολιτικών του καθεστώτος του προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν προς τις δημοκρατίες μας».

Εφόσον η Wagner καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση, τα μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και των μελών του, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι Ευρωπαίου πολίτες να απαγορεύεται να συναλλάσσονται με την ομάδα.

Τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν στην ΕΕ έχουν «παγώσει» από το 2020 και ο ίδιος έχει μπει στη «μαύρη» λίστα για τη λήψη βίζας λόγω της ανάπτυξης μαχητών της Wagner στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση ανεπιτυχώς.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι νομικά ο χαρακτηρισμός της «τρομοκρατικής» οργάνωσης στην ΕΕ δεν θα είχε καμία «άμεση συμπληρωματική επίδραση» στην ομάδα. Αλλά «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συμβολική σημασία ενός τέτοιου χαρακτηρισμού, ούτε την αποτρεπτική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στα κράτη που μπαίνουν στον πειρασμό να στραφούν» στη Wagner, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η Βρετανία φέρεται να είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα The Times. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας συγκεντρώνει στοιχεία για τη Wagner τους τελευταίους δυο μήνες και αναμένεται να χαρακτηρίσει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «τρομοκρατική» οργάνωση άμεσα, μέσα σε ημέρες ως το πολύ εβδομάδες, κατά το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, που επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο χαρακτηρισμός αυτός σημαίνει πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βρετανία το να εργάζεται κανείς για τη Wagner, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και τον λογότυπό της δημόσια.  Ακόμη, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και δεν θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω βρετανικών χρηματοοικονομικών θεσμών.

Πάντως,κατά το δημοσίευμα, δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο ότι η Wagner ή πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτήν είχαν παρουσία ή έδρασαν στη Βρετανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  Υπάρχουν πάντως «υποψίες» πως η εταιρεία μισθοφόρων βοήθησε να βγουν κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Ρώσου προέδρου.

Ναυτεμπορική