Weather Icon
Τουρκία 22 Μαΐου 2023

Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Για πρώτη φορά άγγιξε τις 20 λίρες ανά δολάριο

Βυθίζεται η τουρκική λίρα – Για πρώτη φορά άγγιξε τις 20 λίρες ανά δολάριο

Ο Erdogan υποσχέθηκε να συνεχίσει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του εάν επανεκλεγεί

Σε νέα ιστορικά χαμηλά βυθίζεται η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα επίπεδα των 20 λιρών ανά δολάριο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο νυν πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Kemal Kilicdaroglu του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης.
Ο Erdogan υποσχέθηκε να συνεχίσει την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του εάν επανεκλεγεί, αφού η Τουρκία είδε πληθωρισμό ρεκόρ και πτώση της αξίας της λίρας μετά την άρνηση του να αφήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.
Image

H προοπτική επικράτησης του Erdogan στο δεύτερο γύρο των εκλογών έχει ταρακουνήσει τις αγορές που στοιχημάτιζαν για το τέλος της διακυβέρνησής του που διαρκεί περισσότερο από δύο δεκαετίες και των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που τη χαρακτηρίζουν.
Το νόμισμα έχασε 44% το 2021 και 30% το 2022 λόγω μιας σειράς μειώσεων των επιτοκίων, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, που ήταν μέρος της ανορθόδοξης οικονομικής στρατηγικής του Erdogan.

Πέφτουν τα συναλλαγματικά αποθέματα

Ξεχωριστά, τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έχουν δείξει ότι οι ξένοι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε τοπικές μετοχές και ομόλογα.
Οι τοποθετήσεις τους σε ομόλογα μειώθηκαν κατά 31,3 εκατ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 12 Μαΐου και οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές μειώθηκαν κατά 135,1 εκατ. δολάρια.
Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν επίσης ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν σε χαμηλό άνω των 21 ετών, στα 2,33 δισ. δολάρια, την εβδομάδα έως τις 12 Μαΐου, καθώς η ζήτηση ξένου συναλλάγματος αυξήθηκε εν όψει των εκλογών.
Οι τουρκικές τράπεζες περιόρισαν την πρόσβαση σε ορισμένα ατομικά δάνεια και ανέβαλαν τις αποφάσεις για την επέκταση των εταιρικών δανείων μετά τους νέους κανονισμούς που θεσπίστηκαν ενόψει του δεύτερου γύρου, δήλωσαν τραπεζίτες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube