Weather Icon

Τραβούν το σχοινί οι Πολωνοί: Στο ναδίρ οι σχέσεις με Γερμανία, αποζημιώσεις από Ρωσία

Τραβούν το σχοινί οι Πολωνοί: Στο ναδίρ οι σχέσεις με Γερμανία, αποζημιώσεις από Ρωσία

Το Βερολίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα της Πολωνίας για αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ

Η Πολωνία προτίθεται μετά τη Γερμανία, να ζητήσει και από τη Ρωσία αποζημιώσεις – επανορθώσεις για τα όσα δεινά υπέστησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times o Marcin Przydacz, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Πολωνίας, υποστηρίζει ότι εάν η Γερμανία συμφωνήσει να πληρώσει αποζημίωση στην Πολωνία, τότε αντίστοιχο αίτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί και προς τη Ρωσία.

Διαφορετική αντιμετώπιση

«Αντιμετωπίζουμε το Βερολίνο και τη Μόσχα ως διαφορετικούς πολιτισμούς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε διάλογο για τις αποζημιώσεις με το Βερολίνο, αλλά με τον πρόεδρο Putin πρόκειται για έναν διαφορετικό πολιτισμό. Εάν επιτύχουμε με τη Γερμανία, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να αρχίσουμε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με έναν άλλο κατακτητή» υπογράμμισε ο Przydacz.

Η περίπτωση της Ναμίμπια

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο η Πολωνία ζήτησε αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία για τις καταστροφές που προκάλεσε στην χώρα, με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki να υποστηρίζει τον Σεπτέμβριο του 2022 πως το Βερολίνο συμφώνησε το 2021 να αποζημιώσει τη Ναμίμπια με το ποσό των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γενοκτονία που είχαν διαπράξει οι Γερμανοί στους πληθυσμούς Nama και Herero την περίοδο 1904 -1908.
Πάντως, το Βερολίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα αιτήματα των Πολωνών, αναφέροντας πως το θέμα έχει κλείσει ήδη από τη δεκαετία του ’50 με την τότε κομουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, με τη Βαρσοβία ωστόσο να επιμένει ότι είναι έτοιμη για μια μακρά δικαστική διαμάχη.

Στο χειρότερο σημείο από το 1989 οι σχέσεις

Οι σχέσεις Γερμανίας – Πολωνίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, κάτι που θα πρέπει – μεταξύ άλλων – να αποδοθεί και στη στάση των δύο κρατών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει αναπτύξει από τον περασμένο Ιανουάριο στην Πολωνία μια στρατιωτική μονάδα που χειρίζεται το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot – πρόκειται για την πιο σημαντική γερμανική στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο -, εξέλιξη που προήλθε ύστερα από πολιτική αντιπαράθεση, μια και οι Πολωνοί ζητούσαν οι Patriot να εγκατασταθούν στην Ουκρανία.
Παρά την πολιτική αντιπαράθεση, οι στρατιώτες των δύο κρατών κάνουν λόγο για άψογες σχέσεις, με τους 300 Γερμανούς στρατιώτες να χειρίζονται τους Patriot και με τους Πολωνούς να προστατεύουν την περιοχή και το αντιαεροπορικό σύστημα.

Εκατέρωθεν πυρά

Οι σχέσεις των δύο κρατών είναι σημαντικός καταλύτης για την σταθερότητα όχι μόνο στην ανατολική Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη δυτική συμμαχία, ιδιαίτερα τώρα που η Δύση προσπαθεί να είναι ενωμένη απέναντι στη Ρωσία του Putin.
Στο Βερολίνο υπάρχει βαθιά απογοήτευση με την πολωνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και την προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τη Γερμανία ως «πολιτικό σάκο» ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, καθώς εκτιμά ότι το αίτημα για τις επανορθώσεις – αποζημιώσεις, έχει να κάνει όχι με τα χρήματα του Βερολίνου αλλά με τις ψήφους των Πολωνών.
Η Πολωνία έχει εξαπολύσει σφοδρά κατά της Γερμανίας αφενός για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφετέρου για τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι Γερμανοί απαντούν ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο στην Ουκρανία και ότι η Πολωνία ήταν η ίδια εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα πριν από τον πόλεμο ενώ οι Πολωνοί αντεπιτίθενται, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι επιδιώκει τον υπερβολικό έλεγχο των θεσμών της ΕΕ και ότι θέλει να αναδιαμορφώσει την ΕΕ σε ένα «Γερμανικό Τέταρτο Ράιχ».

Ο συνδετικός κρίκος

Σύμφωνα με αναλυτές μεγάλο μέρος της γερμανο-πολωνικής έντασης για την Ουκρανία πηγάζει από μια θεμελιώδη διαφορά αντίληψης που είναι απίθανο να αλλάξει
«Αυτό που φοβάται περισσότερο ο καγκελάριος είναι η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και η ρωσική πυρηνική απειλή. Ενώ για τους Πολωνούς, η αντίληψη της απειλής είναι διαφορετική: πρόκειται για ρωσικά τανκ που κυλούν στη Βαρσοβία» τονίζουν αναλυτές, αναφέροντας πως αυτό που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο κρατών είναι η οικονομική τους αλληλοεξάρτηση.

Η Γερμανία παραμένει ο κύριος επιχειρηματικός εταίρος της Πολωνίας με το διμερές εμπόριο να έχει αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με πέρσι, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την κατασκευή εργοστασίου 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή ηλεκτρικών φορτηγών μόνο στο Jawor, στη νοτιοδυτική Πολωνία ενώ η Γερμανία έκλεισε μια συμφωνία για να στείλει πετρέλαιο από την Πολωνία στο διυλιστήριο Schwedt στο πλαίσιο της αντικατάστασης των ρωσικών πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών θα βελτιωθούν εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και των ανησυχιών στη Δύση για την αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα.
Οικονομολόγοι τονίζουν ότι το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δείχνει ότι «η οικονομική σχέση δεν κινείται πάντα με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια κατεύθυνση με την πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube