Τους Ρεπουμπλικάνους προέτρεψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης, να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας αθετώντας το χρέος του, εκτός και αν εγκριθούν «τεράστιες» περικοπές δαπανών ως αντάλλαγμα.

«Λέω στους Ρεπουμπλικάνους εκεί έξω, βουλευτές και γερουσιαστές, εάν δεν σας κάνουν τεράστιες περικοπές, θα πρέπει να προκαλέσετε στάση πληρωμών», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους που συντόνισε και αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος προέβλεψε ότι η στάση πληρωμών θα αποφευχθεί επειδή «οι Δημοκρατικοί «θα υποχωρήσουν απολύτως». «Αλλά είναι καλύτερο από αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή γιατί ξοδεύουμε χρήματα σαν μεθυσμένοι ναύτες», είπε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε μπραντεφέρ για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτική απόφαση απόλυτα απαραίτητη προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, τους λειτουργούς και τους πιστωτές της.

Ελλείψει ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών από την 1η Ιουνίου.

Η στάση του πρώην προέδρου προκαλεί εντύπωση καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποφύγουν να φέρουν την ευθύνη για το όριο δανεισμού. Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα διαπραγματευτεί περισσότερα μαζί του. Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα πει ότι ο Μπάιντεν θα δεχόταν αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μόνο εάν γινόταν χωρίς όρους. Επίσης έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί περικοπές δημοσίων δαπανών και κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο πως θέτουν την αμερικανική οικονομία «υπό ομηρία».

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι μια στάση πληρωμών θα έσπρωχνε την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση από το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου κατέληξε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι τόσο αισθητά όσο της Μεγάλης Ύφεσης και θα μπορούσαν να στερήσουν έως και 8,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ναυτεμπορική