REAL TIME |

Ρωσία , Τουρκία 11 Μαΐου 2023

Τουρκία: Φόβοι κεμαλιστών για ρωσική παρέμβαση, οθωμανικά όνειρα Σοϊλού και sex tape Ιντζέ

Τουρκία: Φόβοι κεμαλιστών για ρωσική παρέμβαση, οθωμανικά όνειρα Σοϊλού και sex tape Ιντζέ

Δολοφονήθηκε στέλεχος του κόμματος Νταβούτογλου

Όπως υπάρχουν και στην καθημερινότητα, έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από την προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, οι γυναικοκτονίες, οι απειλές, η τρομοκρατία, το κουτσομπολιό και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Παίρνοντας δε ως δεδομένο το γεγονός πως απομένουν μόλις λίγες ώρες μέχρι να ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα τις πόρτες τους, το μόνο που περιμένουμε είναι αυτά τα πράγματα να ενταθούν.

Αίτημα για κλείσιμο του κόμματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ

Ένα εργατικό συνδικάτο της Τουρκίας υπέβαλε αίτημα στην Προϊσταμένη Εισαγγελία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με το οποίο ζητά επισήμως το κλείσιμο του κόμματος Hüda-Par, το οποίο συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και το οποίο προσαιτερίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει το φανατικό, ισλαμιστικό προφίλ της εκλογικής του συμμαχίας.

Στην αναφορά που κατέθεσε το σωματείο, ζητήθηκε να κλείσει οριστικά το HUDA PAR, αναφέροντας ότι ενήργησε κατά παράβαση των άρθρων 1, 2, 3, 6, 11, 41, 42, 68, 69, 174, 176 του τουρκικού Συντάγματος, αλλά και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων.

Η αναφορά υπενθυμίζει τη δράση της Χεζμπολάχ προ μερικών δεκαετιών και τις αιματηρές ενέργειες της Χεζμπολάχ, ενώ εφιστά την προσοχή στις δολοφονίες του αρχηγού της αστυνομίας του Ντιγιαρμπακίρ Γκαφάν Οκάν και του Κοντζά Κουρίς εκείνη την εποχή. Στην αναφορά, η οποία αναφέρει ότι πολλοί από τους ηγέτες του κόμματος δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ως μέλη της Χεζμπολάχ, υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του προέδρου του Hüda-Par, Ζεκεριά Γιαπιτζίογλου: “η Χεζμπολάχ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση κατά τη γνώμη μου” και “Η τουρκική σημαία μου φαίνεται κάτι το προβληματικό”.

Δολοφονήθηκε στέλεχος του κόμματος Νταβούτογλου

Θύμα γυναικοκτονίας (μάστιγα στην Τουρκία) έπεσε ένα στέλεχος του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, το βράδυ της Τετάρτης.

Στην επαρχία του Σαγγάριου, στη συνοικία Χεντέκ, η αντιπρόεδρος του γυναικείου τμήματος της Κωνσταντινούπολης του Κόμματος του Μέλλοντος (Αχμέτ Νταβούτογλου), πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Τουντζάι Γκιουλέντς, με τον οποίο συγκατοικούσε.  

Sex tape Ιντζε;

Πρόβλημα προέκυψε λίγες ώρες προτού να διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, με την υγεία του ενός εκ των υποψηφίων προέδρων Μουχαρέμ Ιντζέ. Αναφέρθηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ιντζέ αυξήθηκε στη Σμύρνη και του χορηγήθηκε υπογλώσσια φαρμακευτική αγωγή κατά του κινδύνου “καρδιακής προσβολής”.

Όμως λίγες ώρες αργότερα άρχισε να διαδίδεται στο διαδίκτυο ότι ο λόγος που χάθηκε ξαφνικά από προσώπου γης ο ματαιόδοξος πρώην κεμαλιστή πολιτικός είναι διότι βγήκε στη δημοσιότητα ένα άκρως ρεζιλευτικό sex tape του, πράγμα που τον υποχρεώνει μέχρι και να αποσυρθεί από τις εκλογές. Όλα παρέμειναν ανεπιβεβαίωτα.

Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος του Κόμματος Πατρίδας, του Μουχαρέμ Ιντζέ, βγήκε και δήλωσε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του, ενώ αναφορικά με το υποτιθέμενο sex tape έκανε λόγο για “απόπειρα στραγγαλισμού του κόμματος, από τη στιγμή που ιδρύθηκε”.

Το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο έμπιστος του Ερντογάν και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν επέρριψε την ευθύνη στους γκιουλενιστές, οι οποίοι “προσπαθούν να σπείρουν χάος στις τουρκικές εκλογές”.  Αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα. Πρώτο το στρατόπεδο Ερντογάν προσβλέπει στο να κόψει ψήφους ο Ιντζέ από την αντιπολίτευση, στέλνοντας τις εκλογές σε δεύτερο γύρο, ή δίνοντας και προβάδισμα στον Τούρκο πρόεδρο. Δεύτερον, κάθε τι, το οποίο δεν μπορούν να εξηγήσουν οι κυβερνητικοί, ρίχνουν την ευθύνη στους οπαδούς του Γκιουλέν.

Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη, ο Μουαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Τουρκίας.

Ρωσική απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές

Ο Ερντογάν Τοπράκ, ο οποίος είναι ο πλησιέστερος άνθρωπος στον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου και ο οποίος διαχειρίζεται την προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε ότι νιώθουν άβολα με την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν φήμες ότι η Ρωσία παρενέβη στην εκλογική διαδικασία.

“Δεν θεωρούμε σωστό να παρεμβαίνουν τα κράτη στις εσωτερικές μας υποθέσεις ή να επιλέγουν πλευρά σε αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε ο Τοπράκ, ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Sözcü αν έχει ακούσει για ρωσική παρέμβαση δήλωσε: “Υπάρχουν τέτοιου είδους αισθήσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις που σχετίζονται με τις καμπάνιες, σιωπηρά. Δεν θέλουμε να είναι αλήθεια. Θέλουμε η μακραίωνη σχέση μας να συνεχίσει έτσι.

Δημοσιογράφος: “Εννοείτε εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών;”

Τοπράκ: “Δεν λέω ότι ‘έγινε έτσι’, αλλά το υπογραμμίζω: Ως CHP παρακολουθούμε στενά τις συμπεριφορές σε αυτή τη διαδικασία. Φυσικά, έχουμε να πούμε κάποια πράγματα για την αίσθηση που αποκομίζουμε. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια”.

Παραλήρημα Γιλντιρίμ

Από την άλλη, ο τελευταίος πρωθυπουργός-μαριονέτα του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ηττήθηκε δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, μίλησε για την απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές αλλά… από τη Δύση:

“Η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση [εννοεί το ΡΚΚ] συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές. Η FETO συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές. Λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ των εισβολέων και όσων εργάζονται για το μέλλον της Τουρκίας”.

Στη συνέχεια ανέλυσε περισσότερο τη σκέψη του: “Οι εισβολείς πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση είναι οι χώρες που κατέλαβαν αυτά τα εδάφη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μαζί με τους φίλους του, ξερίζωσαν αυτήν την κατοχή ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου αγώνα. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις ημιτελείς υποθέσεις τους ξανά μετά από 100 χρόνια. Ήρθε η ώρα να σηκώσετε την έναστρη σημαία σας ψηλότερα”.

Οθωμανικές ελπίδες

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού συναντήθηκε με κατοίκους της Τραπεζούντας. Μιλώντας για τις εκλογές, ο Σοϊλού είπε: “Η Αμερική με έχει χαρακτηρίσει persona non grata 2 φορές. Ακόμα κι αν με χαρακτηρίσεις εκατό χιλιάδες φορές, θα σε θυμάμαι. Θα φέρουμε τον κόσμο κοντά μας. Ο Αλλάχ θα το κάνει. Ελπίζω να μας ικανοποιήσει να ξαναζωντανέψουμε την εμπιστοσύνη που μας άφησε η 600χρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θα το πετύχουμε μαζί”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube