REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 25 Μαΐου 2023

Τουρκία: Εξάρθρωση κυκλώματος της Μοσάντ που δρούσε κατά στόχων του Ιράν

Τουρκία: Εξάρθρωση κυκλώματος της Μοσάντ που δρούσε κατά στόχων του Ιράν

Συλλήψεις 11 υπόπτων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τϋπο, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 11 άτομα ύποπτα για κατασκοπεία ιρανικών στόχων για λογαριασμό του Ισραήλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah την Τρίτη, η οποία θεωρείται ευρέως ως υποστηρικτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές εντόπισαν 15 υπόπτους, 11 από τους οποίους συνελήφθησαν, οι οποίοι φέρεται να ήταν μέρος 23μελούς κυκλώματος επιχειρηματιών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ)  και η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης υποπτεύονται ότι οι 15 χρησιμοποίησαν μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ιράν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ του Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα.
Η έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες αρχικά είχε επικεντρωθεί σε 23 άτομα, σύμφωνα με τη Sabah, η οποία είπε ότι δύο από τους υπόπτους είναι Τούρκοι πολίτες.
Το δημοσίευμα  περιελάμβανε το όνομα ενός υπόπτου που φέρεται να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος: ο Selçuk Küçükkaya. Μια φωτογραφία που λέγεται ότι είναι του Küçükkaya δείχνει έναν γενειοφόρο, μεσήλικα άνδρα. Η Sabah είπε ότι η Μοσάντ στρατολόγησε τον Küçükkaya μέσω ενός φερόμενου μέλους του κινήματος Γκιουλέν, ενός αντιπολιτευτικού δικτύου που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα.
Ο Küçükkaya φέρεται να συναντήθηκε με πράκτορες της Μοσάντ στην Ευρώπη, οι οποίοι του έδωσαν πέντε δοκιμαστικές εργασίες πριν τον στρατολογήσουν για να δημιουργήσει ένα κύκλωμα, να ακολουθήσει άτομα ενδιαφέροντος και να μεταδώσει στη Μοσάντ «τα μέλη της οικογένειας των προσώπων-στόχων, τηλεφωνικές κλήσεις και πληροφορίες σημάτων, τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία », ανέφερε το δημοσίευμα.
Το Ισραήλ, το οποίο σπάνια σχολιάζει δημόσια τις ενέργειες της Μοσάντ, δεν έχει αντιδράσει στους ισχυρισμούς. Το ρεπορτάζ της Sabah δεν διευκρίνισε τις νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν για την υπόθεση των 11 υπόπτων υπό κράτηση.
Πέρυσι, η Τουρκία ισχυρίστηκε επίσης ότι διέλυσε ένα κύκλωμα της Μοσάντ και δικάστηκε 15 άτομα για κατασκοπεία.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες ήταν εύρωστες τόσο εμπορικά όσο και σε επίπεδο ασφάλειας, επιδεινώθηκαν μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε έχουν περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι διμερείς σχέσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, με την Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα να συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις πέρυσι.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube