REAL TIME |

Weather Icon
Πακιστάν 24 Μαΐου 2023

Το Πακιστάν σε αχαρτογράφητα νερά! Απαραίτητες συνομιλίες μεταξύ Καν, στρατού και κυβέρνησης

Το Πακιστάν σε αχαρτογράφητα νερά! Απαραίτητες συνομιλίες μεταξύ Καν, στρατού και κυβέρνησης

Μια αναμέτρηση μεταξύ του στρατού και του Ιμράν Καν θα μπορούσε να ωθήσει το έθνος των 220 εκατομμυρίων στο χείλος του χάους

Ο στρατός του Πακιστάν αντέδρασε μετά από μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση της ηγεμονίας του από τον Ιμράν Καν και τους οπαδούς του, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ του στρατού και του ανθρώπου που κάποτε ήταν σταθερός σύμμαχος.

Η σύλληψη του Ιμράν Καν για κατηγορίες διαφθοράς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία, όπως λέει, έγινε κατόπιν εντολής των στρατηγών, οδήγησε σε βίαιες πανεθνικές διαδηλώσεις, επιθέσεις σε στρατιωτικά κτίρια και σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών, φερόμενους από υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιου είδους πρόκληση για τον στρατό, ο οποίος κυριαρχούσε στη χώρα από την ανεξαρτησία το 1947 με ένα μείγμα φόβου και σεβασμού. Βρίσκεται στην εξουσία για τρεις από αυτές τις δεκαετίες και έχει ασκήσει εξαιρετική επιρροή ακόμη και με μια πολιτική κυβέρνηση στην εξουσία.

«Έχω δει την πτώση της Ντάκα και φυσικά υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αργότερα, αλλά ποτέ τέτοιας σοβαρότητας», είπε ο Ναΐμ Κλαίντ Λόντι, ένας στρατηγός που συμμετείχε στην κορυφαία διαδικασία λήψης αποφάσεων του στρατού ως διοικητής  και αργότερα κατείχε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις.

Η πτώση της Ντάκα το 1971 στο τότε Ανατολικό Πακιστάν και η γέννηση του Μπαγκλαντές μετά την ήττα από τον προαιώνιο εχθρό, την Ινδία, ήταν το χειρότερο σημείο αναφοράς για τον στρατό του Πακιστάν από το 1947. Ο λαϊκιστής πολιτικός ηγέτης, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, ανέλαβε την ευθύνη μετά από αυτή την καταστροφή, κρατώντας την κυριαρχία του στρατού για πέντε χρόνια.

Οι στρατηγοί, ωστόσο, έκαναν στρατιωτικό πραξικόπημα το 1977 και παρέμειναν στην εξουσία για 11 χρόνια. Ο στρατιωτικός ηγεμόνας στρατηγός Μουχαμάντ Ζια-ουλ-Χακ διέταξε τον απαγχονισμό του Μπούτο. Ο Καν αφέθηκε ελεύθερος με δικαστική απόφαση δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του, αλλά το πακιστανικό κόμα, Tehreek-e-Insaf (PTI) αντιμετωπίζει τώρα την οργή του στρατού.

Χιλιάδες υποστηρικτές έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων βοηθών του Χαν. Η κυβέρνηση είπε ότι όσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της θα δικαστούν από στρατιωτικά δικαστήρια — μια διαδικασία που συνήθως προορίζεται για εχθρούς του κράτους.

Με το Πακιστάν να αντιμετωπίζει επίσης μια καταστροφική οικονομική κρίση, μια αναμέτρηση μεταξύ του στρατού και του δημοφιλέστερου πολιτικού του ηγέτη θα μπορούσε να ωθήσει το έθνος των 220 εκατομμυρίων στο χείλος του χάους. “(Ο στρατός) προσπαθεί να διεκδικήσει ακατέργαστη δύναμη επικαλούμενος τον δρακόντειο νόμο περί Στρατού κατά της κοινωνίας των πολιτών και ως εκ τούτου κινδυνεύει να καταστρέψει το εύθραυστο συνταγματικό σύστημα του Πακιστάν”, δήλωσε ο Σούτζα Ναβάζ, διακεκριμένος συνεργάτης στο Κέντρο Νότιας Ασίας του Atlantic Council και συγγραφέας του “Η μάχη για το Πακιστάν”.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό, ενώ οι μη στρατιωτικές οργανώσεις ήταν ιστορικά ανίκανες να αντισταθούν στην ισχύ του στρατού. Σε μια χώρα όπου κανένας εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν έχει ολοκληρώσει μια πλήρη θητεία, ο Καν είναι απίθανο να είναι μία εξαίρεση. Ο πιο μεγαλόσωμος 70χρονος είναι απόφοιτος της Οξφόρδης, ήταν μέρος του smart set του Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αργότερα οδήγησε το Πακιστάν σε μία τρελή πορεία κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλο στο κρίκετ το 1992.

Φημισμένος για την επιθετική του στάση όταν έπαιζε το παιχνίδι, φαίνεται να έφερε αυτή την προσέγγιση στην πολιτική. Μετά από χρόνια στην έρημο, αντίπαλα πολιτικά κόμματα είπαν ότι ο στρατός υποστήριξε την άνοδό του για να γίνει πρωθυπουργός το 2018, ενώ ο ίδιος ο Καν κατηγόρησε τους ίδιους στρατηγούς για την απομάκρυνσή του πέρυσι.

Ο στρατός αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στην ανάληψη των καθηκόντων του ή στην ανατροπή του. Έκτοτε, ο Καν έχει δείξει μια ασυνήθιστη ικανότητα να κινητοποιεί πλήθη και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι έχει την υποστήριξη πολλών στον στρατό.

«Ο Καν εξόπλισε τη δυσαρέσκεια που νιώθουν οι οπαδοί του για την απομάκρυνσή του σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον ηγετών του στρατού», είπε ο Ακίλ Σαχ, ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου «Ο στρατός και η Δημοκρατία στο Πακιστάν».

Η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή – πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του, σύμφωνα με τοπικές δημοσκοπήσεις – εν όψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο Καν είναι ευάλωτος σε πολλά μέτωπα. Εάν κριθεί ένοχος σε οποιαδήποτε από τις πολυάριθμες υποθέσεις εναντίον του, που κυμαίνονται από τη διαφθορά έως την υποκίνηση τρόμου, κατά πάσα πιθανότητα θα τον απέκλειε από τη συμμετοχή στις κάλπες.

Ο τεράστιος μηχανισμός πληροφοριών του στρατού θα γυρίσει επίσης τις βίδες στην ηγεσία του κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) , πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη αποχωρήσει λόγω πίεσης και φόβου τιμωρίας, λέει ο Καν.

Αναλυτές λένε ότι είναι απαραίτητες συνομιλίες μεταξύ του Καν, του στρατού και της πολιτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ για να εκτονωθεί η κατάσταση – αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ο Καν απέρριψε την κυβέρνηση Σαρίφ ως ασήμαντη. Ο υπουργός Πληροφοριών Μαριούμ Αρανγκζέμπ είπε στο Reuters ότι οι υποστηρικτές του Καν επιτέθηκαν σε “ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις” και ότι ο νόμος θα ακολουθήσει τον δρόμο του.

Ο Ζουλφικάρ Μπουκαρί, ένας από τους λίγους στενούς βοηθούς του Καν που δεν έχει συλληφθεί ακόμη, λέει ότι το PTI έχει έρθει σε επαφή για συνομιλίες με τον στρατό, αλλά δεν είχε καμία απάντηση. «Δυστυχώς, κανείς δεν θέλει να ακούσει», είπε. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Καν θα πρέπει να κατευνάσει τους στρατηγούς με κάποιο τρόπο για να επιβιώσει.

Άλλοι είπαν ότι ο στρατός δεν θα υποχωρήσει. «Η απόλυτη δύναμη στο Πακιστάν ρέει μέσα από την κάννη του όπλου», είπε ο Σαχ. «Ο στρατός είναι απίθανο να δώσει στον Καν την έξοδο από τη ράμπα σύντομα».

Ο Χουσεΐν Χακάνι, πρώην πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επί του παρόντος υπότροφος στο Ινστιτούτο Χάντσον στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο στρατός έχει χάσει σημαντικά τη θέση του και ότι δεν θα δεχτεί να του επιτεθούν και να τον χλευάσουν. «Η ισχύς του στρατού προέρχεται από την ικανότητά του να αναπτύσσει δύναμη, όχι από τη δημοτικότητα – στους στρατηγούς του Πακιστάν αρέσει να τους αρέσουν, αλλά τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο ακόμη περισσότερο», είπε.

 

ΠΗΓΗ: Tribune

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube