Ο Νικολάς Μαδούρο επισκέφτηκε τη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας αντιμετωπιζόταν σαν παρίας από τον προκάτοχο του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μαδούρο έγινε δεκτός από τον νέο πρόεδρο, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Λατινικής Αμερικής στη Μπραζίλια. Η σύνοδος έχει σκοπό να «ανανεωθεί ο διάλογος» ανάμεσα στα κράτη της νότιας Αμερικής, να αναζητηθεί «κοινό όραμα» σε τομείς όπως η υγεία, οι υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον και η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

«Αυτό που έχει σημασία για τον ερχομό του Μαδούρο εδώ είναι ότι είναι η αρχή της επιστροφής του Μαδούρο», είπε ο Λούλα. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο μίλησε για μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις. Ο Λούλα σημείωσε επίσης ότι η περιοχή πρέπει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια.

REUTERS/Ueslei Marcelino

«Η Βενεζουέλα ήταν πάντα εξαιρετικός εταίρος για τη Βραζιλία. Αλλά εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης και λαθών που έγιναν, πέρασε οκτώ χρόνια χωρίς να έλθει στη Βραζιλία», ανέφερε επίσης ο Λούλα, αναφερόμενος στον ομόλογό του.

«Ο Μαδούρο επιστρέφει» στη σκηνή της περιφέρειας, πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, για τον οποίο η αναθέρμανση της σχέσης των δυο κρατών είναι «ιστορική» στιγμή.

Σημειώνεται ότι ορισμένες χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα του Μαδούρο. Οι διμερείς σχέσεις ήταν ανύπαρκτες επί των ημερών του Μπολσονάρου στην εξουσία, καθώς ο πρώην πρόεδρος χαρακτήριζε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας «δικτατορία» και είχε αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, όπως άλλες περίπου πενήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών κρατών της Ευρώπης.

Ο Λούλα διερωτήθηκε καυστικά πώς η Ευρώπη, ήπειρος με «πλήρη δημοκρατία» που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μπόρεσε να αποδεχθεί την ιδέα» να επιβληθεί «ένας απατεώνας ως πρόεδρος» απλά και μόνο «επειδή δεν της άρεσε αυτός που εξελέγη».

Στο πρώτο του πέρασμα από την προεδρία της Βραζιλίας (2003-2010), ο άλλοτε εργάτης της μεταλλουργίας και συνδικαλιστής καλλιέργησε στενή σχέση με τον Ούγο Τσάβες, τον εκλιπόντα προκάτοχο και μέντορα του Μαδούρο.

Ναυτεμπορική