Weather Icon

Τα “δυο κράτη” στην Κύπρο και τα “ενεργειακά συμφέροντα” της Τουρκίας

Τα “δυο κράτη” στην Κύπρο και τα “ενεργειακά συμφέροντα” της Τουρκίας

Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ της κατοχικής Τουρκίας και οι θρασύτατες απαιτήσεις του

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έχει κυκλοφορήσει, ως γνωστό, στην αγγλική βιβλίο με τίτλο «The Vision for Two States in Cyprus» («Το Όραμα για Δύο Κράτη στην Κύπρο»), το οποίο αναφέρεται στα δύο χρόνια παρουσίας του στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.

Το βιβλίο παρουσιάσθηκε στο λεγόμενο προεδρικό και είναι σαφές πως η επιλογή του τίτλου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως η τουρκική κατοχική πλευρά επιμένει εμμονικά σε μια μαξιμαλιστική πολιτική. Επιμένει σε ένα μοντέλο, που οδηγεί στη διάλυση. Είναι ένα μοντέλο, που η αποδοχή του θα συνιστά αυτοχειρία τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους. Δεν είναι βιώσιμο ενώ νομιμοποιεί την εσαεί παρουσία της κατοχικής δύναμης στο νησί. 

ΣΤΗ διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, ο Τατάρ θεώρησε… χρήσιμο να στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να επαναλάβει  ότι επιθυμεί μια λύση στη βάση της συνεργασίας «δύο κρατών» που ζουν πλάι-πλάι στο νησί. Δεν αιφνιδίασε, δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία αναφέρει τέτοιες θέσεις. 

Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ της κατοχικής Τουρκίας προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για να… πείσει για την θέση του και πρόταξε τους τομείς συνεργασίας των «δυο κρατών».  Όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η γεωργία, οι υδάτινοι πόροι και η ενέργεια. Είπε δε και «οι δύο πλευρές στο νησί θα μπορούσαν να προβούν σε διαμοιρασμό του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία και του ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να μεταφερθεί από την Τουρκία στο νησί». Προχώρησε περαιτέρω σε ένα ακόμη βήμα για να υποστηρίξει ότι η τοποθέτηση καλωδίου ανάμεσα στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο θα μπορούσε να διασυνδεθεί, μέσω του νησιού, στο σύστημα της ΕΕ. 

Ο ΤΑΤΑΡ ήθελε να… κρυφτεί αλλά δεν μπορούσε. Δεν έχει αυτό το ταλέντο. Δεν μπόρεσε, στο τέλος, να μην αποκαλύψει πως όλα αυτά που αναφέρει μόνο στόχο έχουν να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα. Στην προσπάθεια αυτή, ευθέως ενέπλεξε την κατοχική δύναμη, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι μέρος των ενεργειακών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επανέφερε την γνωστή θέση για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Αυτή η πρόταση συντηρείται μόνο από την κατοχική πλευρά, η οποία αναζητά τρόπους να μπει ξανά στην ατζέντα. Τούτο, βέβαια, δεν θα γίνει με τις παρεμβάσεις του εγκάθετου της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ. Τούτο δεν θα γίνει επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να μην το επιτρέψει όσο η κατοχή εδαφών της συνεχίζεται. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube