REAL TIME |

Weather Icon

Στον διπλό ρόλο της Γαλλίας σε ΕΕ-ΟΗΕ ελπίζει η Λευκωσία

Στον διπλό ρόλο της Γαλλίας σε ΕΕ-ΟΗΕ ελπίζει η Λευκωσία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Παρίσι

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήγε στο Παρίσι επενδύοντας πάρα πολύ στη στήριξη που θα έχει από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Κυπριακό, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και στα δύο κρίσιμα μέτωπα η γαλλική στήριξη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Μακρόν, είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογο του τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βασιστεί «στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια».

Φτάνοντας στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Γαλλία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που είναι επίσης και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είπε ότι η Λευκωσία προσβλέπει στην στήριξη της Γαλλίας προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν.  Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και διαθέτει εκείνα τα εργαλεία, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Και οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις άριστες, όπως τις χαρακτήρισαν, διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.  Ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών «σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της Άμυνας, χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτούς τους άριστους δεσμούς μεταξύ μας και να συνεχίσουμε έτσι για το μέλλον».

Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για το Ουκρανικό, το μεταναστευτικό, και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά την Αθήνα και επισήμανε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων.

Είπε ότι εντός της ΕΕ, η Γαλλία και η Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά την περαιτέρω ολοκλήρωση και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα αυτά εξυπηρετεί ακριβώς και τους στόχους της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ, η Γαλλία, η Κύπρος “βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο”.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου έχουν ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από μια κοινή στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Elysee για να εξηγήσει την πρότασή του στον Μακρόν o ΠτΔ

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε αναλογία πληθυσμού και θα πρέπει σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις, να δώσουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και έμπρακτης αλληλεγγύης.Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πριν από περίπου ένα χρόνο, έγιναν σημαντικά βήματα στο θέμα της Μετανάστευσης.

Ετοιμάζονται οι εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ για την Κύπρο

Δεν υπάρχει επί του παρόντος προγραμματισμός για νέα αποστολή αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για επαφές για το Κυπριακό, ωστόσο ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μπορεί να λάβει απόφαση για κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των ΗΕ, προσθέτοντας πως στο μεταξύ άρχισε η ετοιμασία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, που θα συζητηθούν τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα μεταβεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τότε από τον Ιανουάριο φέτος, οπότε και προέβη στην τελευταία ενημέρωση του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube