REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 31 Μαΐου 2023

Σοβαρή πρωτοβουλία Μόντι για την ειρήνη στον Ινδο-Ειρηνικό εν μέσω ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας

Σοβαρή πρωτοβουλία Μόντι για την ειρήνη στον Ινδο-Ειρηνικό εν μέσω ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας

Εν μέσω εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας στον Νότιο Ειρηνικό, η θετική δέσμευση της Ινδίας σε μια ουδέτερη και εποικοδομητική ατζέντα στην περιοχή όχι μόνο θα καθόριζε μια τάση αναπτυξιακής συνεργασίας με τις Νησιωτικές Χώρες του Ειρηνικού (PIC) αλλά και θα μειώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Μία πρωτοβουλία 12 βημάτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο 3ο Φόρουμ για τη Συνεργασία Νήσων Ινδίας-Ειρηνικού (FIPIC) που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στην Παπούα Νέα Γουινέα. Εν μέσω εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας στον Νότιο Ειρηνικό, η θετική δέσμευση της Ινδίας σε μια ουδέτερη και εποικοδομητική ατζέντα στην περιοχή όχι μόνο θα καθόριζε μια τάση αναπτυξιακής συνεργασίας με τις Νησιωτικές Χώρες του Ειρηνικού (PIC) αλλά και θα μειώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η αυξημένη κινητικότητα της Κίνας στην περιοχή έχει δημιουργήσει υποψίες σχετικά με τις ηγεμονικές της προθέσεις στην περιοχή, όπως φαίνεται στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που πρότεινε ο Ινδός Πρωθυπουργός είναι καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα και ενίσχυσης της ευημερίας αντί να δημιουργούν στρατηγικά διακυβεύματα, όπως συχνά παρατηρείται στις δεσμεύσεις χωρών όπως η Κίνα. Αυτές οι πρωτοβουλίες 12 βημάτων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το FIPIC SME Development Project, το Solar Project για κυβερνητικά κτίρια, την παροχή μονάδων αφαλάτωσης για πόσιμο νερό, την παροχή θαλάσσιων ασθενοφόρων, τη δημιουργία μονάδων αιμοκάθαρσης, μια γραμμή βοήθειας έκτακτης ανάγκης 24/7 κ.λπ.

Η δέσμευση της Ινδίας με τις χώρες των νησιών του Ειρηνικού περιλαμβάνει τόσο τη δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών υποδομών όσο και έργα κοινοτικής ανάπτυξης. Η συνεργασία στην εκπαίδευση και την υγεία και η αξιοποίηση της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας για αυτήν υπήρξε ένας από τους κύριους τομείς εστίασης.

Η Ινδία πιστεύει ότι η ιστορία ανάπτυξης του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, θα παρέμενε ημιτελής έως ότου συμπεριληφθούν οι PIC (Νησιά Κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού) σε αυτό το ταξίδι. Αυτές οι χώρες χρειάζονται κεφάλαια καθώς και τεχνολογία για να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Επομένως, η Ινδία είναι αυτή που τόνισε την ανάγκη για αναπτυξιακή βοήθεια στα νησιά του Ειρηνικού και συμμετείχε στη συνεργασία Νότου-Νότου για το σκοπό αυτό. Η ώθηση της Ινδίας στη συνεργασία με τις χώρες PIC στην ανάπτυξη και στην ανθρώπινη ευημερία δεν είναι νέα. Τη στιγμή της ανάγκης, η Ινδία έχει υποστηρίξει τα PIC μέσω της Ανθρωπιστικής Βοήθειας για Καταστροφές (HADR) και της προμήθειας εμβολίων και ιατρικών ειδών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το ταξίδι της βαθιάς εμπλοκής της Ινδίας ξεκίνησε με τα εγκαίνια του Φόρουμ για το FIPC στα Φίτζι το 2014 υπό την ηγεσία του Ινδού πρωθυπουργού/

Η Ινδία πιστεύει στην κοινή ευημερία στον κόσμο. Έχοντας αυτό υπόψη, η Ινδία ίδρυσε ένα Ταμείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ινδίας-ΟΗΕ το 2017 με πρωταρχικό στόχο την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και στα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη. Τα Νησιά του Κεντρικού Ειρηνικού θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το ταμείο, ιδίως για τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Τα PIC αποτελούνται από τρεις μεγάλες ομάδες νησιών: Μελανησία, Μικρονησία και Πολυνησία. Οι 14 χώρες που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό περιλαμβάνουν τα νησιά Κουκ, τα Φίτζι, το Κιριμπάτι, τα νησιά Μάρσαλ, τη Μικρονησία, το Ναούρου, τη Νιούε, τη Σαμόα, την Παπούα, την Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα, την Τόνγκα, το Τουβαλού και το Βανουάτου.

Ωστόσο, η Ινδία πιστεύει ότι η αναπτυξιακή συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός για μια στρατηγική βάση στην περιοχή χρειάζεται περισσότερο για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτό έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τον Ινδό πρωθυπουργό. Σε μια χειρονομία για να επιδείξει την εξαιρετική εμπιστοσύνη των Νησιών του Κεντρικού Ειρηνικού στην Ινδία, ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαρόπε, άγγιξε τα πόδια του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (δείτε βίντεο κάτω) καθώς έφτασε εκεί για την τρίτη σύνοδο κορυφής Συνεργασία Νήσων Ινδίας-Ειρηνικού. Αυτό το ανάστημα απολαμβάνει η Ινδία, όχι λόγω της βαθιάς τσέπης της, αλλά της κυρίαρχης, ουδέτερης, βασισμένης σε αρχές και μη εκμεταλλευτικής εξωτερικής πολιτικής της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube