Weather Icon

South China Morning Post: Oı επενδυτές απομακρύνονται από την αργή ανάκαμψη της Κίνας στα ασιατικά χρηματιστήρια

South China Morning Post: Oı επενδυτές απομακρύνονται από την αργή ανάκαμψη της Κίνας στα ασιατικά χρηματιστήρια

Η απώλεια της Κίνας είναι το κέρδος της Ιαπωνίας καθώς οι επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια σε άλλα χρηματιστήρια της Ασίας εν μέσω της υποτονικής ανάκαμψης στην ηπειρωτική χώρα

Γράφει η Σιασίνγκ Λι για τη South China Morning Post

Τα ασιατικά χρηματιστήρια όπως η Ιαπωνία είναι πλέον το πιο καυτό στοίχημα καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από την αργή ανάκαμψη της Κίνας και κυνηγούν ευκαιρίες μετοχών αλλού στην περιοχή, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.
Τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν τους παγκόσμιους επενδυτές – η εμπιστοσύνη των οποίων στην Κίνα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά τις ρυθμιστικές καταστολές του Πεκίνου από το 2020 – ολοένα και πιο προσεκτικούς, δήλωσε ο Charu Chanana, ασιατικός στρατηγός της Saxo Markets με έδρα τη Σιγκαπούρη, σε συνέντευξή του στην Post. 

Και αυτό έχει κάνει άλλες αγορές στην περιοχή να φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες, βοηθώντας ταις να προσελκύσουν κεφάλαια που έχουν κουραστεί από το επαναλειτουργικό εμπόριο της Κίνας.

«Η Κίνα δεν μπόρεσε να παράσχει μια ανταμοιβή κινδύνου που να είναι αρκετά καλή για τους επενδυτές», είπε ο Chanana. «[Επομένως] οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και στην Ασία ευρύτερα».

Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονται σε ύφεση μετά από μια βραδύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη διχάζει την αγορά ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2023. Τα σημεία αναφοράς στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν υποχωρήσει ελάχιστα τους τελευταίους δύο μήνες, ούτε με τους ταύρους ούτε οι αρκούδες επιδεικνύουν ισχυρή πεποίθηση.

Οι επενδυτές έχουν επιβραδύνει τις αγορές τους σε μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας παγκοσμίως εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος. Έχουν αγοράσει μόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετοχές Α μέχρι στιγμής το δεύτερο τρίμηνο, μια δραστική πτώση σε σύγκριση με 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, δείχνουν τα στοιχεία της Stock Connect.

Εν τω μεταξύ, τα θεμελιώδη μεγέθη της Ιαπωνίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την επιστροφή του πληθωρισμού και τις μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίες τροφοδοτούν μια γρήγορη ανάκαμψη, είπε ο Chanana. Οι ροές κεφαλαίων έχουν αντιστραφεί από μια πτωτική τάση νωρίτερα φέτος και ενισχύθηκαν απότομα από τον Απρίλιο, με καθαρή εισροή 21,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέχρι στιγμής το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αυτό βοήθησε στην άνοδο του δείκτη αναφοράς των μετοχών της Ιαπωνίας σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο για 12η συνεχή ημέρα τη Δευτέρα στις 31.086,82 μονάδες, το υψηλότερο από το 1990. Ο δείκτης αναφοράς έχει αυξηθεί πάνω από 10 % από τον Απρίλιο, προσθέτοντας 193 δισεκατομμύρια δολάρια στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας και το «εμπόριο εκτός Κίνας» κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην αγορά της Ιαπωνίας, δήλωσε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Daniel Hurley, ειδικός χαρτοφυλακίου για τις αναδυόμενες αγορές και τις ιαπωνικές μετοχές της T Rowe Price. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της αγοράς και το εκτιμάμε αυτό».

Ενώ οι περισσότεροι έμποροι είναι απαισιόδοξοι για την Κίνα, αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει τιμολογηθεί σε υπερβολικά μεγάλο ρίσκο, επομένως οι μετοχές της Κίνας είναι πιο πιθανό να κερδίσουν παρά να πέφτουν κατά τους επόμενους δύο μήνες, αν και όχι πολύ, σύμφωνα με τον Redmond Wong, υπεύθυνο στρατηγικής της Saxo για την Greater China.

«Αν με ρωτάτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έβαζα λίγο περισσότερα χρήματα στην ανοδική πλευρά, λιγότερα στην αρνητική πλευρά», είπε ο Wong. «Αλλά η αγορά είναι πιθανό να διαπραγματευτεί σε μικρό εύρος».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube