Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία 29 Μαΐου 2023

Σουηδία: Ξεκινούν οι συνομιλίες με Τουρκία για το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Ξεκινούν οι συνομιλίες με Τουρκία για το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επίκειται συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για να συζητήσουν την καθυστερημένη υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, ενώ η Φινλανδία προσχώρησε στη δυτική στρατιωτική συμμαχία τον Απρίλιο, η αίτηση της Σουηδίας έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες κέρδισε ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχουν περιπλέξει τη διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε αρχικά τη Δευτέρα στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

«Όμως ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα έρθει, οπότε δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπίλστρομ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ωστόσο «σύντομα».

Οι προστριβές μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας κρατούν εδώ και χρόνια.

Στο παρελθόν, η Σουηδία έχει επικρίνει το ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει αμφισβητήσει την προσήλωσή της στα δημοκρατικά πρότυπα.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη μαχητικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες και δεν έχει εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας που συνήφθη στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Ανυπομονώ να μπορέσουμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και να επιταχύνουμε τα πράγματα τώρα που ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Ο Μπίλστρομ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει το 32ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube