Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε τρία σημεία τα συμπεράσματα από τις τουρκικές εκλογές, αυτά θα ήταν η αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, η ανθεκτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κομβικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει από δω και στο εξής ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Σινάν Ογκάν.

«Η εικόνα που προέκυψε οδήγησε σε σχόλια ότι ο μόνος νικητής των προεδρικών εκλογών ήταν ο Σινάν Ογκάν, ο υποψήφιος της Συμμαχίας ATA», σχολιάζει η Nergis Demirkaya σε άρθρο της στη «Ν», με τίτλο «Νικητές και ηττημένοι των εκλογών στην Τουρκία».

Ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος, που τερμάτισε τρίτος στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, αναδεικνύεται έτσι ο άνθρωπος που θα κινήσει τα νήματα, ένας ρυθμιστής του τελικού εκλογικού αποτελέσματος καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει το 5% των ψήφων.

Ζητούμενο αποτελεί πλέον ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Ερντογάν, ο οποίος ήρθε πρώτος στη χθεσινή ψηφοφορία, και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ογκάν, που έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις, δήλωσε πως μπορεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ογκάν σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται ότι ο Ογκάν συμμετείχε στις εκλογές υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ναυτεμπορική