REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 14 Μαΐου 2023

Σημαντικό crash test για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ

Σημαντικό crash test για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Σε στενή επιτήρηση θέλει να έχει το πολεμικό ναυτικό τους Γερμανούς ώστε ότι γίνει στις φρεγάτες ΜΕΚΟ, αυτό να συμβεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με ιδιαίτερη ταχύτητα.

Αυτό όπως σημειώνεται από αρμόδιους κύκλους θα είναι το πρώτο σημαντικό crash test για την κοινοπραξία TKMS-Thales Nederland που είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τον εκσυγχρονισμό Μέσης ζωής των τεσσάρων νεότερων φρεγατών του ελληνικού στόλου.

Και θα είναι crash test διότι όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, υπάρχει και συνέχεια σ’ ότι έχει να κάνει με τα γερμανικά εξοπλιστικά που αφορούν το ναυτικό κι όχι μόνοΤην παρούσα περίοδο είναι γνωστό πως εκκινεί ο τεχνικός διάλογος ανάμεσα στο ναυτικό και τους ανθρώπους της εταιρείας.

Χρονοβόρος κι αυτός λένε με νόημα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που και στο παρελθόν είχαν επιφορτιστεί με διαδικασία της συμβασιοποίησης κάποιου προγράμματος.

Όμως εφόσον ο διάλογος και η σύμβαση καταλήξει σε μια πρώτη fast track διαδικασία και πάντα με την πλήρη τήρηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί, τότε θα υπάρχει στο ναυτικό επιτελείο και στο υπουργείο Εθνικής άμυνας το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής.

Το αμέσως επόμενο βήμα που θα ενισχύσει την μετέπειτα συνύπαρξη, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοούμε, αφορά την ευλαβικού τύπου τήρηση του χρονοδιαγράμματος το οποίο επισημαίνουμε πως ήδη έχει συμφωνηθεί να περιλαμβάνει αυστηρές ρήτρες σε περιπτώσεις κωλυσιεργίας και ετεροχρονισμένων παραδόσεων του έργου.

Ενός έργου όμως το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν μια 15ετία και από την ώρα που ελήφθη η απόφαση να γίνει, έχει πάρει αρκετές παρατάσεις.

Και πριν καν ανέβει η πρώτη φρεγάτα κλάσης «ΥΔΡΑ» στην δεξαμενή ο χρόνος γίνεται πιεστικός για τους ανθρώπους του πολεμικού ναυτικού.

Αυτό συμβαίνει διότι όλοι γνωρίζουν την σημαντική απώλεια που δημιουργείται όταν έστω και μια κύρια μονάδα επιφανείας βγαίνει εκτός
επιχειρησιακού τερέν κι όταν δεν υπάρχουν πλοία που να περισσεύουν…

«Αν είχε ληφθεί η απόφαση και για τις κορβέτες λίγο μετά την ανακοίνωση για τις φρεγάτες FDI, η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ θα ήταν αλλιώς σήμερα και δεν θα υπήρχε το άγχος που εξωτερικεύεται λόγω της έλλειψης κύριων μονάδων», λένε με νόημα από το πολεμικό ναυτικό που έζησαν από πρώτο χέρι την αναποφασιστικότητα των τριών προηγούμενων ετών.

Στον στόλο ελπίζουν πρώτον στην γερμανική τεχνογνωσία των συγκεκριμένων πλοίων, δεύτερον στη χρονική συνέπεια της εταιρείας.

Βασίζονται βεβαίως στο γεγονός πως το πολεμικό ναυτικό παραδοσιακά δεν εγκαταλείπει τις μονάδες του στη φθορά του χρόνου, συντηρώντας τες με κάθε τρόπο και μέσο παρά τις χρόνιες καταπονήσεις λόγω των εν πλω αποστολών διαρκείας.

Και δεν είναι μόνο το θέμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ που έχει να κάνει με τους Γερμανούς.

Το γεγονός πως ήδη τρέχει η σύμβαση για τις τορπίλες βαρέως τύπου στις οποίες αναφερθήκαμε εκτενώς στο χθεσινό μας ρεπορτάζ στην Hellasjournal αποτελεί ένα επιπλέον κομμάτι «διαπιστευτηρίων» που θέλει το πολεμικό ναυτικό από τους Γερμανούς.

Ειδικά σ’ ότι έχει να κάνει με την «αφρόκρεμα» του στόλου, που είναι τα υποβρύχια τα οποία αυτή τη στιγμή παρέχουν υπεροπλία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου και της Μεσογείου, στο πολεμικό ναυτικό είναι κατηγορηματικοί.

Δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε κωλυσιεργία, ιδίως για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο αποφασίστηκε μετά από ατέλειωτες ώρες
διαπραγματεύσεων.

Εφόσον τα δυο παραπάνω υλοποιηθούν με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, υπάρχουν αρκετά επόμενα βήματα που βρίσκονται στον σχεδιασμό να προχωρήσουν, αρκεί πάντοτε ο χρόνος να μην προλαβαίνει να «αδειάσει» από την κλεψύδρα που έχει θέσει το επιτελείο για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν…

ΠΗΓΗ

Το crash test των Γερμανών για επόμενα σχέδια, είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και η έγκαιρη παράδοση τορπιλών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube