Weather Icon
Τουρκία 16 Μαΐου 2023

Σενάριο για την επόμενη ημέρα για την Τουρκία – Κατάρρευση λίρας στις 24 ανά δολάριο

Σενάριο για την επόμενη ημέρα για την Τουρκία – Κατάρρευση λίρας στις 24 ανά δολάριο

Τι ζητούν οι Τούρκοι

Οι σιωπηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει τη λίρα από τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασαν σχεδόν τα 177 δισ. δολάρια τον Απρίλιο πριν από τις εκλογές, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics
Μετά το εξαιρετικά οριακό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου 2023, ο Erdoğan και Kılıçdaroğlu θα βρεθούν αντιμέτωποι σε τελικό επαναληπτικό γύρο στις 28 Μαΐου.
Αλλά, όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista, ο επόμενος πρόεδρος θα έχει πολλά στα χέρια του.
Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε βαθιά οικονομική κρίση, με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και ένα νόμισμα που καταρρέει.
Ταυτόχρονα, το έθνος εξακολουθεί να υποφέρει από μια καταστροφική σειρά σεισμών που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη χώρα.
Όσον αφορά την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φυλάκισης στην ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ βρίσκεται επίσης ψηλά μεταξύ των χωρών όπου φυλακίζονται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι.
Το παρακάτω διάγραμμα χρησιμοποιεί στοιχεία από μια διαδικτυακή έρευνα της Statista Consumer Insights σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες Τούρκους για να δείξει ποια ζητήματα, σύμφωνα με τους κατοίκους της Τουρκίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν περισσότερο αυτή τη στιγμή.
Infographic: The Key Issues Turks Want Their Next President To Address | Statista
Από τις 19 επιλογές που ερωτήθηκαν, τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία ήταν οι πιο ευρέως αναφερόμενες ανησυχίες, με το 68% των ενηλίκων να επιλέγει την οικονομική κατάσταση γενικά, ενώ το 65% επέλεξε το ζήτημα της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού, το 55% δήλωσε το ζήτημα της ανεργίας και το 52% τη φτώχεια.
Ωστόσο, και τα πολιτικά δικαιώματα εμφανίστηκαν αρκετά ψηλά στο γράφημα, τα οποία αναφέρθηκαν από το 44% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενα από το μεταναστευτικό με 42%.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα αντι-προσφυγικά αισθήματα και η ξενοφοβία έχουν αυξηθεί στην Τουρκία πρόσφατα, με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου να επιτείνουν τις εντάσεις.
Η Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα των συνόρων της στους Σύρους που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 3,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες – 3,6 εκατομμύρια που θα παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και την ασφάλεια του μέλλοντός τους.
Άλλα θέματα που τέθηκαν στην έρευνα περιλαμβάνουν το ζήτημα της ενοποίησης της χώρας (29%) καθώς και την ασφάλεια τροφίμων και νερού (29%), καθώς και το ζήτημα της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων (21%) και των θρησκευτικών συγκρούσεων (19%) και του δημόσιου χρέους (19%).Η αγορά προετοιμάζεται για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στα 24 ανά δολάριο

Οι αγορές συναλλάγματος της Τουρκίας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές ανοίγουν δύο εβδομάδες αβεβαιότητας.
Η μεταβλητότητα ενός μήνα στη λίρα έχει εκτιναχθεί στο 48%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο η λίρα να υποχωρήσει έως και στα 24,12 ανά δολάριο από 19,65 που είναι τώρα.
Οι σιωπηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει τη λίρα από τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασαν σχεδόν τα 177 δισ. δολάρια τον Απρίλιο πριν από τις εκλογές, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Εν τω μεταξύ, οι συνδυασμένες τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα ανήλθαν σε λιγότερα από 24 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, πολύ μακριά από τα επίπεδα άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από μια δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube