Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 16 Μαΐου 2023

Ρωσία: Συνέλαβαν πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα – Κατηγορείται για συνομωσία

Ρωσία: Συνέλαβαν πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα – Κατηγορείται για συνομωσία

Ο Ρόμπερτ Σόνοφ, πρώην υπάλληλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρωσία, συνελήφθη στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ και κατηγορείται για συνωμοσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα ότι είχε δει την σχετική αναφορά, αλλά ότι «δεν έχω κάτι επιπλέον να προσφέρω αυτή τη στιγμή».

Το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο επιβολής του νόμου, είπε ότι ο κ. Σόνοφ κατηγορήθηκε για «συνεργασία σε εμπιστευτική βάση με ξένο κράτος ή διεθνή ή ξένο οργανισμό». Μεταφέρθηκε στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα, ανέφερε το TASS, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη η δικάσιμος.

Η κράτηση σε απομόνωση είναι συνηθισμένη στο Λεφόρτοβο, μια διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου οι κρατούμενοι περιλαμβάνουν τον Εβαν Γκερσκόβιτς, τον ανταποκριτή της Wall Street Journal που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία τον Μάρτιο, κατηγορίες που ο εργοδότης του και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά.

Εκεί κρατήθηκε επίσης ο Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, ο οποίος εκτίει ποινή 16 ετών για κατασκευασμένες κατηγορίες κατασκοπείας, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για 20 μήνες μέχρι τη δίκη του το 2020. Τώρα βρίσκεται σε καταναγκαστική εργασία στρατόπεδο αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Στη σοβιετική εποχή, η KGB κρατούσε σοβιετικούς αντιφρονούντες στη φυλακή αυτή και χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα για να απομονώσει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου.

Πηγή: The New York Times, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube