Weather Icon
Αυστρία , Ουγγαρία 23 Μαΐου 2023

Πυρ και μανία με τον Ορμπαν η Αυστρία

Πυρ και μανία με τον Ορμπαν η Αυστρία

Εντονη αντίδραση της Βιέννης προκάλεσε η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να απελευθερώσει εκατοντάδες αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστεί για παράνομη διακίνηση μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτι που αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στις μεταναστευτικές ροές προς την Αυστρία. «Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνουν ένα εντελώς εσφαλμένο σήμα», δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ενόψει συνόδου των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει «αναλυτικές εξηγήσεις» από τη Βουδαπέστη. Η απελευθέρωση των διακινητών «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Σάλενμπεργκ.

Χθες το απόγευμα, ο Ούγγρος πρεσβευτής στην Αυστρία κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για επείγουσες διαβουλεύσεις, ενώ νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ είχε επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία. Το θέμα που έχει προκαλέσει εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κεντροευρωπαϊκών χωρών αποτέλεσε αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Σάλενμπεργκ με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιζάρτο. Ο τελευταίος υπερασπίστηκε την επίμαχη επιλογή της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για την απόφαση «ενός κυρίαρχου κράτους». Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, μετά την επικοινωνία του με τον Σάλενμπεργκ, είπε: «Αποφασίσαμε να εκδώσουμε ξένους εγκληματίες, γιατί είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τη χώρα μας».

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα πρόωρης απελευθέρωσης ξένων υπηκόων που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών από την αποφυλάκισή τους. Ως βασικούς λόγους γι’ αυτήν την απόφαση επικαλέστηκε τον συνωστισμό στις ουγγρικές φυλακές και την αδικαιολόγητη επιβάρυνση των φορολογουμένων με τη συντήρηση των διακινητών.

«Στον βαθμό που παρατηρείται υπερπληθυσμός στις φυλακές της χώρας, είναι ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να μην ξοδεύει χρήματα των φορολογουμένων για τη συντήρηση πολλών εκατοντάδων διακινητών ανθρώπων», υποστήριξε ο Γκέργκερι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Η ουγγρική κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη απέναντι στη μετανάστευση, ενώ ενθαρρύνει αθόρυβα την εισροή από την Ασία.

Ωστόσο η Βιέννη θεώρησε αυτή την επιχειρηματολογία ως ένδειξη υποκρισίας της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα εμφανίζεται απολύτως αδιάλλακτη στο μεταναστευτικό, σε σημείο που να αποτελεί στόχο κριτικής από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η δικαιολογία ότι η φυλάκιση διακινητών με ξένη υπηκοότητα κοστίζει πολύ ακριβά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την υποτιθέμενη σκληρή γραμμή που είχε διακηρύξει η Ουγγαρία έναντι της παράνομης διακίνησης μεταναστών», σχολίασε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Κύριος προορισμός

Η Αυστρία αποτελεί βασικό προορισμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ουγγαρία μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, με τη βοήθεια κυκλωμάτων διακινητών. Από τη στιγμή που καταφέρνουν να βρεθούν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ουγγαρία, οι μετανάστες μπορούν σχετικά εύκολα να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες-μέλη της συμφωνίας Σέγκεν. Η διαδρομή μέσω Ουγγαρίας παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, παρά το γεγονός ότι η Βουδαπέστη ενίσχυσε τις περιπολίες στα σύνορα και δημιούργησε μεθοριακό τείχος από ατσάλι ύστερα από τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2023.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010, έχει επενδύσει πολλά στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, ισχυριζόμενος ότι οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες απειλούν τη χριστιανική ταυτότητα της χώρας του. Από την άλλη, μόλις στις 3 Μαΐου προώθησε νόμο που διευκολύνει την έλευση μεταναστών από χώρες της Ασίας για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, οι μετανάστες από ασιατικές χώρες –Ινδονήσιοι στη βιομηχανία, Μογγόλοι στην αγροτική βιομηχανία, Ινδοί οδηγοί φορτηγών κ.ά.– διπλασιάστηκαν μεταξύ 2021 και 2022, κάτι που η γαλλική εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζει ως απόδειξη υποκριτικής συμπεριφοράς. Πρακτορεία ειδικευμένα στη διευκόλυνση Ασιατών μεταναστών προσωρινής απασχόλησης συνεργάζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του ιδιωτικού τομέα σε εργατικά χέρια.

Αναβρασμός στην παιδεία

Χιλιάδες μαθητές, καθηγητές και φοιτητές διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουδαπέστη εναντίον κυβερνητικού νομοσχεδίου που υπονομεύει το καθεστώς των καθηγητών ως δημοσίων υπαλλήλων, όπως και το δικαίωμά τους στην απεργία. Κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών, που συχνά αντιμετωπίζονται με δακρυγόνα και κλομπ από την αστυνομία, είναι η αύξηση του μισθού των καθηγητών και των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση. Με τον πληθωρισμό να τρέχει περίπου 24%, σε ετήσια βάση, τα ήδη ασθενικά εισοδήματα των εκπαιδευτικών (η Ουγγαρία είναι δεύτερη από το τέλος στον κατάλογο όλων των χωρών του ΟΑΣΕ) συρρικνώνονται σε δραματικά επίπεδα. Περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί απειλούν ότι θα βγουν από το επάγγελμα στο τέλος αυτής της σεζόν αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα. Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι η μόνη ενοχλητική «αντιπολίτευση» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ορμπαν, ύστερα από τη συντριπτική νίκη της στις εκλογές του περασμένου χρόνου.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube