Weather Icon
Εθνική Άμυνα 4 Μαΐου 2023

Πρώτη εμφάνιση για τη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων στον «Ωρίωνα»

Πρώτη εμφάνιση για τη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων στον «Ωρίωνα»

ΤΟΥ ΓΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//Hellas Journal

Με έμφαση στις ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις η άσκηση «Ωρίωνας» συνεχίζεται και μάλιστα όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εκπαίδευση αυτή εστιάζει στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Από τη μια πλευρά η παρουσία των εμπειροπόλεμων Navy Seals κι από την άλλη η επικείμενη Συμμαχική αξιολόγηση των στελεχών που απαρτίζουν το ναυτικό τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, έχουν οδηγήσει τον «Ωρίωνα» στο Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος…

Και βεβαίως το γεγονός ότι η χώρα μας εστιάζει την άμυνά της στο ανατολικό Αιγαίο, έχει κι αυτό τη δική του αξία για τις διαρκείς αμφίβιες ασκήσεις των στελεχών Ειδικού Πολέμου.

Πάντως την στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη ο «Ηνίοχος» σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, όπως γίνεται γνωστό μέσα από στρατιωτικές πηγές και ο «Ωρίωνας» έχει μεγαλώσει σε επίπεδο περιοχών και στόχων.

Άλλωστε αυτό βοηθά ιδιαίτερα μιας και η φετινή άσκηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει περισσότερες συμμετοχές χωρών κι αυτό από μόνο του είναι αφορμή να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος στόχων για τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.

Το τμήμα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει κληθεί να φέρει εις πέρας πολλά σενάρια που έχουν να κάνουν με τις αμφίβιες ασκήσεις. Παράλληλα σε πολλά από αυτά μετέχουν και οι «φώκιες», πάνω στα ελληνικά MARK V, δωρεά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ελληνικός «Ωρίωνας» μπορεί να πει κανείς ότι είχε και μια συγκεκριμένη καινοτομία σε σχέση με τα Νατοϊκά εγχειρίδια ειδικών επιχειρήσεων.

Σε αυτά σημειώνεται ότι τα τμήματα που λαμβάνουν μέρος σε μια επιχείρηση πρέπει να είναι αμιγή και αυτό σημαίνει ότι κάθε τμήμα πρέπει να είναι από μια χώρα. Όμως στην άσκηση αυτή που επιχειρείται η αύξηση της Συμμαχικής διαλειτουργικότητας, συγκροτήθηκαν μικτές ομάδες για να εκτελέσουν διάφορα σενάρια.

Πόλος έλξης η Ελλάδα για τους Συμμάχους SOF

Παράλληλα ο «Ωρίωνας» αποτέλεσε το ντεμπούτο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της ως οργανική μονάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου κατά την πρόσφατη άσκηση- επίδειξη στον πρωθυπουργό στο Μ. Πεύκο.

Τόσο με τα πολύπαθα ΝΗ-90, όσο και με τα βαριά μεταφορικά Chinook εκτελούνται πολλές ασκήσεις. Από αεροαποβάσεις με fast roop έως ρίψεις αλεξιπτωτιστών ημέρα και νύχτα, αλλά και
απαγκιστρώσεις τμημάτων με τη μέθοδο air tep.

Από την ηγεσία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου τονίζεται η αξία της παρουσίας των πολύπειρων Navy Seals αλλά και των US Special Forces που έχουν έρθει στην Ελλάδα με τμήματα που γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους δράσεως σε χερσαίο περιβάλλον.

Παράλληλα η διαρκής επικοινωνία και τ’ αποτελέσματα που έχουν φέρει οι Έλληνες SOF σε Συμμαχικό επίπεδο έχουν καταστήσει την χώρα μας πόλο έλξης για τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από την Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία και την Κύπρο.

Η Σερβία που είχε συμφωνήσει πως θα μετέχει κι αυτή στην άσκηση «Ωρίωνας» ακύρωσε την παρουσία της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Και αυτό δεν αποκλείεται να έχει να κάνει μ’ ένα διπλωματικό «επεισόδιο» που είχε προηγηθεί καθώς το Βελιγράδι έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του προς την χώρα μας καθώς στο
Συμβούλιο της Ευρώπης η Αθήνα επέλεξε ν’ απέχει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την
ένταξη του Κοσόβου. Οι υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπως είχε κάνει
και η Ελλάδα, ωστόσο καταψήφισαν την πρόταση ένταξης.

ΝΑΤΟ combat ready…

Εκεί που εστιάζει η στρατιωτική ηγεσία κι έχει δώσει κατευθύνσεις προς τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι, όλες οι μονάδες που απαρτίζουν τις ειδικές επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη να περνά από Εθνική αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνεται «φύλλο και φτερό» από τους αξιολογητές της Συμμαχίας.

Και με αυτό τον τρόπο τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας να είναι πιστοποιημένα και ικανά ν’ αναλαμβάνουν οτιδήποτε τους ανατεθεί, σε οποιοδήποτε σημείο είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό στο εμπόλεμο Χαρτούμ που το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας απεγκλώβισαν Έλληνες πολίτες και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube