REAL TIME |

Weather Icon

Πρόκληση Γερμανών: Κάλεσαν την Τουρκία σε Νατοϊκή άσκηση και όχι την Ελλάδα – Ηχηρό «παρόν» από τα «γεράκια» της ΠΑ και στην «Air Defender 23»

Πρόκληση Γερμανών: Κάλεσαν την Τουρκία σε Νατοϊκή άσκηση και όχι την Ελλάδα – Ηχηρό «παρόν» από τα «γεράκια» της ΠΑ και στην «Air Defender 23»

Τα «γεράκια» της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο θα είναι οι αεροπόροι που θα δώσουν ηχηρό «παρόν» στη ΝΑΤΟικη «Air Defender 23». Και θα επιβεβαιώσουν ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει ανοίξει πλέον για τα καλά τα φτερά της και συμμετέχει σε κάθε σημαντικό αεροπορικό ραντεβού της Συμμαχίας και όχι μόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν συνολικά 24 χώρες από την Ιαπωνία και όλη σχεδόν την Ευρώπη έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

image190

Χωρίς αμφιβολία η Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον μια από τις πλέον ισχυρές εντός του ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει μεγάλο στόλο από σύγχρονα μαχητικά και ιπτάμενους που θεωρούνται κορυφαίοι όχι μόνο εντός της Συμμαχίας αλλά παγκοσμίως. Έτσι η HAF δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγαλύτερο αεροπορικό ραντεβού του ΝΑΤΟ αν και η συμμετοχή της αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Όχι φυσικά γιατί το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ είχαν αρνηθεί αλλά εξαιτίας ενός λάθους των διοργανωτών οι οποίοι παραδόξως και πέρα από κάθε λογική δεν φρόντισαν να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στα «μπλε» φτερά ως όφειλαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις 20 Απριλίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν εμφανιζόταν πουθενά ότι θα συμμετέχει στην άσκηση. Ενώ αντίθετα οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προσκαλέσουν τόσο τα κράτη του ΝΑΤΟ όσο και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία ενώ πρόσκληση είχε λάβει και η Τουρκική αεροπορία. Η διαφαινόμενη απουσία της Ελλάδας και της HAF από την άσκηση σήμανε συναγερμό τόσο στο ΓΕΕΘΑ όσο και στο ΓΕΑ καθώς διαπίστωσαν ότι για άγνωστη αιτία δεν είχε φτάσει ποτέ πρόσκληση στο Ελληνικό Επιτελείο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε δράση και επικοινώνησε άμεσα με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General Christopher G. Cavoli με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις. Το ζήτημα λύθηκε άμεσα και πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει κανονικά στην άσκηση με τρία μαχητικά F-16 block 50,ιπτάμενους και τεχνικούς της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ».

image269

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Luftwaffe με τη βοήθεια των Αμερικανών οι οποίοι έχουν κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία στη Γερμανία. Συμμετέχουν τουλάχιστον 220 μαχητικά μεταξύ των οποίων 100 της USAF και άλλα αεροσκάφη όπως ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ 23 διαφορετικών τύπων. Η «Air Defender 23» θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου και θα συνδυαστεί με ακόμη τρεις μεγάλες ασκήσεις. Την Γερμανική αεροπορική «ΜAGDAYS 23» και τις ΝΑΤΟικες «RAMSTEIN DUST 23» και «RAMSTEIN GUARD 23».

Το γενικό σενάριο της άσκησης αφορά συλλογική άμυνα του εδάφους της Συμμαχίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι Αεροπορικές Βάσεις εντός Γερμανικού εδάφους-Lechfeld, Spangdahlem, Wunstorf, Laage, Hohn, Schleswig/Holstein-η Ολλανδική Volkel και η Τσέχικη Caslav Air Base. Tα επί μέρους σενάρια της «Air Defender 23» θα πραγματοποιηθούν πάνω από τα εδάφη της Γερμανίας αλλά και πάνω από θαλάσσιες περιοχές στη Βαλτική και στη Βόρεια θάλασσα.

 

Πρόκληση Γερμανών: Κάλεσαν την Τουρκία σε Νατοϊκή άσκηση και όχι την Ελλάδα – Ηχηρό «παρόν» από τα «γεράκια» της ΠΑ και στην «Air Defender 23»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube