Δύο μικρές «βολίδες» φάνηκαν με διαφορά 15 λεπτών πάνω από το Κρεμλίνο , τα ξημερώματα της Πέμπτης Σύμφωνα με τη Μόσχα, ήταν δύο drones, που κατέρριψε η ρωσική αεράμυνα.

Οι ρωσικές αρχές κατήγγειλαν την επίθεση ως απόπειρα κατά της ζωής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έλειπε, καθώς δεν περνά ποτέ σχεδόν τις νύχτες του στο Κρεμλίνο.

Ποιος ήταν ο σκοπός της επίθεσης; Και πώς δύο στρατιωτικά drones κατάφεραν να φτάσουν ανενόχλητα στο κέντρο της Μόσχας; Είναι τα  δύο βασικά ερωτήματα που αν απαντηθούν, ενδεχομένως να φωτίσουν την υπόθεση.  Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και οι Ρώσοι πολιτικοί, όπως ήταν αναμενόμενο, απαιτούν «αντίποινα με ισχυρά όπλα».

Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μίλησαν για «ρωσική σκηνοθεσία» που έχει σκοπό να δώσει το πρόσχημα  στη Μόσχα, να εξαπολύσει νέες επιθέσεις με πυραύλους στο Κίεβο.

Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

«Ηταν ξεκάθαρα μια εχθρική ενέργεια», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και απείλησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με «συγκεκριμένες πράξεις και όχι με λόγια». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν ισχύει το “casus belli”, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε πώς «είναι απολύτως σαφές ότι οι τρομοκράτες του Κιέβου δεν θα μπορούσαν να το έχουν διαπράξει χωρίς να το γνωρίζουν οι “κύριοι”, υπονοώντας τους Αμερικανούς.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επίθεση είχε σκοπό να σκοτώσει τον Πρόεδρο Πούτιν, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία» , γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun. «Ακόμα κι αν ήταν πράγματι μέσα στο Κρεμλίνο, μια δολοφονία με drones θα ήταν σχεδόν αδύνατη επειδή ο Πούτιν συνήθως βρίσκεται στα έγκατα του κτιρίου. Εάν διαπράχθηκε από την Ουκρανία ή από αντιπάλους του Πούτιν, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την «Ημέρα της Νίκης», στις 9 Μαΐου, είχε στόχο να αποδειχθεί ότι το Κρεμλίνο δεν είναι ασφαλές. Αυτό θα ήταν ντροπή για τον Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα περιστατικό αινιγματικό», σημειώνει η ιαπωνική εφημερίδα.

Αμοιβή για επίθεση

Μέρες πριν το περιστατικό αυτό με τα drones, ο Ουκρανός βαρόνος των τραπεζών Βολοντίμιρ Γιάτσενκο  είχε προσφέρει  χρηματική αμοιβή 500.000 δολαρίων σε όποιον κατορθώσει να προσγειώσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος  στην Κόκκινη Πλατεία κατά την επικείμενη  στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

Στις 23 Απριλίου, ένα ουκρανικό drone φορτωμένο με 30  κιλά εκρηκτικών C4, καναδικής κατασκευής, συνετρίβη κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Ρούντνεβο, λεξω από τη  Μόσχα. Οι δράστες της επίθεσης φέρεται να γνώριζαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επρόκειτο να επισκεφθεί το  Ρούντνεβο , νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Το drone τελικά δεν κατάφερε να πλήξει  το στόχο το και συνετρίβη  περίπου 15 χιλιόμετρα από τον προορισμό του. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης  ανέφεραν ότι οι αρχές ασφαλείας ανακάλυψαν τρία παρόμοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη γύρω περιοχή.

Το πιο εύλογο σενάριο είναι το Κίεβο να βρίσκεται πίσω από την επίθεση και στο Κρεμλίνο . Μετά από ένα χρόνο εισβολής και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία, δεν λείπουν τα κίνητρα, ούτε οι πόροι ή οι δεξιότητες για να πραγματοποιήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις μια τέτοια επίθεση. Για να αποδείξουν  ότι ο πόλεμος μπορεί να φτάσει στην καρδιά της Μόσχας.  Τη  θεωρία αυτή ενισχύει και  ο τύπος του drone που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, το οποίο μοιάζει με το μοντέλο UJ-22, που παράγεται στην Ουκρανία .

Ρωσική «σκηνοθεσία»

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο αμερικανικό think tank “Institute for the Study of War” (ISW), εκτιμούν πάντως  ότι η Ουκρανία δεν είναι υπεύθυνη για την επίθεση. «Η Ρωσία πιθανότατα οργάνωσε αυτή την επίθεση για να δείξει ότι ο πόλεμος έφτασε  στην καρδιά της Μόσχας και να δημιουργήσει  έτσι συνθήκες για ευρύτερη επιστράτευση και κοινωνική κινητοποίηση»,  αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο, κάνοντας λόγο για « σκηνοθεσία από το Κρεμλίνο».

Η στρατιωτική διοίκηση στη Μόσχα είχε ενισχύσει  άλλωστε σημαντικά την αεράμυνα της πόλης, από την αρχή του πολέμου. Οι ειδικοί του ISW θεωρούν απίθανο δύο drones να μπορέσουν να διαπεράσουν  την αεράμυνα και να προχωρήσουν στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, τα drones καταρρίφθηκαν ή εξερράγησαν ακριβώς πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου και το γεγονός καταγράφηκε στην κάμερα με καλό υλικό. Ιδανικές συνθήκες  δηλαδή, για παρουσίαση στα ΜΜΕ.

Το κίνητρο θα μπορούσε να είναι να δικαιολογηθεί μια μελλοντική επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος  φέρεται να έχει ήδη διαφύγει, από τουλάχιστον 12 απόπειρες απαγωγής και δολοφονίας.

Δεν αποκλείεται επίσης να θέλει το Κρεμλίνο να κατευνάσει τις αντιδράσεις της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, που αξιώνουν περισσότερα πυρομαχικά για να συνεχίσουν τη δράση τους στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν απείλησε μάλιστα να αποσύρει τις δυνάμεις του στο Μπαχμούτ στις 10 Μαίου, εκτοξεύοντας ύβρεις κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ναυτεμπορική