Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Politico: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία σύγκρουση παρατεταμένης διάρκειας στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις

Oι ΗΠΑ προκρίνουν ως πιθανότερο σενάριο μία κατάσταση που προσιδιάζει με την αντίστοιχη στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία σύγκρουση παρατεταμένης διάρκειας στην Ουκρανία, η οποία θα συνεχίζεται για χρόνια ή και δεκαετίες αποκαλύπτει το Politico.

Επικαλούμενο αξιόπιστες και ανώτατες πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, γράφει πως οι ΗΠΑ προκρίνουν ως πιθανότερο σενάριο μία κατάσταση που προσιδιάζει με την αντίστοιχη στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το Politico, διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες και ο Λευκός Οίκος κάνουν εικασίες για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, έχουν συζητήσει την επιλογή της παράτασης της σύγκρουσης σε βάθος χρόνου και διαπραγμάτευση επί των εδαφικών ορίων στα οποία Ρωσία και Ουκρανία θα συμφωνούσαν να μην περάσουν.
Αυτές οι γραμμές δεν πρέπει απαραίτητα να είναι εθνικά σύνορα, προσθέτει.
Το Politico αποκαλεί αυτό το σενάριο το πιο ρεαλιστικό και πιθανό, γιατί καμία πλευρά δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ήττα, ενώ ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση δεν θα προκαλέσει «μοιραίο πλήγμα στη Ρωσία».

Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

«Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, είτε φαίνεται η σύγκρουση να παγώνει είτε να ξεπαγώνει», δήλωσε στο Politico ένας Αμερικανός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται αυξανόμενη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ τους τελευταίους μήνες «είναι όλα για το κατεπείγον και το βραχυπρόθεσμο».
Σύμφωνα με το Politico, ακόμη και η ίδια η ιδέα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να μειώσουν την υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky στο μέλλον.
Μια πηγή – υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden – σημείωσε ότι πολλά σχέδια έκτακτης ανάγκης συζητούνται αυτή τη στιγμή σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων, επειδή η κατάσταση είναι ασταθής.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη μόνο για το ότι η Ρωσία δεν θα «κατακτήσει» την Ουκρανία.

Βολική κατάσταση για τις ΗΠΑ

Οι συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο.
Είναι ένα σενάριο που μπορεί να αποδειχθεί το πιο ρεαλιστικό μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα θα παραδεχθούν μία ήττα.
Μια παγωμένη σύγκρουση -στην οποία οι μάχες σταματούν αλλά καμία πλευρά δεν ανακηρύσσεται νικήτρια ούτε συμφωνεί ότι ο πόλεμος τελείωσε επίσημα- θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πολιτικά ευχάριστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών συγκρούσεων θα μειωνόταν, το κόστος υποστήριξης του Κιέβου επίσης πιθανόν θα ελαττωνόταν και η προσοχή του κοινού στον πόλεμο θα αμβλυνόταν.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σκέφτονται επίσης τους μακροπρόθεσμους δεσμούς ασφαλείας που θα έχει η Ουάσιγκτον με το Κίεβο, καθώς και τη σχέση της Ουκρανίας με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει μια σχολή σκέψης που λέει: Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν πρόσβαση στη Μαριούπολη και τη Θάλασσα του Αζόφ», είπε ο αξιωματούχος περιγράφοντας τις εσωτερικές συνομιλίες.
Τέτοιες συζητήσεις παραμένουν σε πρώιμα στάδια, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι ο πόλεμος θα παραμείνει «καυτός» για αρκετό καιρό και πως η κυβέρνηση Biden σκοπεύει να παράσχει στην Ουκρανία τα όπλα και την υποστήριξη που χρειάζεται για να απωθήσει τους Ρώσους από όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Μείωση εξοπλισμού στην Ουκρανία

Ενώ πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίαςο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley έχει επανειλημμένα προβλέψει ότι θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις και όχι σε στρατιωτική νίκη για καμία πλευρά.
Και η σύνθεση των πρόσφατων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αντανακλά τη στροφή της κυβέρνησης Biden σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Η ποσότητα του εξοπλισμού που αποστέλλεται απευθείας από τα υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ τα πακέτα βοήθειας που χρησιμοποιούνται για την αγορά νέων όπλων από τη βιομηχανία – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια – έχουν αυξηθεί.
Η κυβέρνηση Biden μετέφερε πρόσφατα όπλα αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων από υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ,
 κυρίως πυρομαχικά, ενώ παρείχε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά πιο περίπλοκων όπλων, όπως αυτά της αεράμυνας, από τη βιομηχανία.

Μάχες και μετά την αντεπίθεση

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι μάχες θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την αντεπίθεση.
Μεσοπρόθεσμα, πολλοί αναμένουν ένα αδιέξοδο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μάχες θα συνεχίζονται, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θα κερδίζει πολύ έδαφος, ή έναν πόλεμο φθοράς ο οποίος περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές που προσπαθούν να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού, με την ελπίδα ότι ο αντίπαλος θα καταρρεύσει.
Η απόδοση της Ουκρανίας και της Ρωσίας εξαρτάται από μερικές φορές ανεξέλεγκτους παράγοντες που κυμαίνονται από την αεροπορική υπεροχή μέχρι το ποιος είναι υπεύθυνος στο Κρεμλίνο.
«Μόλις περάσουν λίγοι μήνες ή ένα χρόνο, αυτοί οι πόλεμοι τείνουν να διαρκούν χρόνια», είπε ο Benjamin Jensen του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο οποίος ανέλυσε τα ιστορικά δεδομένα.

Το μοντέλο Κορέας

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι επικρατέστερο μοντέλο θα μπορούσε να είναι ο πόλεμος της Κορέας.
Οι ενεργές μάχες σε εκείνη τη σύγκρουση έληξαν με ανακωχή το 1953, αλλά, ακόμη και 70 χρόνια αργότερα, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει επίσημα.
«Μια διακοπή τύπου Κορέας είναι σίγουρα κάτι που έχει συζητηθεί από ειδικούς και αναλυτές εντός και εκτός κυβέρνησης» όταν πρόκειται για την Ουκρανία, είπε o αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
«Είναι εύλογο, γιατί καμία πλευρά δεν θα χρειαστεί να αναγνωρίσει νέα σύνορα και το μόνο πράγμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί είναι να σταματήσει να πυροβολεί κατά μήκος μιας καθορισμένης γραμμής».
(Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή της Κορέας διήρκεσαν δύο χρόνια.)
Άλλα σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διαμάχη του 2008 μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας για δύο επαρχίες.
Η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια για την περιοχή του Κασμίρ, μια περίοδος που περιλαμβάνει τρεις πολέμους που χωρίζονται από μεγάλες ψυχρές περιόδους και αναμφισβήτητα ακόμη και τμήματα των συγκρούσεων Ρωσίας-Ουκρανίας μεταξύ 2014 και 2022.
Οι ΗΠΑ πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας και εξακολουθούν να έχουν χιλιάδες στρατεύματα στη Νότια Κορέα – μια βασική διαφορά με την Ουκρανία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πολεμούν.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον είχε μικρό ρόλο σε άλλες συγκρούσεις, όπως το Κασμίρ.
Ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που χειρίστηκε θέματα σχετικά με τη Ρωσία είπε ότι οι συνεργάτες του Biden φαίνεται να είναι πιο πρόθυμοι αυτές τις μέρες να συζητήσουν μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – ένα άλλο σημάδι πώς σκέφτονται πολύ τα επακόλουθα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Το ενδιαφέρον με το δημοσίευμα του Politico είναι ότι έρχεται περίπου 24 ώρες μετά την πρόταση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Kirill Budanov περί αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Πρότεινε τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 100 χιλιομέτρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εξέλιξη που συνιστά μεταβολή θέσης – εάν έχει την έγκριση της ηγεσίας του Κιέβου – καθώς οι Ουκρανοί είχαν απορρίψει ανάλογη πρόταση στο πρόσφατο παρελθόν ενώ παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.
«Το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Μάλιστα ο Budanov, ο οποίος επεξεργάστηκε το τεχνικό μέρος για τη δημιουργία της εν λόγω ζώνης, σημείωσε ότι θα είναι μία αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, που δεν θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση με τα συνήθη μέσα».
«Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η απολύτως σωστή απόσταση», επεσήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Bankingnews.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ημερίδα στη Μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαϊου ως διεθνή ημέρα θυμάτων του Κεμαλισμού”.

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Όλοι οι λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία τιμούν έναν πρωτοπόρο πολιτικό και διανοούμενο, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ένα πρωτότυπο τυχερό παιχνίδι με αυγά στον Πόντο! Τα τεχνάσματα σε Τούρκους και Αρμένηδες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τα ήθη και τα έθιμα στα Κοτύωρα, την πατρίδα της μητέρας του στην οποία και ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια, έχει γράψει ο Ξενοφών Άκογλου, ο λογοτέχνης, λαογράφος και στρατιωτικός που είναι γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ξένος Ξενίτας.

Το έργο του Από τη ζωή του Πόντου – Λαογραφικά Κοτυώρων κυκλοφόρησε το 1939 στην Αθήνα. Ακόμα και σήμερα θεωρείται πολύτιμο λαογραφικό ντοκουμέντο, διότι αποτυπώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

≈ ≈

Τ’ αυτά ήταν αφθονότατα και φτηνότατα, από τα κύρια προϊόντα του τόπου. Από την ημέρα του Πάσχα έως την Ανάληψη –τα λαμπροήμερα– κάθε Κυριακή και ενδιάμεση γιορτή παίζανε στον περίβολο της εκκλησία ένα πρωτότυπο τυχερό παιχνίδι με αυγά.

Οι αυγουλάδες, ή και όποιοι άλλοι ήθελαν να κερδίσουν από την πώληση αυγών, τα έφερναν με τα καλάθια και τα αράδιαζαν ανά 5,8,10 κτλ. σε σειρές. Όποιος ήθελε να παίξει προκαλούσε τους άλλους λέγοντας:

Παίζομε ωβά σην σειράν; Ή, κρούγομε ωβά σην σειράν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;

Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη; Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις στον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) για να μειωθούν από δύο σε έναν οι πιλότοι στο κόκπιτ των  αεροσκαφών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν το 2029 και να γίνουν επίσημα το 2030.

Ήδη πάντως, οι σκέψεις αυτές προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις από τις ενώσεις των πιλότων σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό που προτείνεται είναι μια παρέκκλιση που παραβιάζει όλες τις αρχές», λέει ο Ανχελ Γκονδάλεθ, αναπληρωτής διευθυντής του τεχνικού τμήματος στη Sepla. «Η φόρμουλα να υπάρχουν δύο πιλότοι στο κόκπιτ  ανά πάσα στιγμή είναι απολύτως κρίσιμη , καθώς χωρίς αυτήν, η ασφάλεια είναι σαφώς μειωμένη», λέει ο Γκονδάλεθ. « Σε ένα αεροπλάνο, όλοι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται εις διπλούν για να αποφευχθούν προβλήματα και πρέπει πάντα να υπάρχει ένας πιλότος που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν και τη δραστηριότητα του συναδέλφου του», τονίζει και εξηγεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε αυτές τις διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διορθώσει λάθη ή να λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση· απαιτείται κριτική, ανθρώπινη κρίση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προσφέρει».

Σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο των Ισπανών πιλότων, δύο εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών προωθούν αυτό το μέτρο – η Airbus και η Dassault.  «Καμία αεροπορική εταιρεία δεν βρίσκεται πίσω από αυτό· μόνο αυτές οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη πιλοτήρια ενός πιλότου. Δεν θέλουν όλες οι εταιρείες να μειώσουν την ασφάλεια, μόνο αυτές οι δύο», λέει ο Γκονδάλεθ.

Διευκρινίσεις από τον ΕΑSΑ

Ο EASA επιβεβαιώνει ότι είναι οι κατασκευαστές αεροσκαφών που πιέζουν για τη μείωση του αριθμού των πιλότων στο κόκπιτ, αλλά θεωρεί ότι δημιουργείται ένα προπέτασμα καπνού για τις πραγματικές επιπτώσεις της μελέτης.

Αυτό που τίθεται στο τραπέζι είναι ότι σε μεγάλες πτήσεις , που απαιτούν δύο πληρώματα για εναλλαγή και ανάπαυση, θα μπορούσαν να μειωθούν και ότι, για τμήματα της πτήσης, θα μπορούσε ουσιαστικά να υπάρχει μόνο ένας πιλότος.Aλλά θα υπάρχουν πάντα δύο πιλότοι   σε βασικές στιγμές της πτήσης, όπως η προσγείωση ή η απογείωση. «Ένας μόνος πιλότος θα μπορεί να είναι  στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της πτήσης, αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα διαπιστώνεται από την ΑΙ αν ο πιλότος δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Με αυτή την έννοια, από τον ΕASA μπιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να περιλαμβάνει « συστήματα ανίχνευσης κόπωσης ή ανικανότητας ». Υπό αυτή την έννοια, «θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να συλλέγουμε δεδομένα που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αξιολογήσουμε την πιθανότητα αυτής της μείωσης του προσωπικού, αλλά και να βελτιώσουμε τη συνολική ασφάλεια όλων των πτήσεων».

Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι «η δημιουργία ενός «έξυπνου» πιλοτήριου με καινοτόμα χαρακτηριστικά μείωσης του φόρτου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της απόδοσης και της εξεύρεσης λύσεων για την πρόληψη απειλών στην ασφάλεια του αεροσκάφους».

Συνεπώς, τονίζουν από τον ΕASA ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται, «δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» και ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι νέες τεχνολογίες θα επιδείξουν τα οφέλη τους για την ασφάλεια.

Έλλειψη πιλότων

Σε κάθε περίπτωση, το συνδικάτο Sepla των πιλότων αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος μιας σειράς μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που διατρέχουν τον κλάδο: η έλλειψη πιλότων τα επόμενα χρόνια. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την έλλειψη επαγγελματιών πιλότων, αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την εγκατάλειψη της ασφάλειας», λέει ο Γκονδάλεθ. «Πρέπει να διευκολύνουμε την αύξηση του αριθμού περισσότερων πιλότων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Εκτιμάται ότι το 2026, παγκοσμίως θα υπάρχει έλλειψη 24.000 πιλότων σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι το 2030 θα υπάρχει έλλειψη σχεδόν 60.000 πιλότων.

Το «εργατικό κόστος» είναι επίσης μεγάλη δαπάνη για τις αεροπορικές εταιρείες. Για τη Lufthansa ή την American Airlines αυτό είναι περίπου 20% έως 30%. Αυτό είναι πρακτικά το ίδιο με το κόστος των καυσίμων.

Σύμφωνα με την World Aviation, ένας κυβερνήτης αεροσκάφους κερδίζει περίπου 80.000 ευρώ και ο  συγκυβερνήτης 50.000 ευρώ, ετησίως. Ένας νέος πιλότος κερδίζει ήδη περίπου 22.000 ευρώ ετησίως.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι περισσότεροι από 350.000 πιλότοι θα χρειαστούν παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2032. Αντιμέτωπες με αυτήν την πραγματικότητα, οι αεροπορικές εταιρείες «μπορεί τώρα να δουν την ανάπτυξή τους να περιορίζεται σαφώς από την έλλειψη πιλότων και αυτοί μπορεί να γίνουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που τους μετατρέπει στο επίκεντρο ενός πολέμου που αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Κατά συνέπεια, “αναζητούνται λύσεις, από την πρόσληψη ξένων πιλότων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ με τους Αυστραλούς επαγγελματίες, έως την αύξηση των δαπανών για την  εκπαίδευση πιλότων. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τελευταία από τις “λύσεις” σε μια από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές κρίσεις του κλάδου.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή14 λεπτά πριν

Τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ!

Μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη δημοφιλή τουριστική περιοχή Pahalgam στο Νότιο Κασμίρ την Τρίτη (22 Απριλίου) άφησε πίσω της 27...

Άμυνα28 λεπτά πριν

Μπορεί η ΕΕ να προστατεύσει τον εαυτό της;

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της με ή χωρίς τις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν...

Διεθνή58 λεπτά πριν

Έντονη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν τις ημέρες του Πάσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ταϊβάν είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος και δεν υποτάσσεται...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η τραγωδία του Πάπα Φραγκίσκου! Πως το «όργανο του Θεού» έγινε πολύ συχνά όργανο των παγκόσμιων ελίτ

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε. Ο 266ος Επίσκοπος της Ρώμης απεβίωσε σήμερα το πρωί στις 7:35 π.μ. Ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός και...

Πολιτική2 ώρες πριν

Το σκάνδαλο που “καίει” Ερντογάν και Φιντάν!

Η υπόθεση, που αγγίζει τις σχέσεις Άγκυρας-κατεχομένων, έλαβε πολιτικές διαστάσεις με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ,...

Δημοφιλή