Πρόσκληση που τού απηύθυνε η Ουάσιγκτον με σκοπό να οργανωθεί συνάντηση την τρέχουσα εβδομάδα στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον ομόλογό του της Κίνας Λι Σανγκφού, απέρριψε το Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ σε ανακοίνωσή του, η Κίνα «πληροφόρησε τις ΗΠΑ ότι αρνείται την πρόκλησή μας που απευθύναμε στις αρχές Μαΐου με σκοπό ο υπουργός Άμυνας Όστιν να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ανησυχητική απροθυμία» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διεξαγάγει συνομιλίες, τονίζοντας ωστόσο πως η εξέλιξη αυτή «δεν θα μειώσει τη δέσμευσή μας να επιδιώξουμε το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας» με τον κινεζικό στρατό.

Ο Λόιντ Όστιν θα συμμετάσχει στη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα στον λεγόμενο διάλογο Σαγκρί-Λα για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Στην προηγούμενη τέτοια διάσκεψη, τον Ιούνιο του 2022, είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του Λι Σανγκφού, τον Γουέι Φάνγκχα.

Στον νυν υπουργό Άμυνας της Κίνας επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018 από την αμερικανική κυβέρνηση διότι αποφάσισε την αγορά ρωσικών όπλων· σύμφωνα με το Πεντάγωνο πάντως αυτό δεν εμποδίζει τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας να έχει επίσημες επαφές μαζί του.

Η ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον επιδεινώθηκε στα τέλη του 2022, τόσο εξαιτίας της Ταϊβάν όσο και εξαιτίας του υποτίθεται κατασκοπευτικού κινεζικού αερόστατου που κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε εντατικοποίησε τις κινήσεις για την ενίσχυση των συμμαχιών και των εταιρικών της σχέσεων στην Ασία για να αντιμετωπίσει την «διεκδικητική» – όπως τη χαρακτηρίζει – συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή, αν και οι δυο πλευρές παίζουν ενίοτε το χαρτί του κατευνασμού.

Τον Μάιο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πρόσφατα πως οι εντάσεις σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου «πολύ σύντομα» θα μειωθούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική