Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 19 Μαΐου 2023

Πατρούσεφ: Οι ΗΠΑ πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Πατρούσεφ: Οι ΗΠΑ πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Κατηγορίες προς ΗΠΑ από τον Γραμματέα του Σ.Α. της Ρωσίας

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου ΑσφαλείαςΝικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε οι επιθέσεις επί ρωσικού εδάφους τον τελευταίο καιρό «σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν με τον συντονισμό των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ».

Ο Πατρούσεφ ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με την Ουκρανία για να σκοτώσουν δύο δολοφονίες Ρώσων εθνικιστών και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κρίσιμες εθνικές υποδομές σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τη σταθερότητα.

Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη ενός επιφανούς Ρώσου εθνικιστή, σκοτώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Αύγουστο, ενώ ο φιλοπόλεμος μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φόμιν, σκοτώθηκε σε βόμβα τον περασμένο μήνα. Τέλος, ο εθνικιστής συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν τραυματίστηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ρωσία κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας τον περασμένο Οκτώβριο και κατηγόρησε τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ όλες οι επιθέσεις «σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν με τον συντονισμό των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ».

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράττονται στη Ρωσία συνοδεύονται από μια εκστρατεία πληροφόρησης που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης και την υπονόμευση των συνταγματικών θεμελίων και της κυριαρχίας της Ρωσίας», ανέφερε ο Πατρούσεφ σύμφωνα με το TASS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν αρνηθεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι συμμετείχαν στο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream και η Ουκρανία δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, ένα από τα έργα υποδομής βιτρίνας του Πούτιν

Ως πρώην σοβιετικός κατάσκοπος που γνωρίζει τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1970, ο Πατρούσεφ – ο οποίος κατηγόρησε τους «Αγγλοσάξονες» για το σαμποτάζ του Nord Stream, σε αυτό που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση – θεωρείται από διπλωμάτες ως ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Πούτιν.

Οι απόψεις και οι δηλώσεις του Πατρούσεφ δίνουν μια εικόνα του τρόπου σκέψης στα ανώτατα επίπεδα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο που σκότωσε τον Ρώσο υπερεθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube