Weather Icon
Μολδαβία , Ρωσία 20 Μαΐου 2023

Οι εκλογές στη Γκαγκαουζία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία

Οι εκλογές στη Γκαγκαουζία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία

Γκαγκαουζία, μια παραδοσιακά φιλορωσική αυτόνομη περιοχή στη νότια Μολδαβία

Του Keith Harrington

Ένας νέος κυβερνήτης θα εκλεγεί στις 30 Απριλίου στην Γκαγκαουζία, μια παραδοσιακά φιλορωσική αυτόνομη περιοχή στη νότια Μολδαβία. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα μπορούσε να είναι κρίσιμο, καθώς μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία μια νέα ευκαιρία να δημιουργήσει αστάθεια στη Μολδαβία.

Τον τελευταίο χρόνο, η Μολδαβία αντιμετώπισε μια επιθετική εκστρατεία υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία. Η απόφαση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση και να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει οργή στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο απάντησε στην προσλαμβανόμενη ως αυθάδεια της Μολδαβίας αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου, χρηματοδοτώντας μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ακόμη και υποτιθέμενη συνεννόηση με το αμφιλεγόμενο Κόμμα Shor για να οργανώσει πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας περιορίζει τη ρωσική επιρροή και κινείται προς τη Δύση.

Τον Ιούνιο του 2022, η Μολδαβία έλαβε υποψηφιότητα για την ΕΕ. Σε απάντηση στην εκστρατεία υβριδικού πολέμου της Ρωσίας, η κυβέρνηση ψήφισε νόμους που απαγόρευαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και τα σύμβολα που σχετίζονται με τον πόλεμο, απαγόρευσε την είσοδο σε Ρώσους αξιωματούχους και απέλασε διπλωμάτες.

Η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κισινάου και Μόσχας έχει εκνευρίσει τη μειονότητα των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας. Οποιαδήποτε εμφάνιση φιλοευρωπαϊκού αισθήματος από το Κισινάου προκαλεί συνήθως αρνητική απάντηση από τους Γκαγκαούζους. Το 2014, η υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Μολδαβίας ώθησε τους Γκαγκαούζους να οργανώσουν ένα παράνομο δημοψήφισμα, το οποίο είδε τους περισσότερους συμμετέχοντες να απορρίπτουν την ενσωμάτωση στην ΕΕ υπέρ των στενότερων δεσμών με την υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΕΕ).

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν κάνει τη ζωή όλο και πιο αφόρητη σε αυτήν την ήδη φτωχή περιοχή και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις κακουχίες καθαρά στο Κισινάου. Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, αρκετοί υποψήφιοι έχουν καταστήσει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και την αποτροπή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κεντρικό μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Πάρτε για παράδειγμα τον Γκριγκόρι Ουζούν, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που υποστηρίζεται από το φιλορωσικό Κόμμα των Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (PSRM). Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας, Ίγκορ Ντόντον, παρευρέθηκε στην έναρξη της εκστρατείας του Ουζούν και ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Ουζούν επειδή θα “αντιστέκονταν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.

Συμμερίζεται αυτά τα συναισθήματα και ο Βίκτορ Πετρόφ, ένας άλλος ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να είναι ο πιο ενεργός και εκφραστικός συνήγορος για την αποκατάσταση των σχέσεων. Ο Πετρόφ είναι επί του παρόντος ο πρόεδρος της Λαϊκής Ένωσης της Γκαγκαουζίας, μιας φιλορωσικής λαϊκιστικής ομάδας που ίδρυσε τον Ιούνιο του 2022 για να αυξήσει την προβολή του ενόψει των εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η ομάδα του Πετρόφ υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες δυσκολίες της περιοχής οφείλονται αποκλειστικά στη φιλοευρωπαϊκή πολιτική της τρέχουσας κυβέρνησης και έχει παρουσιάσει την αποκατάσταση των δεσμών με τη Ρωσία ως τη μόνη απάντηση στα προβλήματα της Γκαγκαουζίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η ομάδα έχει οργανώσει πολλές συγκεντρώσεις και έχει εκδώσει πολλαπλές ανακοινώσεις ζητώντας την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την ένταξη της Μολδαβίας στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών υπό τη Ρωσία και στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα – το εκτελεστικό όργανο της ΕΕΕ. Ο Πετρόφ έφτασε στο σημείο να καταδικάσει τον ουκρανικό στρατό για υποτιθέμενο σχεδιασμό ένοπλων εισβολών στη Μολδαβία και μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η σφαγή της Μπούτσα ίσως ήταν σκηνοθετημένη.

Το αμφιλεγόμενο Κόμμα των Shor έχει επίσης υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, την Γεβγκένια Γκουτσούλ. Το Shor Party κατηγορείται ότι έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο για να οργανώσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και ο ηγέτης του, Ιλάν Σορ, καταδικάστηκε πρόσφατα σε δεκαπέντε χρόνια ερήμην για τη συμμετοχή του στην κλοπή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από πολλές τράπεζες της Μολδαβίας.

Ο Σορ έχει υποσχεθεί ότι εάν εκλεγεί η Γκούτσουλ, το κόμμα του θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή, θα δημιουργήσει 7.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τους μισθούς κατά 30%. Η αποκατάσταση των δεσμών με τη Ρωσία είναι επίσης σημαντικό μέρος της εκστρατείας της Γκούτσουλ, καθώς έχει υποσχεθεί να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει πολλά στην περιοχή, δεν υπάρχουν φανερά φιλοευρωπαίοι υποψήφιοι στην κούρσα. Ακόμη και ο πιο μετριοπαθής υποψήφιος, ο Ντμίτρι Κρόιτορ, απέφυγε να παρουσιάσει την ΕΕ ως βιώσιμο εταίρο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Γκαγκαουζίας.

Έχοντας όλο αυτό το μυαλό, αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία στην Γκαγκαουζία.

Επί του παρόντος, η ομάδα των φιλορώσων βουλευτών στη Λαϊκή Συνέλευση των Γκαγκαούζων, το νομοθετικό σώμα της περιοχής, περιορίζεται από τους πιο μετριοπαθείς συναδέλφους τους και τη νυν κυβερνήτη, Ιρίνα Βλαχ. Παρά τα προσωπικά προβλήματα της ίδιας της Βλαχ με τη νυν πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, χαιρέτισε τη βοήθεια της ΕΕ και αρνήθηκε να υποστηρίξει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το φιλοευρωπαϊκό κυβερνών κόμμα και η ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι από τους φιλορώσους λαϊκιστές ενόψει των εκλογών λόγω της αποτυχίας τους να βελτιώσουν την εικόνα τους στην περιοχή. Η ένωση επενδύει πολλά στην Γκαγκαουζία, αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα που διαδίδεται από το Κρεμλίνο.

Παρομοίως, η σημερινή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει υιοθετήσει μια απαισιόδοξη προσέγγιση απέναντι στην Γκαγκαουζία, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εμπλοκής τους στην περιοχή οφείλεται στην αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τρεις δεκαετίες ρωσικής προπαγάνδας.

Με έναν μόνο δημοφιλή μετριοπαθή υποψήφιο, το αποτέλεσμα αυτών των τοπικών εκλογών θα μπορούσε είτε να είναι μια στενή κλήση για τη σταθερότητα της Μολδαβίας είτε η αρχή του χειρότερου σεναρίου. Εάν κερδίσει ένας από αυτούς τους πολλούς φιλορώσους υποψηφίους, αυτό όχι μόνο θα εντείνει τις εντάσεις με το Κισινάου. Θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της χώρας να επιτύχει στενότερη ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας παράλληλα στη Μόσχα μια νέα ευκαιρία να αποσταθεροποιήσει το έθνος.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube