ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 14 Μαΐου 2023

Ο βρώμικος ρόλος του Σόρος στην Ινδία και η ευκαιρία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τον κινεζικό παράγοντα

Ο βρώμικος ρόλος του Σόρος στην Ινδία και η ευκαιρία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τον κινεζικό παράγοντα

Η Ινδία έχει ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό, αλλά οι παγκόσμιοι δεσμοί της παραμένουν περίπλοκοι

Καθώς η Ινδία φαίνεται έτοιμη να αποκομίσει αυτό το σημαντικό δημογραφικό μέρισμα, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια ερωτήματα και πολυπλοκότητες που επηρεάζουν τη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας καθώς κινούμαστε προς ένα αβέβαιο παγκόσμιο μέλλον και η προεδρική κούρσα του 2024 πλησιάζει.

Παίρνει η Δύση αρκετά σοβαρά την Ινδία;

Το γεγονός ότι χρειάστηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν δυόμισι χρόνια για να διορίσει έναν νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ινδία ήδη μιλά για τη μη σοβαρή προσέγγιση του Λευκού Οίκου απέναντι σε αυτή τη βασική σχέση.

Οι ανοιχτές επικρίσεις για το Νέο Δελχί εμφανίστηκαν εκ νέου στην εποχή του Μπάιντεν. Το ανεξάρτητο αλλά ισχυρό κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) έχει  εντάξει  την Ινδία στην ίδια κατηγορία με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία. Αυτή φαίνεται περίεργη επιλογή δεδομένου ότι η Ινδία είναι μια πολυπολιτισμική δημοκρατία, ενώ τα τελευταία κράτη είναι καθεστώτα που κατοχυρώνουν νομικά τη δίωξη, και στην περίπτωση της Κίνας, επί του παρόντος διαπράττει γενοκτονία κατά των Τούρκων μουσουλμάνων.

(ΠΗΓΗ: Unsplash)

Η θρησκευτική δυναμική της Ινδίας είναι πολύπλοκη. Πάρτε το παράδειγμα των πολιτειακών εκλογών του Μαρτίου, στις οποίες το ινδουιστικό εθνικιστικό BJP που επί του παρόντος επιβλέπει την κεντρική κυβέρνηση κέρδισε σε 3 πολιτείες με χριστιανική πλειοψηφία στη Βορειοανατολική Ινδία. Συστήματα ποσοστώσεων και προγράμματα θετικής δράσης ποικίλης επιτυχίας είναι επίσης σε ισχύ για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις ιστορικές μειονότητες πάνω-κάτω στη χώρα, αλλά οι εντάσεις παραμένουν σε ορισμένους τομείς.

Δεδομένης της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης και των άφθονων οικονομικών και στρατιωτικών προοπτικών, οι καλοί δεσμοί με την Ινδία θα είναι απαραίτητοι εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εκτελέσουν σοβαρά οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο ανάχωμα κατά της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Ήδη η Ινδία έχει πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες να συγκεντρωθεί υποστήριξη κατά του Πεκίνου από μη δυτικές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Το φαινόμενο Σόρος;

Ωστόσο, ο δισταγμός από την πλευρά πολλών Ινδών ηθοποιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ινδουιστές εθνικιστές έχουν παραπονεθεί ότι ομάδες που εδρεύουν στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από το Πακιστάν προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Ινδία, μαζί με γκρίνιες -κάποιες δικαιολογημένες, άλλες λιγότερο- για προοδευτικές ομάδες πίεσης των ΗΠΑ, όπως το Open Society Foundation (OSF), με επικεφαλής τον Ουγγροαμερικανό ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί ΜΚΟ και ιδρύματα στην Ινδία, τα οποία το Νέο Δελχί θεωρεί  ενοχλητικά .

Το Charles Léopold Meyer Foundation for the Progress of Humankind (FPH) είναι μια ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από το δίκτυο OSF. Το FPH φέρεται να έχει δεσμούς με ινδικά άτομα και ΜΚΟ που εργάζονται για την εκπλήρωση των συμφερόντων του OSF στην Ινδία, τα οποία είναι σταθερά συνδεδεμένα  με  την τρέχουσα ηγεσία.

Ο Salil Shetty, Αντιπρόεδρος του OSF και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ActionAid, και ο Harsh Mander, πρώην αξιωματικός της IAS και διευθυντής χώρας της Action Aid (Ινδία), έχουν αναγνωριστεί ως βασικοί Ινδοίστρατιώτες του OSF. Προς απογοήτευση ορισμένων, τέτοιοι ηθοποιοί έχουν εμπλακεί σε διαδηλώσεις και ακτιβισμό στην Ινδία, και ο  Mander  έχει  ερευνηθεί  για κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και  ισχυρίζεται  ότι κατήγγειλε τη βία κατά τη διάρκεια του Νόμου για την Τροποποίηση της Ιθαγένειας (CAA). Πολλοί Ινδοί ειδήμονες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την παρουσία ακτιβισμού στην αυλή τους που συνδέεται με την Αμερική , είτε συνδέεται είτε όχι με τους εκλεγμένους ηγέτες της Ουάσιγκτον.

Συγκρούεται ο πολιτισμός;

Ως πρώην βρετανικές αποικίες και πολυπολιτισμικές δημοκρατίες, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν δεσμούς από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1948. Οι δύο χώρες μοιράζονται πολλές αξίες και κοινές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή και σίγουρα επιθυμούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, υπήρχε πάντα ένας βαθμός έντασης και δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Μέχρι το 1700 η Ινδική Υποήπειρος ήταν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα από την Τσινγκ, και ποιος μπορεί να πει εάν θα μπορούσε να φτάσει ξανά σε αυτά τα ζενίθ; Όσο κι αν διαμορφωθεί η αναδυόμενη δύναμη της Ινδίας, θα παραμείνει στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τα σχέδιά τους να απωθήσουν το Πεκίνο.

Το να κριτικάρεις τους αντιπάλους της Αμερικής στις περιστασιακές ομιλίες που εκτίθενται ή μετά το δείπνο δεν πρόκειται να το κόψουν. Οι ψηφοφόροι και οι ειδικοί των ΗΠΑ καλό θα ήταν να παρακολουθούν τι προτείνουν οι υποψήφιοι να επεκτείνουν ή να περιορίσουν τους δεσμούς τους με την Ινδία, καθώς και τις υψηλές θέσεις τους σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την παραπαίουσα προσέγγισή τους στην επιθετικότητα του Πεκίνου, εάν δεν επενδύσουν καλύτερο χρόνο και ενέργεια σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις τους με το Νέο Δελχί, ειδικά δεδομένων των προφανών πολιτιστικών πολιτικών διαφορών μεταξύ του ζευγαριού.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube