Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, η νυχτερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε με χρήση drones.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, καθώς η Ρωσία πλήττει την ουκρανική πρωτεύουσα για 16η φορά τον Μάιο. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στο Κίεβο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

Προηγουμέμως, σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, πέραν του Κιέβου, στο Τσερκάσι (κεντρικά), στο Κιβόροχραντ, στη Μικολάιφ και στη Χερσώνα (νότια).

Αναλυτικότερα, κατά την επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια εναέριου «στόχου» που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου, προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, οι δυο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν κι ίσως βρεθούν περισσότερα θύματα στα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο μέσω Telegram για έναν νεκρό, για μια νέα που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο και για ακόμη δύο τραυματίες. Μια 27χρονη γυναίκα νοσηλεύεται επίσης στο νοσοκομείο με «μέτρια» τραύματα που προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών, πρόσθεσε. «Μαζική επίθεση! Μείνετε μέσα!», έγραψε στην ανάρτησή του ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ένα πολυώροφο κτίριο υπέστη επίσης ζημιές στην περιοχή Χολοσίβσκι.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, η νυχτερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε με χρήση drones. Σε μεταγενέστερη ανάρτηση, η διοίκηση ανέφερε: «Τις τελευταίες 24 ώρες ο εχθρός έχει ήδη πραγματοποιήσει 3 επιθέσεις. Επιπλέον, ο εχθρός αλλάζει συνεχώς όπλα για επίθεση, αφού τον συνδυασμό πυραύλου-drone, ακολούθησε βαλλιστικός πύραυλος, και τώρα ο επιτιθέμενος χρησιμοποίησε αποκλειστικά UAV». Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πάνω από 20 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Κάνοντας λόγο για νέα «μαζική» επιδρομή κατά κύματα, ο Σερχίι Πόπκο ανέφερε μέσω Telegram πως η Ρωσία διεξήγαγε την επίθεση μόνο με ιρανικής κατασκευής UAVs-καμικάζι. Δεν διευκρίνισε πόσα θεωρούν οι ουκρανικές αρχές πως στάλθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Χθες, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, προκαλώντας πανικό στους δρόμους. Κάτοικοι έσπευσαν σε υπόγεια καταφύγια, ιδίως στο μετρό. Επίσης, τη Δευτέρα, οι αρχές στη δυτική περιοχή Χμελνίτσκι δήλωσαν ότι πέντε αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές σε στρατιωτική τοποθεσία.

Ναυτεμπορική