Weather Icon

O Ερντογάν επιμένει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα παρά το οικονομικό «ναυάγιο» – «Λαϊκό προσκύνημα» στο TCG Anadolu – Η νέα δοκιμή του Tayfun

O Ερντογάν επιμένει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα παρά το οικονομικό «ναυάγιο» – «Λαϊκό προσκύνημα» στο TCG Anadolu – Η νέα δοκιμή του Tayfun

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε μια νέα επίδειξη ισχύος με τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλιστικού πυραύλου Tayfun. Η εκτόξευση από την πόλη Ριζούντα στη Μαύρη Θάλασσα αυτή τη φορά δεν είχε ανάλογη προπαγανδιστική  προβολή  όπως η προηγούμενη τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι το βεληνεκές του πυραύλου Τουρκικής κατασκευής φτάνει έως την Αθήνα. Άλλωστε η Άγκυρα όλους αυτούς τους μήνες έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίουκαι εν αναμονή των εκλογών  επέμενε στη λογική  των χαμηλών τόνων με τις προκλήσεις να είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Όμως η ουσία δεν αλλάζει και αυτή έχει να κάνει με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των γειτόνων το οποίο στηρίζεται πλέον στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Και η κατασκευή μεγάλου αριθμού βαλλιστικών πυραύλων όπως οι Tayfun αποτελεί μέρος αυτού του προγράμματος  που έχει ως στόχο την ανεξαρτητοποίηση της Άγκυρας από τη Δύση και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια σε οπλικά συστήματα. Οι Τουρκικές βιομηχανίες κατασκευάζουν και εξάγουν τα γνωστά μη επανδρωμένα UCAVΒayraktar ενώ επενδύουν συνεχώς και σε άλλα projects οπλισμένων μη επανδρωμένων UCAV  όπως το Akinci αλλά ακόμα και στο μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma το οποίο είδαμε πρόσφατα να διαφημίζεται πάνω στο ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu.

image1 6

Το αεροπλανοφόρο τουρκικής κατασκευής Anadolu

Επιπλέον η  Τουρκία υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για μαζική κατασκευή των αρμάτων μάχης Altay. Oι γείτονες αναπτύσσουν πυραύλους και κατευθυνόμενα βλήματα ακόμα και βλήματα αέρος-αέρος Gokdogan καιBozdogan με τα οποία σχεδιάζουν να εξοπλίσουν τα μαχητικά τους. Παρά τα σοβαρά προβλήματα στην Τουρκική οικονομία κανένα από τα εγχώρια  εξοπλιστικά προγράμματα των γειτόνων δεν έχει σταματήσει ούτε καν «παγώσει» αλλά αντίθετα ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχιζε να τα διαφημίζει έως και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής του εκστρατείας. Με αποκορύφωμα το «λαικό προσκύνημα» που έστησε για το TCG Anadolu στη Σμύρνη με χιλιάδες πολίτες να περιμένουν στην ουρά για να θαυμάσουν το νέο απόκτημα του Τουρκικού στόλου. Και ενώ γνωρίζουν ότι κόστισε και θα κοστίσει τεράστια ποσά δυσανάλογα της ουσιαστικής του συμβολής στο στρατιωτικό ισοζύγιο στην περιοχή.

Τίποτα δεν προμηνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα συνεχίσει και μετά της εκλογές με κάθε κόστος την εγχώρια κατασκευή οπλικών συστημάτων τα οποία ελπίζει να καταφέρει να πουλήσει και στην παγκόσμια αγορά όπως ακριβώς με τα UCAVBayraktar. Και πλέον έχει και την απόλυτη νομιμοποίηση από τον Τουρκικό λαό που τον επανεξέλεξε στηρίζοντας το δόγμα Ερντογάν περί ανεξαρτησίας  και αυτάρκειας της  Τουρκίας η οποία «απογαλακτίζεται» εξοπλιστικά από τη Δύση.

image2 5

Δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου τουρκικής κατασκευής, Tyfun.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των γειτόνων προχωρά ταχύτατα με μοναδικό ‘’αγκάθι’’ την αδυναμία στον αέρα έπειτα από την αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 και το μπλόκο στην αγορά καινούργιων F-16 αλλά και στην αναβάθμιση του στόλου της. Και εκεί φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ήδη οι Τούρκοι επιτελείς έχουν μεταφέρει τα «μαντάτα» στον Ταγίπ Ερντογάν ότι χωρίς ισχυρή αεροπορία κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της «Γαλάζιας Πατρίδας» δείχνει καταδικασμένη πόσο μάλλον την ώρα που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει σαφέστατα «κεφάλι» και υπερέχει έναντι της TuAF. Με το μέλλον να προμηνύεται ακόμα πιο δυσοίωνο για τους γείτονες.

Κατά συνέπεια θεωρείται δεδομένο ότι το Τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα παρά τον οικονομικό «βρόγχο» δεν φαίνεται να περιορίζεται αλλά αντίθετα όλα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει συνυπολογίζοντας και το θετικό του αντίκτυπο στο εθνικιστικό κοινό του. Ενώ την ίδια ώρα θα δώσει μάχη με σύμμαχο και το καλό κλίμα που διαφημίζει στα Ελληνοτουρκικά να επαναπροσεγγίσει τη Δύση και να κερδίσει τουλάχιστον την αναβάθμιση των μαχητικών του και την αγορά καινούργιων F-16.

O Ερντογάν επιμένει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα παρά το οικονομικό «ναυάγιο» – «Λαϊκό προσκύνημα» στο TCG Anadolu – Η νέα δοκιμή του Tayfun

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube