Ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα  μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα, λόγω της διαμάχης που μαίνεται στο Κογκρέσσο  για την αύξηση του ορίου χρέους.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα επιστρέψει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να  διασφαλίσει ότι το Κογκρέσο θα λάβει έγκαιρα μέτρα για να αποτρέψει μια χρεοκοπία της χώρας.

Ο Μπάιντεν μίλησε ήδη  με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε για να του ενημερώσει ότι αναβάλλει το ταξίδι του στην Αυστραλία και τον προσκάλεσε σε επίσημη κρατική επίσκεψη αργότερα, στην Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλείται με χρεοκοπία σε λίγες ημέρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο  με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Η διαμάχη κρατά πολλούς μήνες, αλλά μετά από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, υπήρξαν σημάδια προσέγγισης. Ο Μπάιντεν είπε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα», αλλά δήλωσε «αισιόδοξος ότι υπάρχει προοπτική για μια υπεύθυνη, δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό». Ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς.

Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ είναι σήμερα περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 28,6 τρισεκατομμύρια ευρώ). Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξησή του ορίου, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιοποιήσει τα αποθεματικά κεφάλαια για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του αμερικανικού δημοσίου. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή είναι αντίθετοι με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις σε ορισμένες κρατικές δαπάνες.

Σύνοδος κορυφής της G7 σε αβέβαιους καιρούς

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι μια πιθανή χρεοκοπία της κυβέρνησης θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Μια χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μια σοβαρή οικονομική ύφεση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας G7 συναντώνται στη Χιροσίμα από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Εκτός από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, η σύνοδος κορυφής θα πρέπει επίσης να ασχοληθεί με τον ρόλο της Κίνας.

Ναυτεμπορική