REAL TIME |

Weather Icon

NATO: Η Μόσχα χαρτογραφεί υποδομές στην Δύση

NATO: Η Μόσχα χαρτογραφεί υποδομές στην Δύση

Φωτ: AP (Αρχείου)

Κίνδυνος διολιοφθορών από τους Ρώσους

Νατοϊκός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι και η Κίνα επιδεικνύει δραστηριότητα στην αγορά και στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων υποδομών

Για αυξημένο κίνδυνο δολιοφθοράς από τη Ρωσία σε υποθαλάσσια καλώδια προκειμένου «να τιμωρηθεί η Δύση για την υποστήριξη στην Ουκρανία», κάνει λόγο ο επικεφαλής πληροφοριών του ΝΑΤΟ Ντέιβιντ Κάτλερ.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια και άλλες κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική σε απάντηση της βοήθειας που παρέχουν βοήθεια κράτη στην Ουκρανία», είπε ο Κάτλερ στους δημοσιογράφους.

«Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χαρτογραφεί υποδομές τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, κυρίως στον Ατλαντικό. Ο νατοϊκός αξιωματούχος, συμπλήρωσε ότι και η Κίνα επιδεικνύει δραστηριότητα στην αγορά και στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων υποδομών.

Ως γνωστόν, Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνταν για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ενώ οι αρχές στην Σουηδία και τη Δανία που ερεύνησαν την επίθεση δεν κατονόμασαν πιθανούς ενόχους. Οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς σημειώθηκαν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας.

Πριν πέντε μήνες εξάλλου, ΕΕ και το ΝΑΤΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την υπάρχουσα συνεργασία, εγκαινιάζοντας μια Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα των ζωτικής σημασίας υποδομών για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών μας για να είμαστε πάντα έτοιμοι. Σήμερα ξεκινήσαμε με επιτυχία την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τις Ανθεκτικές Υποδομές Ζωτικής Σημασίας. Ανώτεροι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν βασικές απειλές για τις κρίσιμες υποδομές μας και να εργαστούν για απαντήσεις» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube