Weather Icon
Ινδία , Κίνα , Πακιστάν 9 Μαΐου 2023

Μήνυμα του Ινδού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο: Οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας δεν είναι φυσιολογικές εφόσον διαταράσσονται η ειρήνη και η ηρεμία στις συνοριακές περιοχές

Μήνυμα του Ινδού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο: Οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας δεν είναι φυσιολογικές εφόσον διαταράσσονται η ειρήνη και η ηρεμία στις συνοριακές περιοχές

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του σε ζητήματα συνόρων Ινδίας-Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζάισνακαρ κατέστησε εκ νέου σαφές την Παρασκευή (5/5) ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι κανονικοί έως ότου διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στη Χώρα του Πραγματικού Ελέγχου (LAC).

Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο Τζαϊσανκάρ κλήθηκε να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ. Ερωτηθείς ο Ινδός ΥΠΕΞ απάντησε «Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια ανώμαλη θέση στις παραμεθόριες περιοχές, κατά μήκος των συνόρων. Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση για αυτό… Πρέπει να προχωρήσουμε τη διαδικασία αποδέσμευσης».

«Έχω καταστήσει πολύ σαφές, δημοσίως, ότι οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας δεν είναι φυσιολογικές και δεν μπορούν να είναι φυσιολογικές εάν διαταραχθεί η ειρήνη και η ηρεμία στις συνοριακές περιοχές…», πρόσθεσε ο Τζαϊσανκάρ.

«Ήμουν πολύ συνεπής σε αυτό και δεν άλλαξα τη θέση μου ούτε σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), ο Τζαϊσανκάρ είπε: «Έγινε πολύ σαφές δύο φορές, ότι η συνδεσιμότητα είναι καλή για την πρόοδο, αλλά δεν μπορεί να παραβιάζει την ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών».

«Αυτή ήταν η μακροχρόνια θέση μας και κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και σας διαβεβαιώνω ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το βεβαιώθηκα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας.

Τα έργα CPEC της Κίνας στο Πακιστάν έχουν επιβραδυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Το Πακιστάν άργησε να ολοκληρώσει έργα υποδομής και η Κίνα άργησε να χρηματοδοτήσει νέα, ανέφερε το Foreign Policy. Αναφέροντας μια συγκεκριμένη περίπτωση, η έκθεση ανέφερε ότι ένας αντιδραστήρας που εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ τον Φεβρουάριο χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας του Πακιστάν. Οι εργασίες στον αντιδραστήρα ξεκίνησαν το 2016 μετά την έναρξη του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

Η επιβράδυνση των έργων CPEC δεν οφείλεται μόνο στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στο Πακιστάν, καθώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τα δάνεια υποδομής που του χορηγήθηκαν, αλλά και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης του ίδιου του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube