Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Μια νέα δράση ακτιβιστών φίλων του αγώνα των Κούρδων στη Σουηδία προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε στις

Νέα ένταση στις σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας λόγω Κουρδικού

Μια νέα δράση φιλοκούρδων ακτιβιστών στη Σουηδία προκάλεσε την τουρκική καταδίκη, με την Άγκυρα να εκφράζει τη λύπη της για μια “απαράδεκτη” ενέργεια, τη στιγμή που η Στοκχόλμη ελπίζει να άρει το τουρκικό βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα, σουηδική οργάνωση που υποστηρίζει κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία, η οποία κινητοποιείται τακτικά τους τελευταίους μήνες, δημοσίευσε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με περιεχόμενο που στρέφεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δείχνει να προβάλλεται μια σημαία του PKK στο κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου, μια ημέρα μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου.

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού κοινοβουλίου ανέφερε ότι ορισμένα άτομα χρησιμοποίησαν προτζέκτορα για να προβάλουν μηνύματα στον τοίχο του κτιρίου της Βουλής στην πρωτεύουσα της Σουηδίας αργά την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε λάβει καμία τεκμηρίωση για το ποιό ήταν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που προβλήθηκαν. Πλάνα που κοινοποιήθηκαν αρχικά στο twitter από τη Σουηδική Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα δείχνουν μια σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να προβάλλεται πάνω στο κτίριο της Βουλής. Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ένα φλεγόμενο ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.

Μια άλλη εικόνα που κοινοποίησε η φιλοκουρδική οργάνωση περιλαμβάνει κείμενο που γράφει “Λευτεριά στον Οτσαλάν”, σε μια αναφορά στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Και αυτή η εικόνα προβλήθηκε στο κτίριο της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου είπε: “Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, πολλά άτομα στάθηκαν σε μια αποβάθρα στην απέναντι πλευρά του ποταμού από την οποία φαίνεται το κτίριο Ρικσντάγκ (σουηδικό κοινοβούλιο) και πρόβαλαν μηνύματα στο κτίριο Ρικσντάγκ”. “Τα άτομα έφυγαν όταν έφτασαν οι φρουροί ασφαλείας του Ρικσντάγκ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος μέσω email.

“Είναι εντελώς απαράδεκτο τρομοκράτες του PKK να συνεχίζουν να δρουν ελεύθερα στη Σουηδία, η οποία είναι χώρα υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ”, αντέδρασε στο twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. “Αναμένουμε από τις σουηδικές αρχές να ερευνήσουν αυτό το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι δράστες”, πρόσθεσε.

Ορκισμένος εχθρός της τουρκικής κυβέρνησης, το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο από την Άγκυρα, αλλά και από τη Σουηδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Ροζάβα υποστηρίζει πιο άμεσα την YPG, μια κουρδική ένοπλη οργάνωση στη Συρία. Η YPG υποστηρίζεται από τη Δύση στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα θεωρεί την οργάνωση αυτή παρακλάδι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τη Σουηδία να μην δώσει άδεια να πραγματοποιηθεί φιλοκουρδική διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Στοκχόλμη, αφού ένας αυστηρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στη Σουηδία.

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, η Σουηδία και οι δυτικοί σύμμαχοί της ελπίζουν ότι η Άγκυρα θα άρει επιτέλους τις αντιρρήσεις της απέναντι στο αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο η τελευταία κατέθεσε μαζί με την Φινλανδία τον Μάιο του 2022.

Χθες το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν “σύντομα” για να συζητήσουν για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει για τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα.

Η Τουρκία επικύρωσε τον Μάρτιο το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά εξακολουθεί να αντιτίθεται στο αίτημα της Σουηδίας. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης η Τουρκία αναφέρει πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, που είχαν σκοπό να κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας στον τομέα της ασφάλειας.

Η Σουηδία έχει ένα ακόμη “αγκάθι” στην πορεία ένταξής της: την Ουγγαρία. Και η Βουδαπέστη δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας και από την πλευρά της απαιτεί από τη Στοκχόλμη να σταματήσει τις επικρίσεις της για οπισθοδρόμηση σε θέματα κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Βρετανικά σχολεία ακυρώνουν τον εορτασμό του Πάσχα για χάρη του Ισλάμ!

Πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού «Le Figaro Magazine» με τίτλο «Ταξίδι στο Βελγιστάν» και υπότιτλο «Πώς το Ισλάμ επιβλήθηκε στο Βέλγιο» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξισλαμισμό και της Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά την εορτή των Χριστουγέννων, όπου απαγορεύτηκαν οι φάτνες, οι στολισμοί στους δρόμους, αλλά και οι ευχές που παραπέμπουν στη γέννηση του Θεανθρώπου, μια άλλη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, επιχειρείται μεθοδικά και με ύπουλο τρόπο να διαγραφεί από τη συλλογική συνείδηση, όπως και οι παραδόσεις που το συνοδεύουν, στο όνομα μιας δήθεν άψυχης ουδετερότητας. Στον οδοστρωτήρα της πολιτικής ορθότητας, ένα δημοτικό σχολείο στη Βρετανία ακύρωσε τον ετήσιο εορτασμό και τη λειτουργία του Πάσχα «για να σεβαστεί τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις».

  • Από την Μαρία Δεναξά, εφημερίδα «Εστία της Κυριακής»

Το Norwood Primary School στο Eastleigh του Hampshire ενημέρωσε γονείς, κηδεμόνες και μαθητές ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε η παραδοσιακή παρέλαση με τα πασχαλινά καπέλα, ούτε και η πασχαλινή λειτουργία. Η διευθύντρια του σχολείου, Στέφανι Μάντερ, εξήγησε στην επιστολή της πως η απόφαση αυτή ελήφθη για να διαμορφωθεί ένα πιο «συμπεριληπτικό περιβάλλον» που θα τιμά και θα σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ωστόσο, πολλοί γονείς εξέφρασαν την αγανάκτηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ντροπιαστική» και «χαοτική». Μερικοί, μάλιστα, αναρωτήθηκαν αν η επόμενη κίνηση θα είναι και η πλήρης κατάργηση των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών, ό,τι, τέλος πάντων, έχει απομείνει απ’ αυτήν τη γιορτή.
Το σχολείο, το οποίο δεν έχει θρησκευτική ταυτότητα και δέχεται μαθητές ηλικίας τριών έως 11 ετών, υπεραμύνθηκε της επιλογής του, υποστηρίζοντας ότι θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου όλοι οι μαθητές νιώθουν ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

Αντί για τους εορτασμούς του Πάσχα, η Εβδομάδα των Προσφύγων

Η επιστολή της Στεφανί Μάντερ, διευθύντριας του σχολείου, αναρτήθηκε σε μια ομάδα στο Facebook, όπου ένας από τους γονείς σχολίασε: «Θα νόμιζα ότι το καλύτερο θα ήταν να γιορτάζουμε τα πάντα, όχι τίποτα». Ένα άλλο άτομο έγραψε: «Δεν το καταλαβαίνω προσωπικά. Οι γονείς είχαν πάντα την επιλογή να μην παρευρεθούν στις χριστιανικές γιορτές. Το σχολείο ήταν πάντα ποικιλόμορφο και δεκτικό σε όλους».

Η Στεφανί Μάντερ ανέφερε ότι το σχολείο αντί για το Πάσχα σκοπεύει να γιορτάσει την Εβδομάδα Προσφύγων τον Ιούνιο. «Κατανοούμε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι απογοητευτική για ορισμένους, ειδικά για εκείνους που έχουν αγαπήσει αυτές τις παραδόσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μας για συμπερίληψη και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Εξερευνούμε εναλλακτικούς τρόπους για να γιορτάσουμε τα επόμενα χρόνια την εποχή μας, με έναν τρόπο που θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά και θα αντικατοπτρίζει την πλούσια πολιτισμική ποικιλομορφία της κοινότητάς μας. Εκτιμούμε την κατανόηση και την υποστήριξή σας καθώς πραγματοποιούμε αυτή τη μετάβαση. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο του σχολείου. Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξή σας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η διευθύντρια.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου αναφέρεται πως: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, σημαντικές γιορτές στη ζωή των παιδιών και της σχολικής κοινότητας τιμώνται και γιορτάζονται μαζί. Αυτές περιλαμβάνουν τις δυο πολύ σημαντικές εορτές στο Ισλάμ (γιορτή της διακοπής της νηστείας και τη γιορτή της Θυσίας), τη γιορτή του ινδουισμού Diwali, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Σε αυτές τις περιόδους, το σχολείο καλωσορίζει μέλη της ευρύτερης σχολικής κοινότητας, τα οποία ηγούνται σχολικών συγκεντρώσεων και μαθησιακών δραστηριοτήτων με τα παιδιά για να μοιραστούν μαζί τους τις πεποιθήσεις τους».

Το Norwood Primary School αξιολογήθηκε ως «καλό» σε όλες τις κατηγορίες σε έλεγχο του οργανισμού επιθεώρησης της εκπαίδευσης (Ofsted) τον Σεπτέμβριο του 2024, εκτός από την κατηγορία «Αποτελέσματα για παιδιά και μαθητές», η οποία κρίθηκε ότι «χρειάζεται βελτίωση». Αυτό ήταν συνέπεια έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε πέρυσι μια άλλη διευθύντρια στο Hampshire, όταν ζήτησε να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές στα Χριστούγεννα από μια παραδοσιακή εορταστική παντομίμα που προοριζόταν για 126 μικρούς μαθητές. Οι γονείς τότε είχαν καταδικάσει την απόφαση να μην συμπεριληφθεί τίποτα σχετικό με τη χριστιανική γιορτή, ώστε η εκδήλωση να είναι «συμπεριληπτική» για παιδιά όλων των θρησκειών.

Η παραπάνω ιστορία αποδεικνύει πως η σταδιακή αποδόμηση των παραδόσεων μας στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ουδετερότητας και συμπερίληψης, δεν είναι ένδειξη προόδου, αλλά παραίτησης. Όταν η «συμπερίληψη» μετατρέπεται σε διαγραφή της ευρωπαϊκής και θρησκευτικής μας ταυτότητας, τότε δεν πρόκειται για σεβασμό, αλλά για επιβολή μιας ανυπόφορης ομοιομορφίας. Αντί να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα, θυσιάζουμε τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, στον βωμό της πολιτικής ορθότητας. Πόσο ακόμα θα ανεχτούμε την ισοπέδωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας κι ότι αυτός πρεσβεύει στο όνομα μιας αμφίβολης «ανεκτικότητας»;

Ταξίδι στο «Βελγιστάν»

Στη γειτονική Γαλλία, ένα πρωτοσέλιδο του περιοδικού Le Figaro Magazine της προηγούμενης εβδομάδας έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Με τίτλο «Ταξίδι στο Βελγιστάν» και υπότιτλο «Πώς το Ισλάμ επιβλήθηκε στο Βέλγιο», το περιοδικό που κυκλοφορεί μαζί με τη γνωστή εφημερίδα «Le Figaro» που πρόσκειται στην κεντροδεξιά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξισλαμισμό και της Γαλλίας, ενώ εκφράζει ανησυχία για την απώλεια της παραδοσιακής ταυτότητας των Γάλλων, όπως άλλωστε επιχειρείται και στη Βρετανία, με την προσπάθεια της κατάργησης από το σχολικό εορτολόγιο, της γιορτής του Πάσχα.

Στο Βέλγιο, η συμμαχία που ηγείται ο Φλαμανδός συντηρητικός Μπαρτ ντε Βέβερ υποσχέθηκε να αλλάξει την κατάσταση, αλλά η βελγική κοινωνία φαίνεται να βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην πίεση της woke κουλτούρας και του ισλαμισμού.

Οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και σε τίποτα δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή επικράτεια. Ο ισλαμισμός και ο κοινοτισμός κερδίζουν έδαφος με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Για παράδειγμα, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο σταθμό Gare du Nord, στο δήμο Σκάρμπεκ, φιλοξενούνται δύο παράλληλοι κόσμοι, οι οποίοι συνυπάρχουν χωρίς όμως να αλληλεπιδρούν.

Στη μία πλευρά, η οδός Αέρσχοτ είναι γεμάτη από βιτρίνες πορνείων, με τα κορμιά των ιερόδουλων να εκτίθενται σαν εμπορεύματα προς τους περαστικούς. Από την άλλη, η οδός Μπραμπάντ προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, με εμπορικά καταστήματα που προβάλλουν το «ιερό» και τη θρησκεία, την ώρα που τα στρωμένα χαλιά και τα θρησκευτικά βιβλία προετοιμάζουν τους πιστούς για την προσευχή.

Σε πολλά σημεία, η «ισλαμική οικονομία» κυριαρχεί, με καταστήματα και υπηρεσίες που εξυπηρετούν όχι μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και τους ισλαμιστές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στην εικόνα μιας νεαρής γυναίκας που ξεφυλλίζει ένα βιβλίο στο οποίο μια μικρή κοπέλα εξηγεί γιατί φοράει το τζιλμπάμπ, την παραδοσιακή ενδυμασία που φορούν πολλές μουσουλμάνες και καλύπτει ολόκληρο το σώμα από τον λαιμό και τα χέρια μέχρι τα πόδια, συχνά συνδυασμένο με μαντίλα για να καλύψει και το κεφάλι.

Σε αρκετές περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας, το Ισλάμ επιβάλλεται στους δημόσιους χώρους αλλά και στις συνειδήσεις. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, εκ των οποίων πολλά νεαρά κορίτσια, κυκλοφορούν έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα τους. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κοινοτικά και η απουσία ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Οι βελγικές Αρχές θα έπρεπε να φροντίσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία, αλλά δεν το κάνουν. Ο εξισλαμισμός προοδεύει και οι Βέλγοι, από φόβο μήπως κατηγορηθούν για ισλαμοφοβία, σωπαίνουν και προτιμούν να κοιτάζουν αλλού, όπως άλλωστε γίνεται στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πάντως, από τις κατηγορίες δεν γλύτωσε το περιοδικό Le Figaro Magazine, που είναι ένα από τα λιγοστά στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας, που τόλμησε να αναδείξει τη ραγδαία αλλοίωση και θυσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας στο βωμό των επιβαλλόμενων πολυπολιτισμικών απαιτήσεων και της «συμπερίληψης», που γίνονται εις βάρος αποκλειστικά και μόνο των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας καταβολών.

Το έντυπο κατηγορήθηκε για ξενοφοβία, ρατσισμό, ρητορική μίσους, για ακροδεξιά τάση και ότι επικεντρώθηκε στον ισλαμισμό, αποκαλώντας το Βέλγιο «Βελγιστάν», για να «τονώσει τις πωλήσεις του».

Βελγιστάν, Γαλλιστάν, Ελλαδιστάν, Ευρωπαϊστάν…

Η κατάσταση στις Βρυξέλλες, όπως περιγράφεται στο άρθρο του Le Figaro Magazine, θυμίζει την κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, ειδικά γύρω από την Ομόνοια και το Κέντρο, όπου η παρουσία μεταναστευτικών πληθυσμών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι έντονη και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους.

Όπως και στις Βρυξέλλες, έτσι και στην Αθήνα, ορισμένες περιοχές του κέντρου μοιάζουν να βρίσκονται σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση, όπου η παρουσία αυτών των κοινοτήτων και η αύξηση της ισλαμικής επιρροής έχουν προκαλέσει μια αίσθηση αλλοίωσης του ελληνικού πολιτισμού.

Αν και η πολιτιστική πολυμορφία είναι συνήθως ένα θετικό φαινόμενο, η έλλειψη ισχυρής ενσωμάτωσης αυτών των κοινοτήτων, η απομόνωσή τους σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της παραδοσιακής ελληνικής ταυτότητας, προκαλούν ανησυχία σε όσους έχουν ανεπτυγμένη την εθνική συνείδηση. Στην Ομόνοια, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να περιπλανηθείς χωρίς να νιώσεις ότι υπάρχουν περιοχές που κυριαρχούνται από μια συγκεκριμένη πολιτιστική και θρησκευτική κοινότητα.

Όμως, ο φόβος να κατηγορηθεί κάποιος για «ισλαμοφοβία» και στην Ελλάδα, έχει καταστεί τόσο ισχυρός, που πολλοί προτιμούν να σιωπούν και να παρατηρούν τη διαδικασία από απόσταση, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο όσων υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που χαρακτήριζε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για αιτούντες διεθνή προστασία από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία. Η απόφαση ελήφθη λόγω της έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι διεθνείς πηγές δεν αξιολογήθηκαν σωστά με βάση τα νομικά κριτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο από τις συγκεκριμένες χώρες δεν θα προωθούνται στην Τουρκία και τα αιτήματά τους θα εξετάζονται μεμονωμένα, ακυρώνοντας και τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών που τους απέρριπταν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας αμφισβητούν οι Κούρδοι

«Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία» ανέφερε στην ανακοίνωσή τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε ο ισλαμιστικός συνασπισμός ο οποίος ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, αμφισβήτησε σήμερα (30/3) η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας.

«Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. «Μια κυβέρνηση που δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό της χώρας δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγιή διαχείριση. Κατά συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι μας αφορά η εφαρμογή των αποφάσεων που προέρχονται από αυτήν την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του το Σάββατο, όταν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Άχμαντ αλ Σάρα είπε ότι πρόθεσή του είναι να οικοδομήσει ένα ισχυρό και σταθερό κράτος.

Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 23 υπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σουνίτες Άραβες. Μόνο ένας είναι Κούρδος και αυτός δεν κατάγεται από τα εδάφη που ελέγχει η αυτόνομη κουρδική διοίκηση. Όλες οι θέσεις-κλειδιά έχουν δοθεί σε στενούς συνεργάτες του Σάρα.

Η κουρδική διοίκηση συμφώνησε στα μέσα Μαρτίου να ενσωματώσει τους θεσμούς της στο κράτος. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή θα μείνει «νεκρό γράμμα» γιατί οι Κούρδοι, που αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, είχαν ήδη επικρίνει τη συνταγματική διακήρυξη με την οποία χορηγήθηκαν ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο Σάρα για μια πενταετία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τραμπ προς ευρωπαϊκές εταιρείες: Κόφτε τη συμπερίληψη, γιατί κόβουμε τη συνεργασία

Απαράδεκτη επέμβαση, λέει το Παρίσι για την επιστολή, που αφορά εταιρείες, οι οποίες έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Λευκός Οίκος πιέζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό Δημόσιο να συμμορφωθούν με το διάταγμα Τραμπ κατά των πολιτικών για τη διαφορετικότητα αν θέλουν να τα κρατήσουν.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι από αμερικανικές πρεσβείες στις Ευρώπη, όπως αυτή στο Παρίσι, έχουν αποσταλεί επιστολές σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες με τις οποίες τις προειδοποιούν να συμμορφωθούν με το προεδρικό διάταγμα κατά των πολιτικών DEI (διαφορετικότητα, ισότητα, συμπερίληψη).

Οι πρεσβείες απέστειλαν επίσης ερωτηματολόγιο που υποχρέωνε τις εταιρείες να βεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους. Το έγγραφο, το οποίο είδαν οι Financial Times, φέρει τον τίτλο «Πιστοποίηση σχετικά με τη συμμόρφωση με την ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων».

Η επιστολή εστάλη επίσης από Αμερικανούς διπλωμάτες κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο Βέλγιο.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι προμηθευτές της αμερικανικής κυβέρνησης σε αγαθά ή υπηρεσίες. Δεν είναι σαφές σε ποιες ακριβώς εταιρείες εστάλη επιστολή, την ύπαρξη της οποίας ανέφερε πρώτη η γαλλική εφημερίδα Les Échos.

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφέρει ότι «οι συνεργάτες του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν εφαρμόζουν προγράμματα προώθησης του DEI που παραβιάζουν οποιονδήποτε ισχύοντα νόμο κατά των διακρίσεων και συμφωνούν ότι η εν λόγω πιστοποίηση είναι ουσιώδης για τους σκοπούς της απόφασης να αποζημιωθούν από την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, υπόκειται στον νόμο περί ψευδών απαιτήσεων».

Η επιστολή κατέληγε: «Εάν δεν συμφωνείτε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο, θα σας ήμασταν ευγνώμονες εάν θα μπορούσατε να μας δώσετε λεπτομερείς λόγους, τους οποίους θα διαβιβάσουμε στη νομική μας υπηρεσία».

Οι αντιδράσεις, όπως τις καταγράφουν οι FT, δεν ήταν καθόλου θετικές. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο Παρίσι δήλωσε σοκαρισμένος: «Είναι τρελό, αλλά όλα είναι πλέον δυνατά. Τώρα επικρατεί ο νόμος του πιο δυνατού».

Αλλά και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε τις ανησυχίες του αφότου ορισμένες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες το ενημέρωσαν για την κίνηση. «Η πρακτική αυτή αντανακλά τις αξίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι ίδιες με τις δικές μας», δήλωσε πρόσωπο που πρόσκειται στον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Ερίκ Λομπάρ. «Το υπουργείο θα το υπενθυμίσει αυτό στους ομολόγους του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Εταιρείες που έχουν κάνει μια πρώτη εκτίμηση της απόφασης σε νομικό επίπεδο λένε ότι πιθανόν δεν είναι εκτελεστή, για αυτό και αποφάσισαν να μην απαντήσουν προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ επέβαλε αυτή την εβδομάδα πρόσθετο δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και αύξησε τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η ΕΕ επεξεργάζεται την απάντησή της με αμοιβαίους δασμούς, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια προϊόντα θα αφορούν.

Παρίσι: «Απαράδεκτη η επέμβαση»

Το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας κατήγγειλε τις «αμερικανικές παρεμβάσεις» σε γαλλικές εταιρείες, δηλαδή την επιστολή με το αίτημα που έλαβαν για τα προγράμματα DEI.

«Οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην πολιτική συμπερίληψης των γαλλικών εταιρειών, όπως οι απειλές αδικαιολόγητων δασμών, είναι απαράδεκτες», σχολιάζει το υπουργείο, τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Ευρώπη «θα υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους, τους καταναλωτές τους και τις αξίες τους».

Το υπουργείο εκτίμησε ότι «μερικές δεκάδες» εταιρείες έχουν λάβει μέχρι στιγμής την επιστολή.

Οι μεγάλοι όμιλοι με τους οποίους επικοινώνησε το AFP είπαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια επιστολή, η μορφή της οποίας είναι ασυνήθιστη.

«Δεν φέρει το λογότυπο της πρεσβείας, ούτε του προξενείου, ούτε κάποιας αμερικανικής υπηρεσίας», σχολίασε ο Κρίστοφερ Μέσνου, Αμερικανός δικηγόρος της νομικής εταιρείας Fieldfisher που εδρεύει στο Παρίσι. «Εάν την έλαβαν σε αυτή τη μορφή, τότε δεν είναι κάποια επίσημη επικοινωνία, ούτε διπλωματική. Επειδή μεταφέρει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή της στις εταιρείες», πρόσθεσε.

Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτήσει από γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τον δικό της νόμο.

«Όχι. Οι γαλλικές εταιρίες δεν θα υποχρεωθούν τώρα να εφαρμόσουν τον ομοσπονδιακό νόμο (των ΗΠΑ) κατά των θετικών διακρίσεων», είπε ο Μέσνου, υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία δεν επιτρέπονται οι «θετικές διακρίσεις» λόγω καταγωγής, θρησκείας ή εθνότητας. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζομένους από το 2021 ο γαλλικός νόμος επιβάλλει το 30% των στελεχών τους να είναι γυναίκες, στο πλαίσιο της ισότητας ανδρών-γυναικών. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 40% το 2030. Από αυτήν την άποψη, οι εταιρείες που θα επιλέξουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην επιστολή, θα έπρατταν κάτι παράνομο, με βάση το γαλλικό δίκαιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά20 λεπτά πριν

Συναγερμός στη Βρετανία για τα χρήματα του Αμπράμοβιτς

Λόγω της διαμάχης μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Διεθνή50 λεπτά πριν

Βρετανικά σχολεία ακυρώνουν τον εορτασμό του Πάσχα για χάρη του Ισλάμ!

Πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού «Le Figaro Magazine» με τίτλο «Ταξίδι στο Βελγιστάν» και υπότιτλο «Πώς το Ισλάμ επιβλήθηκε στο Βέλγιο»...

Άμυνα1 ώρα πριν

Νέα ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες: Δημοσιονομική ανάσα για την Ελλάδα

Η ρήτρα – που θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028 και κατόπιν η ΕΕ θα αξιολογήσει εάν απαιτείται...

Διεθνή2 ώρες πριν

Τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας αμφισβητούν οι Κούρδοι

«Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία»...

a person holding a wallet in their hand a person holding a wallet in their hand
Οικονομία2 ώρες πριν

Στη χαμηλότερη βαθμίδα της Ευρώπης στους μισθούς η Ελλάδα

Παρά την επικείμενη αύξηση στα 880 ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία, μαζί με χώρες που έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος...

Δημοφιλή