Weather Icon

Κύπρος: Σε απεργία πείνας ο Κούρδος κρατούμενος Κενάν Αγιάς

Κύπρος: Σε απεργία πείνας ο Κούρδος κρατούμενος Κενάν Αγιάς

Σε επ’ αόριστον απεργία πείνας κατέρχεται από σήμερα ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Σε επ’ αόριστον απεργία πείνας κατέρχεται από σήμερα το πρωί ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, που παραμένει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έφεση σχετικά με την έκδοσή του στη Γερμανία. Ο 49χρονος Κούρδος διώκεται με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ως μέλος δηλαδή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Στις 19 Απριλίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε την έκδοσή του στις γερμανικές αρχές, ενώ θέση της υπεράσπισής του παραμένει το ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεκμήριο εναντίον του για αξιόποινη πράξη. Επίσης, αν ο Κενάν Αγιάς εκδοθεί στη Γερμανία, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η αξιοπρέπειά του, αφού είναι πιθανή μια διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία. 

Σε επιστολή του από τη φυλακή, ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, που διαμένει ως τέτοιος στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2013 καταγράφει το ιστορικό της υπόθεσης και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη που ενέπλεξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας με το φασιστικό, κατοχικό και αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος. «Με την απόφασή του εναντίον μου, το Επαρχιακό Δικαστήριο όχι μόνο διάλεξε πλευρά, αλλά και τάχθηκε στο πλευρό του φασιστικού τουρκικού κράτους και όσων διέπραξε το 1974 εναντίον του αξιότιμου κυπριακού λαού», γράφει, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό κράτος ζητά την έκδοσή του, στο όνομα του γενοκτονικού κατοχικού τουρκικού κράτους, όπως τόνισε και σε κάθε σημείο της υπεράσπισής του.

Στην επιστολή του, με παραλήπτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής, την υπουργό Δικαιοσύνης, την Επίτροπο Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, ο Κενάν Αγιάς, τονίζει πως έγνοια του δεν είναι η προσωπική του ελευθερία, αλλά η ιστορική ευθύνη που έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, με την απόφαση του οποίου (16 Μαΐου), το κυπριακό κράτος «είτε θα δηλώσει ότι είναι χώρα κατά της γενοκτονίας είτε θα συνταχθεί με το φασιστικό τουρκικό κράτος και τις άλλες γενοκτόνες δυνάμεις που το υποστηρίζουν στις γενοκτονικές επιθέσεις του εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων και άλλων λαών, ιδιαίτερα του δικού του λαού». Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο Κενάν Αγιάς τονίζει πως το τουρκικό κράτος έχει μετατραπεί σε φασιστική και γενοκτονική μηχανή, συνδέοντας την κατάληψη της Αλεξανδρέττας, την κατοχή της Κύπρου, τις επιθέσεις εισβολής κατά της Ροζιάβα, την κατοχή του Κουρδιστάν. Εν κατακλείδι, ο Αγιάς επισημαίνει την άρνησή του να δεχτεί την απειλή πολυετούς τιμωρίας του, εφιστώντας την προσοχή στην αδικία της πιθανής έκδοσής του και ανακοινώνοντας την έναρξη επ’ αόριστον απεργίας πείνας από σήμερα 4 Μαΐου. «Ζήτω η ελεύθερη και δημοκρατική ενότητα των λαών. Ζήτω η ελευθερία των λαών», καταλήγει η συγκλονιστική επιστολή του Κενάν Αγιάς.

Ξανά στους δρόμους Κούρδοι και Κύπριοι

Εξάλλου, συγκέντρωση στο κέντρο της Λευκωσίας διοργανώνουν το απόγευμα κουρδικές και κυπριακές οργανώσεις. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον Κενάν Αγιάς, θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 με σημείο συγκέντρωσης την Πλατεία Ελευθερίας και το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καλεί όλους τους Κύπριους που πιστεύουν στην ελευθερία και αντιστέκονται στις γενοκτονικές πολιτικές της Άγκυρας, να συμμετέχουν. Θα ακολουθήσει πορεία προς τις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube