Weather Icon

Κύπρος και Ελλάδα να καταγγείλλουν σε ΟΗΕ και ΕΕ τις νέες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Κύπρος και Ελλάδα να καταγγείλλουν σε ΟΗΕ και ΕΕ τις νέες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Αντίδραση, μέσω ΟΗΕ και Ε.Ε., για νέες ενέργειες στην Αμμόχωστο

ΕΙΝΑΙ σαφές πως τετελεσμένα μπορούν να επιβληθούν όταν δεν υπάρχει διαδικασία διαπραγματεύσεων σε εξέλιξη, αν και στο παρελθόν η τουρκική πλευρά προέβαινε σε τέτοιες ενέργειες ενώ σημειώνονταν εξελίξεις στο διπλωματικό, διαπραγματευτικό πεδίο. Οι νέες κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, συνιστούν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του εποικισμού της. Οι πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται στην λειτουργία τριών ξενοδοχείων εντός της περίκλειστης περιοχής κάνοντας λόγο για πώληση τους από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία.

ΔΕΝ είμαστε εξ εκείνων, που σπεύδουν να κατηγορήσουν την ελληνική πλευρά ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι η κατοχική πλευρά προβαίνει σε παράνομες ενέργειες. Δεν είναι σωστή η προσέγγιση αυτή. Γιατί αυτοί οι σχεδιασμοί δεν προέκυψαν τώρα και δεν συνδέονται με τη στάση της ελληνικής πλευράς. Εντάσσονται στους ευρύτερους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Διατυπώνεται, επίσης, η άποψη ότι θα πρέπει, για να μην προχωρήσει η τουρκική πλευρά στην Αμμόχωστο, να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ποιος, όμως, εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Όχι, βέβαια η Λευκωσία. Είναι η τουρκική πλευρά, που εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τους απαράδεκτους όρους, τους οποίους θέτει και οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

ΑΥΤΟ, που πρωτίστως πρέπει να γίνει είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Εξ όσων γνωρίζουμε, ενέργειες γίνονται και προς τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις. Είναι προφανές ότι οι όποιες ενέργειες γίνονται από την κατοχική δύναμη στη συγκεκριμένη περιοχή, παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τι λένε επί τούτου τα Ηνωμένα Έθνη; Ποια ήταν, άραγε, η αντίδραση του εδώ εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού, κ. Κόλιν Στιούαρτ, σε αυτή τη νέα ενέργεια; Πώς αντιδρούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας; Ή ασχολούνται μόνο με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη και δεν έχουν χρόνο για την Κύπρο;

ΘΑ πρέπει και η Λευκωσία να προβεί σε κινήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία, που υπάρχουν στην Ένωση, τόσο σε σχέση με την Τουρκία όσο και αναφορικά με το κατοχικό καθεστώς. Υπάρχουν δυνατότητες προς αξιοποίηση, ώστε να πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες χωρίς κανένα κόστος. Προφανώς και δεν εξυπηρετεί να βρισκόμαστε συνεχώς σε έναν «πόλεμο χαρακωμάτων», αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές. Δεν μας αφήνει η τουρκική πλευρά άλλα περιθώρια. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιδράσουμε με τρόπο, που το κόστος να είναι τόσο όσο να κάνει δεύτερες σκέψεις η κατοχική Τουρκία. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube