REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Αποκαλύπτουμε το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό

Κύπρος: Αποκαλύπτουμε το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό

Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στο να σταματήσει η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών, από την Κωνσταντινούπολη προς τα κατεχόμενα και απ’ εκεί προς τις ελεύθερες περιοχές, έθεσε ενώπιον των εταίρων της η Λευκωσία. Η προώθηση και εφαρμογή ενός περιφερειακού προγράμματος για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεταξύ των όσων η κυπριακή κυβέρνηση θέτει σε όλα τα επίπεδα των επαφών της σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν στο Προεδρικό οι ΑΔΑ-ΕΕ προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαστάσεις του προβλήματος με την παράνομη μετανάστευση αλλά και να καταγράψουν τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύοντας σε ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης της Κύπρου το οποίο αποτελείται από τρεις πυλώνες:

1. Μέτρα προς την υπογράμμισε ο ΠτΔ η όλη προσπάθεια της στοχεύει σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση κατεύθυνση της Τουρκίας,

2. Μέτρα προς τρίτες χώρες προέλευσης ή/και διέλευσης, και

3. Διαπραγματεύσεις με τους αερομεταφορείς. Για την κυπριακή κυβέρνηση, όπως και αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον των ΑΔΑ-ΕΕ: α) τα τελευταία εφτά χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση 490% στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, β) το 95% αυτών εισέρχεται στα εδάφη που ελέγχει η ΚΔ μέσω της Πράσινης Γραμμής, γ) μέχρι τα μέσα Μαΐου από του 3.975 μετανάστες που έχουν καταγραφεί οι 3.728 είχαν περάσει την νεκρή ζώνη, δ) το 70% των άτυπων μεταναστών που πέρασαν την Πράσινη Γραμμή χρησιμοποίησαν την λεγόμενη φοιτητική βίζα, και ε) σημαντικό ποσοστό αυτών των παράτυπων μεταναστών χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να μεταβείς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. 

Μέσα από τις τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, Κ. Κόμπου και Κ. Ιωάννου, παρουσιάστηκαν προς τους Ευρωπαίους διπλωμάτες οι τρεις πυλώνες του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου: 

⦁    Ο πρώτος πυλώνας είναι η προσέγγιση προς την Τουρκία: Ευθυγράμμιση της τουρκικής πολιτικής θεωρήσεων διαβατηρίων, σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία προβλέπουν ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων από γειτονικές χώρες, η οποία θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και κυρίως η δέσμευση για αποτροπή νέων παράτυπων δρομολογίων προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΚΔ. Εφαρμογή όλων των διατάξεων της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών. Ενίσχυση της συνεργασίας του FRONTEX με την Τουρκία με στόχο τον έλεγχο των αναχωρήσεων από κύρια αεροδρόμια, κυρίως από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τα νότια θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας.

⦁    Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην εφαρμογή μέτρων σε τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης. Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν: α) Αποστολή αξιωματικών συνδέσμων, πιθανώς αξιωματικών της FRONTEX, στα αεροδρόμια αναχώρησης για έλεγχο επιβατών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδρομές ταξιδιού, β) Συμμετοχής σε διαβουλεύσεις με συγκεκριμένες βασικές τρίτες χώρες που χρησιμεύουν ως δίοδοι προς την Ανατολικής Μεσογείου. 

⦁    Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται: α) Συμμετοχή σε διαβουλεύσεις με αερομεταφορείς, οι οποίοι εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους διευκολύνουν ή εμπλέκονται σε διακίνηση προσώπων ή λαθρεμπόριο μεταναστών από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, βοηθώντας την παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου στην ΕΕ, β) Εφαρμογή στοχευμένων μέτρων σχετικά με τους αερομεταφορείς που εκτελούν πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των επιβατών που διέρχονται προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, γ) Σχέδιο κυρώσεων για την αποτροπή των μη συμμορφούμενων αερομεταφορέων. 

Πέραν από την παρουσίαση των τριών πυλώνων του σχεδίου δράσης που προτείνει η Λευκωσία, ενώπιον των ΑΔΑ-ΕΕ τονίστηκε επίσης και η άρνηση της Τουρκίας λόγω της γνωστής πολιτικής της «μη αναγνώρισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος. 

Παράλληλα η κυβερνητική κυβέρνηση διαμήνυσε, προς τους Ευρωπαίους πρέσβεις και παράλληλα προς τις πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω τεχνικών επιτροπών Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων καθώς η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας. Τέλος τονίστηκε πως και σε σχετικά έγγραφα της ΕΕ, αναφέρεται ξεκάθαρα η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που διεισδύουν στην Κύπρο μέσω των κατεχόμενων περιοχών.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube