REAL TIME |

Weather Icon

Κιλιτσντάρογλου στο BBC: Θα δώσουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας με τη Δύση, όχι με το Κρεμλίνο

Κιλιτσντάρογλου στο BBC: Θα δώσουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας με τη Δύση, όχι με το Κρεμλίνο

Θα στραφούμε στη Δύση, είπε ο Κιλιτσντάρογλου

Για αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Τουρκία, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της χώρας δεσμεύτηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισημαίνοντας πως θα δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση και όχι με το Κρεμλίνο.

Φτάνοντας σε μια συγκέντρωση στην πόλη-λιμάνι της Σμύρνης, προπύργιο της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από μια θάλασσα υποστηρικτών που ανέμιζαν σημαίες.

«Η νεολαία θέλει δημοκρατία», είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της συμμαχίας των έξι της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουν η αστυνομία να έρθει στις πόρτες τους νωρίς το πρωί μόνο και μόνο επειδή έκαναν tweet».

«Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», είπε ο 74χρονος, ο οποίος ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Η νεολαία θέλει δημοκρατία», δήλωσε στο BBC. 

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι θα επαναπροσανατολίσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τη Δύση, όχι το Κρεμλίνο.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου», είπε. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται έτσι. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ μας και του Ερντογάν είναι η διαφορά μεταξύ μαύρου και λευκού», τόνισε.

Όσον αφορά τις εκλογές είπε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα είναι σε εγρήγορση, χωρίς να εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, ούτε το Ανώτατο Εκλογικό του Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του.

«Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ψήφοι διενεργούνται σωστά, με ασφάλεια και ότι η καταμέτρηση γίνεται σωστά. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο».

Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου δέχονται έντονη κριτική για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στην Τουρκία. Όποιος κερδίσει θα κληρονομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία και ένα διχασμένο έθνος – δεν υπάρχει μαγική συνταγή για κανένα από τα δύο.

Στη εξέδρα, πλαισιωμένος από άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο κ. Κιλιτσντάρογλου σχηματίζει το σήμα κατατεθέν emoji της καρδιάς του για τα πλήθη. «Όλα θα είναι όμορφα», λέει. «Πίστεψέ το».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube