Στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 κάλεσε τον Σύρο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έπειτα από ένα παρόμοιο τουίτ της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό.

Αραβικά κράτη αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία μετά την απομόνωση του Άσαντ για πάνω από μια δεκαετία λόγω της φονικής καταστολής των διαδηλώσεων στους δρόμους, οι οποίες εξελίχθησαν σε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο.

Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις αυξήθηκαν στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και στην Τουρκία. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ξαναδέχθηκε τη Συρία στους κόλπους του και η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στην Τζέντα την Παρασκευή, 19 Μαΐου.

Ενώ αραβικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΑΕ επεδίωξαν να επανεγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Δαμασκό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιφυλακτικές και έχουν πει πως δεν βλέπουν κάτι θετικό από την επανεισδοχή του Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Χιλιάδες ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Ναυτεμπορική