Weather Icon
Σουηδία , Τουρκία 22 Μαΐου 2023

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές μέσω ΜΚΟ

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές μέσω ΜΚΟ

Τι υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu κατηγόρησε τη σουηδική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Στοκχόλμη υποστηρίζει μιας οργάνωση που ασκεί πίεση στην εκλογική επιτροπή και τους παρατηρητές των εκλογικών παρατηρητών, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan κέρδισε το 49,24% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο αντίπαλός του από επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, έλαβε 45,07%, ανέφερε νωρίτερα η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Λαμβάνοντας υπόψη τις ψήφους που έδωσαν οι ψηφοφόροι σε ξένες αποστολές και στα συνοριακά σημεία ελέγχου, ο νυν πρόεδρος υποστηρίχθηκε από το 49,52% των ψηφοφόρων, ο Kilicdaroglu – από το 44,88%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος χρειάζεται απλή πλειοψηφία ψήφων.

«Τα  πολιτικά κόμματα μπορούν να έχουν εκπροσώπους και παρατηρητές στις κάλπες. Δεν μπορεί να υπάρχει μια οργάνωση “Oy ve Ötesi” με τα μέλη της ως παρατηρητές.Το λέω πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα. Πηγαίνουν εκεί και “τρομοκρατούν” τον κόσμο και προσπαθούν να ασκήσουν πίεση. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει… Το λέω αυτό στις τοπικές διοικήσεις, τις περιφερειακές και επαρχιακές εκλογικές επιτροπές στα σχολεία όπου ψηφίζουν σε όλη την Τουρκία. Είναι αντίθετο με τον εκλογικό νόμο να πάνε εκεί μέσα και να ασκήσουν πίεση στον κόσμο που ψηφίζει στα εκλογικά τμήματα. ασκήστε πίεση στην αστυνομία και πείτε: “Ας φύγουμε με αυτές τις κάλπες.» Το σουηδικό κράτος χρηματοδοτεί αυτη την οργάνωση “Oy ve Ötesi”. Στέλνει χρήματα, αλλά γιατί; Για να ανακατευτεί στις εκλογές στην Τουρκία και να σπείρει σύγχυση. Είναι τόσο ξεκάθαρο και προφανές»- ανέφερε η εφημερίδα Aydınlık επικαλούμενη τον Soylu.

Ο Soylu είναι γνωστός για τις σκληρές του δηλώσεις κατά της Δύσης.

Προηγουμένως, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τρομοκρατικό κράτος κοντά στα σύνορα της χώρας.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν δέχεται τα συλλυπητήρια της Ουάσιγκτον . Σε συνάντηση με νέους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να χάνουν τη φήμη τους», όλος ο κόσμος «μισεί την Αμερική» και η Ευρώπη είναι «πιόνι» των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη (17/5) ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube