Weather Icon
Σαουδική Αραβία 31 Μαΐου 2023

Η κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμύρια δολάρια της Saudi Aramco είναι μαγική εικόνα

Η κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμύρια δολάρια της Saudi Aramco είναι μαγική εικόνα

Η Αramco είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο

Του Javier Blas

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με την Apple και τη Microsoft: μια κεφαλαιοποίηση η οποία μετράται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και μια στρατοσφαιρική αναλογία τιμής μετοχής προς κέρδη. 

Σε αντίθεση με τους συγκεκριμένους τεχνολογικούς κολοσσούς, ωστόσο, η αποτίμηση της Aramco βασίζεται περισσότερο σε μια μαγική εικόνα παρά στη συλλογική σοφία της αγοράς.

Αυτό έχει σημασία επειδή η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία άμεσα και έμμεσα ελέγχει ακόμα το 98% των μετοχών της εταιρείας μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της το 2019, εξετάζει τώρα το εάν θα πουλήσει περισσότερες μετοχές.

Τεχνικά, δεν υπάρχει τίποτε παράλογο σχετικά με την αποτίμηση της Aramco, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται λίγο πάνω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Άλλωστε, πρόθυμοι αγοραστές και πωλητές ορίζουν με διαφάνεια την τιμή στο χρηματιστήριο. Έτσι αποτιμώνται οι εταιρείες σε ένα καπιταλιστικό σύστημα.

Ρευστότητα

Το πρόβλημα είναι η ποιότητα και το εύρος της διαμόρφωσης αυτής της τιμής. Η ρευστότητα στις μετοχές της Aramco είναι τραγικά χαμηλή: ένας ημερήσιος μέσος όρος μετοχών αξίας μόλις 51 εκατομμυρίων δολαρίων άλλαξε χέρια τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το Bloomberg. Συγκρίνετε αυτό το μέγεθος με τα αντίστοιχα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την Exxon Mobil. Για την Apple και τη Microsoft, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολ. της Saudi Aramco είναι μαγική εικόνα
Ρευστότητα στα τάρταρα σε σχέση με άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Δεν είναι μόνο ότι η ρευστότητα στην Aramco είναι χαμηλή – με μόλις το 2% των μετοχών να είναι διαθέσιμες χρηματιστηριακά, αυτό δεν αποτελεί καν έκπληξη – είναι επίσης ενοχλητικό το γεγονός ότι πολλοί αγοραστές και πωλητές εμπλέκονται σε κάτι που μοιάζει με χρηματιστηριακά “παιχνιδάκια”. Οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι συχνά ελέγχονται από περιφερειακές κυβερνήσεις ή μέλη βασιλικών οικογενειών, συναλλάσσονται μεταξύ τους, πίσω – μπρος. Απουσιάζουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Και μην χάνετε τον χρόνο σας ψάχνοντας για short sellers: δεν υπάρχουν.

Πουλώντας περισσότερες μετοχές, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να βελτιώσει τη ρευστότητα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να ανταλλάσσουν πραγματικά και όχι εικονικά τη μετοχή. Από την IPO του 2019, πολλοί επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει τη μετοχή της Aramco ως επένδυση αγοράς και διακράτησης, παρόμοια με ένα διαρκές ομόλογο.

Τα στελέχη της Aramco γνωρίζουν το πρόβλημα. “Αναγνωρίζουμε ότι ο μέσος όγκος συναλλαγών σε σύγκριση με μια μετοχή του μεγέθους μας δεν είναι υψηλός”, ανέφερε ο Ziad Al-Murshed, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα αυτό τον μήνα. “Μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου δεν είναι άμεση ευθύνη της εταιρείας. Πολλοί από τους μετόχους διακρατούν τις μετοχές και ως εκ τούτου ο όγκος των συναλλαγών δεν είναι πολύ υψηλός”.

Προσέλκυση κεφαλαίων

Η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή του. Αλλά τι μπορεί να γίνει; Ένας νέος μηχανισμός δημιουργίας αγορών, τον οποίο εισήγαγε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να βοηθήσει εν μέρει. Η μόνη πραγματική λύση, ωστόσο, είναι η εταιρεία να προσελκύσει ενδιαφέρον από τη μεγάλη δεξαμενή υπερπόντιων κεφαλαίων τα οποία αγοράζουν και πωλούν μετοχές πετρελαϊκών σε μέρη όπως το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Υόρκη. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο στην τρέχουσα στρατοσφαιρική αποτίμηση.

Με απλά λόγια, η Aramco δεν αξίζει τόσο πολύ για εξελιγμένους διεθνείς επενδυτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από αυτούς αγνόησαν την IPO του 2019 σε ακόμη χαμηλότερη αποτίμηση και είναι επίσης ο λόγος που είναι πιθανό να την αγνοήσουν για ακόμη μια φορά εάν το Ριάντ προχωρήσει στο σχέδιό του.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Aramco σημείωσε ότι η χαμηλή ρευστότητα δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές. “Αντίθετα, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη γι’ αυτό που έχει να προσφέρει η Aramco”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρέχει στους επενδυτές “ασυναγώνιστη κερδοφορία, ταμειακές ροές και αποδόσεις”.

Η Aramco διαπραγματεύεται με αναλογία τιμής προς κέρδη 13,5 φορών, σχεδόν διπλάσια από εκείνη της Exxon. Στα μέσα του 2021, η αναλογία κορυφώθηκε σε σχεδόν 40 φορές. Πρόκειται για αριθμούς οι οποίοι ταιριάζουν περισσότερο σε μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και όχι σε μια παλιομοδίτικη εταιρεία πετρελαίου. Η άλλη συνέπεια ενός αυξημένου λόγου P/E είναι η χαμηλή μερισματική απόδοση. Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, η Aramco προσφέρει μόλις 3,8%, έναντι σχεδόν 4,5% για την BP.

Επιπλέον, οι επενδυτές μπορούν να λάβουν απόδοση έως και 4,6% αγοράζοντας ένα διετές κρατικό ομόλογο της Σαουδικής Αραβίας σε δολάρια και 5,5% επί του σαουδαραβικού κρατικού ομολόγου το οποίο θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια. Οι μετοχές κατατάσσονται κάτω από το χρέος σε οποιαδήποτε κεφαλαιακή δομή. Γιατί ένας ξένος επενδυτής να δεχόταν χαμηλότερη απόδοση από μια πιο επικίνδυνη έκθεση στη Σαουδική Αραβία;

Μετρητά ως δέλεαρ

Η σαουδαραβική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στην Aramco ενισχύοντας τα μερίσματα. Οι αγορές ιδίων μετοχών, η προτιμώμενη οδός για επιστροφή κεφαλαίων από τις Big Oil στους μετόχους, δεν αποτελούν επιλογή για το Ριάντ, επειδή θα μείωναν περαιτέρω την ελεύθερη διασπορά της μετοχής. Με τα κέρδη να αυξάνονται και τα μετρητά στο χέρι, η Aramco νωρίτερα αυτόν τον μήνα υποσχέθηκε να συμπληρώσει το κανονικό μέρισμά της με ένα λεγόμενο μέρισμα “απόδοσης”, ίσο με το 50% έως 70% των ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών της, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές το βασικό μέρισμα και άλλα έξοδα.

Τα επιπλέον μετρητά θα ενίσχυαν τη μερισματική απόδοση – ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει η Aramco. Ωστόσο, είναι απίθανο να πείσει το χρήμα του εξωτερικού. Οι ξένοι επενδυτές έχουν καλύτερες επιλογές, ξεκινώντας από το δημόσιο χρέος της Σαουδικής Αραβίας σε σκληρό νόμισμα.

Εάν ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό θέλει να κάνει εικασίες για έναν συνδυασμό της οικονομίας πετρελαίου και του πολιτικού κινδύνου της Σαουδικής Αραβίας, τα συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα είναι μια πιο προσοδοφόρα – και ασφαλέστερη – επένδυση από μια αντίστοιχη στην εθνική εταιρεία πετρελαίου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube